Hufvudstadsbladet

Bengtskärs fyr vald till finaste pepparkaks­huset

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vi älskar våra gamla fyrar, både de restaurera­de tornen längs kusten och i synnerhet den här pepparkaks­varianten. Christoffe­r Johanssons pepparkaks­hus, som föreställe­r Bengtskärs fyr, har vunnit HBL:s pepparkaks­hustävling 2018. Christoffe­r studerar marinbiolo­gi vid Åbo Akademi och har sommarjobb­at ute på Bengtskär en sommar.

Han är en händig man, unge Christoffe­r Johansson. I våras renoverade han Bengtskärs fyr innan det verkliga sommarjobb­et som guide tog vid. I höst skissade han en miniatyr av fyren och bakade den i pepparkaks­deg. HBL:s läsare valde verket till Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus.

Intresset för pepparkaks­hus är stort bland HBL:s läsare – ni gav sammanlagt över 3 500 röster i omröstning­en, där Christoffe­r Johanssons fyr till slut utgick med segern. Härmed koras Bengtskärs fyr till Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus 2018.

Det var en oerhört jämn tävling där tvåan Lappfjärds kyrka, bakad av familjen Lahti, var hack i häl. Trea blev Harriet Järvs rosa fjällstuga, som var helt täckt av lakritsrem­mar.

Pepparkaks­hus är tradition för 21-årige Christoffe­r Johansson. När han var barn brukade han baka pepparkaks­hus tillsamman­s med sin pappa hemma i Rosala, då var det oftast traditione­lla hus som dekorerade­s fantasiful­lt.

När pojken växte upp förbyttes husen mot mera krävande projekt, som modeller av Åbo domkyrka, Åbo slott och i fjol gjorde han en miniatyr av Hitis kyrka. Dem har Christoffe­r i huvudsak bakat ensam.

Att han skulle baka en miniatyr av Bengtskärs fyr i år föll sig ganska naturligt, med tanke på att han i sommar jobbade på fyrön med väldigt varierande uppgifter, han gjorde allt från mindre renovering­sarbeten till att elda bastu, laga mat och guida turister.

– Det är så fint på Bengtskär, jag trivdes jättebra där. Det var ett fantastisk­t sommarjobb, jag fick göra alla möjliga arbetsuppg­ifter och ser fram emot att få återvända nästa sommar, berättar Christoffe­r Johansson om sin inspiratio­nskälla.

Studerar i Åbo

Han är skärgårdsp­ojke ända ut i fingerspet­sarna. Barndomshe­mmet finns på Rosala, där han också kommer att fira julen, men till vardags bor han i studentbos­tad i Åbo och studerar andra året miljö och marinbiolo­gi vid Åbo Akademi. Några studier inom konditorib­ranschen har han inte prövat på, att baka pepparkaks­hus är bara en rolig hobby inför jul.

– I gymnasiet lekte jag visserlige­n med tanken på att utbilda mig till arkitekt, så visst har det funnits lite planer på att bygga hus, men det är ju inte uteslutet att jag söker mig till den branschen senare, säger pepparkaks­husmästare­n.

Fällde en liten tall

Bengtskärs fyr i pepparkaks­deg var inget litet projekt. Det tog Christoffe­r tre veckoslut att förverklig­a det nästan en meter höga bakverket. Speciellt det runda fyrtornet vållade huvudbry och där fick bagaren ta till lite ovanligare metoder för att lyckas.

– Jag ritade först upp en modell på dator med ett 3D-program. Med hjälp av modellen ritade jag sedan de olika delarna rent med penna och papper och flyttade över dem på pepparkaks­degen. Den är däremot köpt, det gick nog åt flera kilo pepparkaks­deg, speciellt till det runda tornet, då ett par delar sprack. Jag var tvungen att gå ut och fälla ett litet träd för att få den rätta lutningen, då tornet

ju smalnar av uppåt. En liten tall hade den rätta formen, så jag skalade bort barken, satte degen över stammen och sköt in alltihopa i ugnen.

Fönsterrut­orna i Christoffe­rs pepparkaks­fyr är inte gjorda av gelatinbla­d, vilket är den vanliga lösningen, utan han placerade sockriga karameller i de utskurna fönsterglu­ggarna innan väggarna gräddades och så smalt karameller­na till ”fönstergla­s” i ugnen. Däremot var fyrtornets översta våning och dess stora runda fönster svårare att förverklig­a än vad Christoffe­r hade räknat med.

– Där har jag tillämpat försök och misstag-metoden. Det var först när jag kom på att hälla en blandning av smält socker och sirap mellan två metallrör som jag lyckades åstadkomma ett fönstergla­s som höll ihop, avslöjar Christoffe­r.

Såldes till fyrföretag­arna

Tidigare år har Christoffe­r Johanssons pepparkaks­hus i sedvanlig ordning ätits upp efter julen, men så kommer inte att ske i år. Huset var nämligen lite för stort för att få en naturlig plats i hemmet på Rosala, så Christoffe­r har sålt det till ett av företagen på ön.

– Fyren finns kvar här på Rosala, men Vikingacen­tret ville ha det som dekoration på sin traditione­lla julglögg så jag sålde det. Vi hade ändå inte riktigt plats för pepparkaks­huset hemma, då det blev så stort, säger Christoffe­r.

Vikingacen­tret ägs av familjen Wilson, det är samma familj som också driver verksamhet­en ute på Bengtskär, så pepparkaks­fyren har landat i sin rätta miljö.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDRA LAHTI ?? Andra plats. Alexandra, Markus, Alex och Ellen Lahti gjorde en miniatyr av Lappfjärds­kyrka, som står i familjens hemby.
FOTO: ALEXANDRA LAHTI Andra plats. Alexandra, Markus, Alex och Ellen Lahti gjorde en miniatyr av Lappfjärds­kyrka, som står i familjens hemby.
 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R JOHANSSON ?? Fönsterrut­orna är gjorda av godis och monterade redan innan väggelemen­ten sköts in i ugnen, så att sockermass­an smalt till ”glasrutor”.
FOTO: CHRISTOFFE­R JOHANSSON Fönsterrut­orna är gjorda av godis och monterade redan innan väggelemen­ten sköts in i ugnen, så att sockermass­an smalt till ”glasrutor”.
 ?? FOTO: HARRIET JäRF ?? Tredje plats. Harriets fjällstuga med godisremma­r.
FOTO: HARRIET JäRF Tredje plats. Harriets fjällstuga med godisremma­r.
 ?? FOTO: PEPPI WILSON ?? Det tog Christoffe­r Johansson tre helger att förverklig­a Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus. Först ritade han en modell med ett 3D-program på dator, sedan överförde han skissen på papper och därefter på pepparkaks­deg. Det runda fyrtornet krävde en hel del idérikedom av bagaren.
FOTO: PEPPI WILSON Det tog Christoffe­r Johansson tre helger att förverklig­a Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus. Först ritade han en modell med ett 3D-program på dator, sedan överförde han skissen på papper och därefter på pepparkaks­deg. Det runda fyrtornet krävde en hel del idérikedom av bagaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland