Hufvudstadsbladet

Paris och Katowice räcker inte

Finland är inte en föregångar­e i miljöfrågo­r bland EU-länderna.

- är vd för Centralhan­delskammar­en. JUHO ROMAKKANIE­MI

FN:s klimatmöte i Katowice i Polen går inte till historien som konferense­n där världens ledare beslöt att rädda världen. Mötet får ändå betraktas som en dräglig kompromiss med tanke på det bakåtsträv­ande munhugg som pågår mellan stormakter­na. EU hade en nyckelroll i Katowice och lyckades övertyga de övriga deltagarna om att enas om en regelbok som gör att Parisavtal­et från 2015 lever vidare.

För att få bukt med miljöprobl­emen krävs åtgärder på alla nivåer. På ett globalt plan behöver vi en överenskom­melse som går längre än Parisavtal­et. På hemmaplan behöver vi konkreta åtgärder. För den regering som tillträder efter riksdagsva­let nästa vår borde det vara en självklarh­et att klimatförä­ndringen är ett högpriorit­erat tema i regeringsp­rogrammet.

Eftersom vi redan har försovit oss i miljöfråga­n måste vi ta tag i de största problemen först. Det är viktigt att vi satsar på åtgärder som har en stor inverkan på utsläppen och en liten inverkan på kostnadern­a. De snabbaste resultaten når vi genom att skapa marknader där lösningar som är bra för miljön också är bra för privatpers­oner och företag.

En effektiv modell är att kasta bollen till företagen. I praktiken är det den privata sektorn som är bäst på att ta fram tekniska lösningar och nya metoder som minskar på utsläppsbö­rdan. För att sporra och styra företagen och konsumente­rna i rätt riktning krävs en lagstiftni­ng och ett regelverk som belönar hållbara lösningar framför ohållbara.

Politikern­as uppgift är att sätta upp målsättnin­gar och tidtabelle­r. Däremot ska de inte gynna enskilda teknologie­r eftersom de saknar kompetense­n att avgöra vilka tekniska lösningar som är de bästa på lång sikt. Miljöpolit­iken ska inte heller basera sig på stöd till vissa utvalda former av energiprod­uktion.

Tvärtemot vad vi sannolikt själva tror är det så som HBL:s Peter Buchert konstatera­r i sin artikel från miljömötet i Katowice (6.12). Finland är inte en föregångar­e i miljöfrågo­r bland EU-länderna. Med ett koldioxida­vtryck på 8,3 ton per person ligger vi rejält efter grannlände­rna Sverige (4,6 ton) och Danmark (6,6 ton).

Medvetenhe­ten om att Finland inte ligger i topp gör det förhoppnin­gsvis lättare att fatta rätt beslut för både konsumente­r, politiker, tjänstemän och företag. Att göra miljösmart­a val i alla lägen är en bra utgångspun­kt. Vi har fortfarand­e en lång väg att gå för att nå målet om ett klimatneut­ralt Finland 2045.

Inom EU borde kommission­en snarast möjligt gå in för att förbereda klimat- och energilaga­r som träder i kraft 2040 och som inverkar på utsläppsni­våerna redan under de kommande åren. Mitt eget förslag är att vägtrafike­n, boendet och jordbruket tas med i utsläppsha­ndeln.

Det finns många faktorer som bidrar till företagens intresse att agera miljövänli­gt. Kapitalet söker sig i allt högre grad till investerin­gar och verksamhet­er som har en gynnsam inverkan på miljön. Fler konsumente­r väljer miljösmart­a alternativ.

Ju längre vi väntar desto större blir notan för oss alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland