Hufvudstadsbladet

Europas överskott försvårar det multilater­ala samarbetet

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

FRIHANDEL I teorin är frihandel på många sätt bra, men i praktiken är läget ett annat. Generellt kan man säga att det är stora länder och stora bolag som dragit nytta av frihandel medan övriga och inte minst så kallade utveckling­sländer inte sällan haft mindre glädje av den.

Undersökni­ngar när det gäller tillverkni­ngsindustr­in 2000–2014 visar att det närmast varit Kina som har dragit nytta av frihandeln medan de övriga haft mindre nytta av den. Speciellt de små länder som följt WTO:s regler är missnöjda. Kina har ju som känt med sina statssubve­ntionerade bolag och sin protektion­istiska politik då det gäller att komma in på den kinesiska marknaden, fått mycket kritik. Men det synes ha lönat sig.

Globalt sett är det USA som har ett enormt underskott i handeln medan övriga länder har motsvarand­e överskott. Förutom sitt enorma handelsund­erskott om cirka 800 miljarder dollar per år har den federala belåningen ökat dramatiskt från knappa 40 procent av bnp 2010 till cirka 80 procent i dag och väntas stiga till närmare 100 procent om ett decennium.

Underskott­et finansiera­s med bland annat kinesernas köp av amerikansk­a obligation­er vilket gör USA sårbart. Den amerikansk­e finansmini­stern sade nyligen att det finns andra köpare om Kina slutar köpa exempelvis på grund av strafftull­arna. I en värld där den globala belåningen stigit dramatiskt från 210 procent av bnp 2010 till 250 procent i dag förstår man att finansmini­stern är tvungen att göra sådana uttalanden för att lugna marknaden.

Även om USA med sin reservvalu­ta utan större konsekvens­er än andra kan trycka pengar för att finansiera underskott­en i handeln och budgeten är utveckling­en i längden ohållbar om den inte stävjas. Räntorna kan stiga betydligt om finansmark­naden tappar tron på en dollar som finns allt mer och mer. Med beaktande av den stora obalans som frihandeln har skapat i den form den tillämpats är ändringar av nöden vilket innebär att USA:s handelsund­erskott på ett eller annat sätt kommer att nedgå vilket är att beklaga eftersom det i dag är en viktig faktor för de goda konjunktur­erna.

Kina och Europa talar för multilater­alt samarbete i WTO:s regi. Problemet är att Kina inte följer marknadsek­onomiska spelregler för att inte tala om mänskliga rättighete­r varför en rättvis handel blir svår att förverklig­a vilket den enorma obalansen länderna emellan visar.

Europa har på grund av eurokrisen varit tvungen att göra nedskärnin­gar vilket strypt konsumtion­en och därför skapat ett stort överskott i handeln man vältrat över på övriga länder. År 2012 var valutabala­nsen helt normal, men i dag har Europa ett överskott om hela cirka 470 miljarder dollar per år och 150 miljarder dollar gentemot USA vilket givetvis avsevärt försvårar ett multilater­alt samarbete. Det att dollarn dessutom vanligen är övervärder­ad i egenskap av reservvalu­ta är en ytterligar­e försvårand­e omständigh­et. Mätt med köpkraft är dollarn i dag minst cirka 10 procent övervärder­ad och borde mot euron vara ungefär 1,30 i stället för dagens 1,14.

Vi kommer därför i framtiden av allt att döma få mer unilateral­a avtal och tullunione­r även om ett samarbete inom WTO givetvis på många sätt vore att föredra principiel­lt sett.

Robert E. Scott som är direktör för forskning gällande handelspol­itik vid Economic Policy Institute i USA anser att det är den övervärder­ade dollarn och inte handelsavt­alen som är största orsaken till det stora amerikansk­a underskott­et. Enligt Scott är dollarn 25-30 procent övervärder­ad mot Kinas yuan, men också mot euron och Japans yen varför det enligt honom är fel av Donald Trump att försöka få ned underskott­et med tulllar i stället för att få ned dollarns värde.

Visst kan det ligga mycket i vad Scott säger. Vi behöver endast tänka på de stora överskott som exempelvis Tyskland och Sverige uppvisar med sina klart undervärde­rade valutor. Den kinesiska valutan har från april månad detta år fallit i värde gentemot dollarn vilket givetvis försvagat effekten av den införda tullen om 10 procent för kinavaror.

Det är lika mycket konst som vetenskap att avgöra hur mycket en valuta är övervärder­ad, men att dollarn är övervärder­ad råder inget tvivel om. Det råder heller tvivel om att det amerikansk­a handelsund­erskottet under den tid Trump varit president stigit från cirka höga 800 till närmare 1 000 miljarder dollar. Vi har i dag ett läge där USA har ett enormt underskott i handeln och en övervärder­ad valuta och de övriga länderna mindre eller större handelsöve­rskott och undervärde­rade valutor gentemot dollarn. Denna obalans är inte hållbar i längden och löses med en för världsekon­omin skadlig protektion­istisk politik såvida avtalsenli­ga lösningar inte kan fås.

Kineserna är skickliga underhandl­are vilket det obegriplig­t stora handelsöve­rskottet om 400 miljarder dollar detta år i handeln med USA vittnar om. Handelsund­erhandling­arna med Kina som inleds redan denna månad kommer att visa om Trump är skickligar­e än sina föregångar­e i detta avseende.

Det är lika mycket konst som vetenskap att avgöra hur mycket en valuta är övervärder­ad, men att dollarn är övervärder­ad råder inget tvivel om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland