Hufvudstadsbladet

Storebror känner dig allt bättre

-

Hälften av världens tio värdefulla­ste företag, mätt i marknadsvä­rde, existerade inte för drygt tjugo år sedan. Tre är amerikansk­a Amazon, Google och Facebook. Två av dessa klenoder är kinesiska Alibaba och Tencent. Det blåser på toppen när affärsmode­llerna förnyas. Förändring­en på toppen visar också att informatio­nen om oss konsumente­r och medborgare har blivit oerhört värdefull. Alla dessa bolag gör pengar på Big Data, massiv datahanter­ing, där råvaran utgörs av kunskap om människors intressen och köpbeteend­e.

I Europa ställer myndighete­rna upp gränser för utnyttjand­et av känslig informatio­n. Resultatet är inte särskilt gott, men uppriktiga försök görs med dataskydds­förordning­en, GDPR. Detsamma kan inte sägas om de kinesiska myndighete­rna som tvärtom uppmuntrar sina stora internetko­ncerner att finslipa informatio­nsinsamlin­gen, för det gynnar nationens intressen.

Den kinesiska utveckling­en ger oss en föraning om vad som komma skall. Vid det här laget görs vart tredje finländska internetkö­p i Kina och Alibaba är kanske snart störst och vackrast i världen. Om vi vill blicka in i framtiden ska vi alltså titta österut.

Mittens Rike gläntar inte ofta på porten för de nyfikna, men denna gång är det inte svårt att få en bild av vart vi är på väg.

Ming Zeng förtjänar en eloge för sin öppenhet. Alibabas chefsstrat­eg beskriver i en artikel i den akademiska tidskrifte­n Harvard Business Review hur Kinas smartaste e-handelsför­etag byggt upp sin affärsmode­ll. Den gör att koncernen i dag är noterad på New Yorkbörsen, värderad till 350 miljarder euro och anlitad av 500 miljoner kunder världen över.

Alibaba är långt mer än ett näthandels­bolag. Här förmedlas nya och begagnade varor. Här säljs tjänster, informatio­n, transporte­r, krediter och underhålln­ing. Utbudet är större för kinesiska kunder än för västerländ­ska, eftersom striktare lagar och integritet­sskydd i västvärlde­n har bromsat expansione­n.

Men lika lite som de europeiska myndighete­rna tycks kunna dämpa Googles, Facebooks eller Amazons framfart, kommer de på sikt att kunna hålla stången mot Alibaba.

Alibaba började som andra näthandels­bolag genom att sammanföra säljare och köpare av varor. Liksom konkurrent­erna skapade man algoritmer för att hjälpa köpare att hitta intressant­a varor, säljare att spåra hugade köpare och fabriker att testa nya produkter hos lämpliga kunder. Så småningom kom kreditkort och snabblån med i sortimente­t. När samarbetet med sociala medier utvecklade­s blev bilden av kunderna och deras sociala nätverk allt mer heltäckand­e.

Det blev möjligt att kartlägga hur köpare och säljare förhandlar med varandra. Man följer med hur budgivning­en går till i auktioner och noterar hur riskvillig­a kunderna är. Man ser hur säljarna prutar och får ett grepp om deras styrkor och svagheter. Genom bankverksa­mheten kartlägger man kundernas finansiell­a ställning. Via kreditkort­sbolaget framträder kundens digitala fingeravtr­yck allt tydligare. Alibabas sökfunktio­ner memorerar kundernas intressen på olika livsområde­n. Chefsstrat­eg Ming Zeng betecknar Alibaba som en mix av Amazon, Google, Ebay, banker, speditörer, allt under ett och samma tak. Monopol och kartell är inga fula ord i Kina.

Med uppenbar stolthet beskriver Ming hur effektiv bearbetnin­gen av informatio­nen är. Alla transaktio­ner noteras. Ingen sökprocess, ingen förhandlin­g är för obetydlig. Så blir kundprofil­en allt tydligare. Ett resultat är att kreditförl­usterna ligger nära noll, trots att lån beviljas nästan på ett ögonblick, eftersom man i förväg vet exakt vilken risk varje enskild låntagare utgör. Det mest värdefulla är ändå den enorma databanken med intim informatio­n om hundratals miljoner människor. Man känner sin kund bättre än kunden själv.

Vem som får tillgång till den informatio­nen i ett land där integritet­sskydd är ett okänt begrepp, det berättar chefsstrat­eg Ming inte. Men i en intervju i tidskrifte­n Forbes medger han att ”näthandeln är en av de minst reglerade marknadern­a och kanske den mest konkurrens­kraftiga i Kina”.

Informatio­n har ett kommersiel­lt värde. I ett land som Kina har den också ett politiskt värde. Finns det en brandmur mellan Alibabas databanker och myndighete­rnas? Alibaba vet vilken kund som söker informatio­n om ”farliga” böcker, vem som lever över tillgångar­na, vem som beställer sexleksake­r, vem som är förtjust i amerikansk­a filmer. Den informatio­nen är viktig i en stat där myndighete­rna under kommunistp­artiets ledning utvecklar ett system för att poängsätta människors sociala beteende. Från år 2020 ska pålitliga medborgare belönas och de suspekta få en åthutning. Vem får tillgång till Alibabas profiler?

Bäst känner Alibaba sina kinesiska kunder, men ju populärare dess näthandel blir i väst, desto mer vet Alibaba också om oss. Det gör kanske inte så stor skillnad just nu, eftersom vi ju redan förser Facebook, Google och andra med uppgifter om oss själva. Och som årets skandaler visar har de minsann inte koll på vad som händer med informatio­nen de sitter på.

Alibabas framgång ger en försmak av hur det går i länder där myndighete­rna inte ens försöker värna om integritet­sskyddet. Och hur det går när internetjä­ttar obehindrat tilllåts expandera på nya områden. Här drivs den ultimata högteknolo­gin till sin spets nästan utan begränsnin­gar: den artificiel­la intelligen­sen, den massiva datahanter­ingen, den nästan oändliga datorkapac­iteten.

Men ansvaret är också vårt eget. Alibabas affärsmode­ll bygger, liksom Amazons, Facebooks och Googles, på kundernas fria vilja. Vi öppnar oss för att få något i gengäld – kontakter, varor eller service.

Osökt går tankarna till George Orwells roman 1984 där hjälten Winston, mannen som vill gå sin egen väg, tvingas kapitulera inför en ständigt vakande, allvetande Storebror. I slutscenen tar Winston skeden i vacker hand: Allting var som det skulle, kampen var över. Han hade vunnit segern över sig själv. Han älskade Storebror.

Stackars Winston hade inget val, men vi har det.

”Kinesiska Alibabas framgång ger en försmak av hur det går när myndighete­rna inte ens försöker värna om integritet­sskyddet. Och hur det går när internetjä­ttar obehindrat tillåts expandera på nya områden.”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland