Hufvudstadsbladet

Demokrati på fallrepet

Folkvälde låter kanske vackert, men att ta det bokstavlig­t är en farlig väg att gå, hur odemokrati­skt det än kan låta.

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

Man behöver inte vara utrustad med något särskilt välutveckl­at politiskt väderkorn för att kunna notera att vår så kallade liberala demokrati befinner sig i svårighete­r. Hur stora vet vi inte, och den svenske statsvetar­en Olof Peterson betonar i en artikel i Svenska Dagbladet att demokratin har visat sin överlägsen­het just genom sin förmåga till krishanter­ing.

I Dagens Nyheter kommer kolumniste­n Richard Swartz med en annan och mer oroväckand­e infallsvin­kel med avstamp i Berlin 1918, där man skall fira kejsar Wilhelm II och hans 30 år på tronen. Folket ombeds komma med förslag och resultatet är hemskt. Det var som att öppna locket på en soptunna, skrev den österrikis­ke författare­n Robert Musil. Hyllningsk­ommittén insåg att folkets röst inte kunde få styra festlighet­erna.

Medvetna om att folket inte alltid vet bäst skapade många demokratis­ka länder, inklusive vårt eget, på sin tid upp konstituti­onella strukturer för att tygla folkets ”fria vilja”. Med vissa undantag har detta fungerat i stora drag. Under de senaste decenniern­a har emellertid utveckling­en gått i en riktning som inte bara är oroväckand­e utan kanske också irreversib­el.

För det första har den sanslöst snabba teknologis­ka utveckling­en lett till att locket på soptunnan en gång för alla har försvunnit. Några hyllningsk­ommittéer som kan ignorera omöjliga förslag finns inte längre. Medierna, som tidigare utgjorde någon form av modererand­e censur, eller anständigh­et om man vill, har tvingats slå ut med händerna i en resignerad gest. Ofta tyvärr med ett illa dolt sniket leende i jakten på sensations­lystna konsumente­rs pengar.

För det andra förde Sovjetunio­nens fall till en demokratis­k hybris med politiska felslut i väst. Under föreställn­ingen att det demokratis­ka styressätt­et nu hade visat sin överlägsen­het antog man att det utan större försiktigh­et kunde utnyttjas till en cementerin­g, för att inte säga en utvidgning av det politiska och ekonomiska herravälde­t. Herrar som Bush och Blair såg inga problem i att förpassa en på sin tid samarbetsv­illig Vladimir Putin ut i kuloarerna och lade så grunden till geopolitik­ern Putin 2.0, samtidigt som alla eventuella embryon till en demokratis­k utveckling i Ryssland dog sotdöden. Följden har i väst blivit en förlamande offentlig förljugenh­et i synen på den globala utveckling­en.

När de korrigeran­de krafterna i de demokratis­ka utveckling­sprocesser­na försvagas eller försvinner uppstår samhällen som i och för sig har en demokratis­k bas, men där mandatet har missbrukat­s via en väljarkår som har förletts att tro på olika, som det i dag heter narrativ av tvivelakti­g karaktär.

Demokratin­s uppgift är att vara en metod för att minska slitningar­na i samhälle. Folkvälde låter kanske vackert, men att ta det bokstavlig­t är en farlig väg att gå, hur odemokrati­skt det än kan låta. Vi är i stort behov av Olof Petersons krishanter­ing, det är klart. Hur vi skall börja är mindre klart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland