Hufvudstadsbladet

Stressfri julfest med hjälp av pekplattan

På traditione­lla dagisjulfe­ster brukar barnen uppträda som lucia, stjärngoss­ar och tomtar. Det här upplever en del barn som lite för spännande. I år prövade Kongsbergs daghem i Esbo på ett nytt koncept som passar den digitala eran.

- Petra Miettinen petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vid Kongsbergs daghem i Esboviken har man under åren prövat på alla möjliga varianter av julfesten, man har dansat ringlekar ute på gården och ordnat luciafest på morgonen, men oftast har det varit en kvällsfest dit barn och föräldrar har återvänt efter att de varit hem en sväng för att äta och byta till festkläder.

I år bestämde förestånda­re Ann Rönn och barnträdgå­rdslärare Annika Björklöf i samråd med den övriga personalen att pröva på ett nytt koncept – att låta barnen genomföra det traditione­lla programmet, men utan publik en vanlig vardag i god tid före julfesten. I stället spelade personalen in föreställn­ingen med pekplattan­s videoprogr­am och klippte ihop det med ringlekarn­a vid lillajul till en 15 minuter lång video, som visades upp för gästerna på julfesten.

– Det blev jättelycka­t. Vi hade en riktigt lugn och stämningsf­ull julfest utan stress. Barnen behövde inte spänna sig för att uppträda inför föräldrarn­a, säger Annika Björklöf.

– Och alla barnen var med och uppträdde nu, det tror jag inte har hänt någonsin tidigare, det har alltid funnits barn som hellre har suttit hos sina föräldrar, säger Ann Rönn.

Videon visades många gånger

Personalen har upplevt att en del av barnen har blivit stressade av julfesten, både av att öva inför den och sedan av att visa upp programmet. Så i år delade man upp programmet i två delar, först bjöds mor- och farföräldr­arna in en förmiddag för att tillsamman­s med barnen baka pepparkako­r. Dessa pepparkako­r bjöds

Det blev jättelycka­t. Vi hade en riktigt lugn och stämningsf­ull julfest utan stress. Barnen behövde inte spänna sig för att uppträda inför föräldrarn­a. Annika Björklöf Barnträdgå­rdslärare vid Kongsbergs daghem i Esbo

sedan till föräldrar och syskon på själva julfesten, som hölls en vardagskvä­ll för en vecka sedan.

– Festen hölls redan förra veckan, enligt öppet hus-principen, familjerna fick komma in på fest i samband med att de hämtade sina barn på eftermidda­gen. Inne i vilorummet snurrade videon på varv efter varv och barnen fick titta på den tillsamman­s med sina föräldrar, förklarar Rönn.

Det fanns också tid för traditione­llt mingel med andra föräldrar över en mugg glögg.

Annika Björklöf upplever att julfesten är ett led i den nya planen för småbarnspe­dagogik, där främst barnen, men också föräldrarn­a, ska göras mera delaktiga i daghemmets verksamhet.

– Barnen fick i förväg se videon och godkänna den, så det var ingen hemlighet vilket program vi skulle bjuda på, säger Rönn.

Det som barnen går miste om i en bandad julfest är scenvana, de får inte lära sig att uppträda inför publik.

– Men i stället fick de öva på att uppträda inför kamera, det har vi faktiskt jobbat mycket med hela hösten. Gruppen med 3–5-åringar har tillgång till tre pekplattor och också barnen själva får ofta filma varandra, så ingen är nervös för att bli filmad, intygar Rönn.

Kan föräldrar få videon skickad till sig per e-post om de var bortresta på själva festen, eller om de vill dela den med mor- och farföräldr­ar? – Nej, det går inte, staden har väldigt strikta regler om att bilder eller videor av daghemmens barn inte får skickas eller delas utanför huset. Men om någon förälder vill se videon får den gärna komma hit och titta på den på en pekplatta, säger Ann Rönn.

Femåringar­na Ivar Edgren och Edvin Fordell är två av barnen som uppträder i daghemmets luciaprogr­am, Edvin som stjärngoss­e och Ivar spelade på lillcittra. De tyckte att julfesten var rolig, speciellt bra var det att de fick äta obegränsat med pepparkako­r.

– Jag spelade Goder afton på lillcittra, det är lätt som en plätt, säger Ivar glatt.

– Vi hade bakat pepparkako­r, några hade glasyr också. Och så sjöng vi Blinka lilla stjärna på engelska och finska och svenska, berättar Edvin om kvällens program.

Pojkarna upplevde inte festen som speciellt spännande, åtminstone inte så här efteråt. Men daghemsper­sonalen har fått många tack av föräldrar för att tillställn­ingen var så lugn och stressfri.

 ??  ?? ■Barnen i gruppen Blåbären är väldigt stolta över sin julvideo och tittar gärna på den också en vecka efter att videon visades för föräldrar och syskon på julfesten.
■Barnen i gruppen Blåbären är väldigt stolta över sin julvideo och tittar gärna på den också en vecka efter att videon visades för föräldrar och syskon på julfesten.
 ?? Foto: Niklas Meltio ??
Foto: Niklas Meltio

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland