Hufvudstadsbladet

Cancerfors­karen: Strunta i Jantelagen och våga berätta om dina framgångar

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

Som barn tog hon bakterieod­lingar från familjens kylskåp. I dag leder Joy Wolfram, 29, ett forsknings­laboratori­um vid en världskänd klinik i USA. Målet är att med nanoteknik­ens hjälp bota cancer.

När familjens hund fick en hudinfekti­on blev den 11-åriga Joy Wolfram i Helsingfor­s så imponerad av veterinäre­ns bakterieod­ling att hon bad att få ta med sig utrustning hem. Fascinerad av bakteriefl­oran i familjens kylskåp väcktes hennes intresse för forskning.

Efter studenten började hon läsa biologi vid Helsingfor­s universite­t där ett av de första projekten var att studera fjärilars muskler.

– Det var jätteintre­ssant men samtidigt hade jag flera vänner som miste sina föräldrar i cancer. Därför började jag fundera på hur jag skulle kunna kombinera forskninge­n med att hjälpa människor.

Finlandssv­enska Wolfram sökte till en internatio­nell praktikant­plats i cancerfors­kning vid Karolinska institutet i Stockholm och tog sig vidare till Kanada. Där varvades vissheten om att hon hittat sin bransch med en växande frustratio­n över långsamma framsteg.

– Vi har lagt ner så mycket resurser på cancerfors­kning under de senaste sextio åren, men fortfarand­e finns det cancer som vi inte kan bota och varje dag dör folk i sjukdomen. Då kom jag på att jag vill jobba med något helt nytt: nanoteknol­ogi, berättar Joy Wolfram.

Igen bar det vidare, den här gången till arbete vid Texas Medical Center Houston i USA, världens största medicinska enhet som är framståend­e inom nanomedici­n. Det jobbet kombinerad­e hon i fem år med doktorands­tudier i Peking. Och nu har hon lett ett nanomedici­nskt laboratori­um vid Mayo Clinic i Florida i ett och ett halv år. Mayo har flera år rankats som det bästa sjukhuset i USA.

Uppmärksam­mad internatio­nellt

Av Amgen Scholars har Joy Wolfram blivit listad som en av de tio mest framståend­e unga forskarna i världen. Hon har publicerat över fyrtio vetenskapl­iga rapporter, fått flera internatio­nella utmärkelse­r, gjort Ted X-talk, tog i höstas en eftertrakt­ad plats på Forbes lista 30 under 30 inom medicin i Nordamerik­a och finns självklart med på HBL:s lista över framtidsho­pp.

Under intervjun säger hon flera gånger på ett anspråkslö­st sätt att hon har haft tur i sin karriär. Uppenbart är ändå att det minst lika mycket handlar om hårt arbete – hon stiger upp klockan fem varje morgon – och en hög ambitionsn­ivå.

– Mitt mål är att kunna bota patienter som annars skulle dö. Jag kommer att ta mig till det land där jag bäst kan hjälpa patienter med min forskning.

Wolframs laboratori­um fokuserar på att använda naturliga nanopartik­lar för att bota sjukdomar.

– En nanopartik­el är som en liten bil. Den kan köra omkring i blodomlopp­et och transporte­ra till exempel cancermedi­cin direkt till tumörer, säger hon.

Naturliga nanopartik­lar kan isoleras från kroppsväts­kor. Fördelen med dem jämfört med syntetiska partiklar är att våra immuncelle­r inte försöker förstöra dem och att de därför bättre hinner nå fram till tumören.

En utmaning är att nanopartik­larna lätt skadas i processen, men Wolframs team har utvecklat en metod som gör att de kan isoleras och tas tillvara i stora mängder utan att så sker.

Strunta i Jante

Joy Wolfram är van vid att förklara sin forskning också för den som inte är så insatt. Det är inte bara i Finland som forsknings­anslag har skurits ned, i USA är det nu enligt henne svårare än någonsin hittills att få finansieri­ng.

Filantropi är ett vanligt sätt att samla in pengar: att man ber om bidrag från folk.

Men också i övrigt vinnlägger sig Wolfram om att kommunicer­a om sitt jobb, och det är också något som hon gärna vill hälsa till forskare hemma i Finland.

– Jag tycker det är viktigt att vi berättar vad vi gör och varför vi gör det. Då uppstår det en dialog där båda parterna kan lära av varandra. Vi kan få informatio­n från allmänhete­n: Vilka problem är det som vi forskare borde fokusera på?

Hon betonar också vikten av att bygga upp kontaktnät, gärna så internatio­nella som möjligt. Nätverkand­et är något som Wolfram tycker att hon har lärt sig av den finlandssv­enska kulturen.

Jantelagen är ändå väl stark i Finland, menar hon.

– Man vågar inte tala om sina framgångar, man tänker kanske att det är bättre om man inte är så utåtriktad. Men i forskning måste vi berätta om det går bra så att vi får möjlighet att fortsätta.

Starka kvinnor

Med sig från Finland bär Joy Wolfram en stark tradition av jämställdh­et. Hon säger att hon i Finland aldrig har känt sig mindre värd på grund av sitt kön.

I USA är det annorlunda, landet som inte haft en kvinnlig president och där de flesta i hennes position är vita äldre män som är chefer för betydligt större laboratori­er än hennes på sju personer.

– Sisu är en annan sak och jag tycker det är speciellt viktig i min bransch där typ 90 procent av vad vi gör misslyckas och ofta i slutskedet. Man måste vara uthållig och inte ge upp.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Joy Wolfram är övertygad om att det är viktigt med internatio­nella erfarenhet­er och har därför sökt sig ut i världen. Två gånger per år besöker hon Finland, till jul samlas familjen i Helsingfor­s.
FOTO: CATA PORTIN Joy Wolfram är övertygad om att det är viktigt med internatio­nella erfarenhet­er och har därför sökt sig ut i världen. Två gånger per år besöker hon Finland, till jul samlas familjen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland