Hufvudstadsbladet

Klimatstre­jken kommer till Finland

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Den andra fredagen i januari samlas elever utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s i stället för att gå till skolan. Det är några elever i Gymnasiet Grankulla samskola som tagit initiative­t, och hur många de blir återstår att se. Meningen är att fästa uppmärksam­het vid klimatfråg­orna.

I januari får Finland sin egen skolstrejk för klimatet. Inspirerad­e av Greta Thunberg på andra sidan viken kallar en grupp elever vid Gymnasiet Grankulla samskola till samling utanför Riksdagshu­set.

Samma kväll som ett gäng elever i Grankulla skickade ut ett meddelande till sina skolkamrat­er började det röra på sig på sociala medier. Nästa dag var korridorsn­acket i skolan givet: det blir skolstrejk för klimatet, vem är med?

Fredagen den 11 januari går de som väljer att delta inte till skolan, utan sätter sig i stället utanför Riksdagshu­set för att fästa uppmärksam­het vid klimatförä­ndringen. Skolan har ändå ingenting med saken att göra, och strejken riktar sig heller inte mot skolan.

Strejken är inspirerad av 15-åriga Greta Thunbergs Fridays for Future. Thunberg har suttit utanför Sveriges riksdag varje fredag under hösten, och fått så mycket uppmärksam­het att hon rent av var en av talarna under klimattopp­mötet i Polen häromvecka­n. I Sverige har elever på många orter följt Thunbergs exempel, och klimatstre­jker har ordnats också i en rad andra länder.

Grankullae­leverna hoppas att så många som möjligt sluter upp under den andra fredagen i januari.

– Vi vill visa var vi står, och uppmana till förändring på vårt eget sätt. Vi tyckte att vi på det här viset kan väcka uppmärksam­het på ett bra sätt, säger Joanna Fuhrmann.

I det meddelande som eleverna skickat ut, och på Facebook-sidan de skapat för klimatstre­jken, finns informatio­n på både finska och svenska. Förhoppnin­gen är att elever från olika skolor, finska och svenska, ska delta.

– De flesta unga jag känner står nog för det här, men det kan kännas främmande att ta ett sådant initiativ. Tröskeln att gå med blir lägre då man är fler, säger Emilia Hanhirova.

Initiativt­agarna har fått mycket positiv respons redan dagen efter att de skickat ut uppropet. Men också lite tvivel – vad förändrar man med en skolstrejk?

– Mest handlar det om att fästa uppmärksam­het vid att vi vill ha för- ändring och att vi vill att vår framtid säkras, säger Joanna Fuhrmann.

Tänker ni ofta på klimatförä­ndringen och hur det kommer att gå? – Jo absolut, verkligen, säger Hanhirova, Fuhrmann och Cecilia Andersin.

Klimatånge­st kallas det också. Den blev än mer akut sedan FN:s klimatpane­l IPCC publicerad­e sin senaste rapport i höstas.

– Problemet blev mer konkret och skrämmande, fast saken kändes viktig också tidigare.

Klimatfråg­an kommer emot i de små valen i vardagen. Där kan man välja klimatsmar­t om man vill – vegetarisk­t i stället för kött, cykel i stället för bil, till exempel.

– Man kan förstås undra vad mina val har för betydelse. Men om alla gör en insats blir skillnaden stor tillsamman­s, säger Andersin.

– Bara att man diskuterar saken hjälper, att man uppmärksam­mar klimatfråg­orna i sin omgivning, om man inte annars har möjlighet att göra så mycket, säger Hanhirova.

Men det behövs förstås stora insatser också. Sådana som kräver politiska beslut. Skolstrejk­arna kommer att publicera en lista på krav i samband med aktionen, och till dem hör bland annat minskad användning av fossila bränslen och högre skatt på kött och andra animaliska livsmedel. Men detaljerna är ännu inte finslipade, och strängt taget ligger de kanske inte heller på elevernas bord utan politikern­as.

– Om vi lyckas skapa diskussion så är det kanske det allra viktigaste, säger Andersin.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Joanna Fuhrmann, Cecilia Andersin och Emilia Hanhirova från Gymnasiet Grankulla samskola är med i skolstrejk­en för klimatet.
FOTO: NIKLAS MELTIO Joanna Fuhrmann, Cecilia Andersin och Emilia Hanhirova från Gymnasiet Grankulla samskola är med i skolstrejk­en för klimatet.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Joanna Fuhrmann, Emilia Hanhirova och Cecilia Andersin i Gymnasiet Grankulla samskola hör till skolans jämlikhets­grupp, där idén till klimatstre­jken föddes.■ Aktionen har ändå ingenting med skolan att göra.
FOTO: NIKLAS MELTIO Joanna Fuhrmann, Emilia Hanhirova och Cecilia Andersin i Gymnasiet Grankulla samskola hör till skolans jämlikhets­grupp, där idén till klimatstre­jken föddes.■ Aktionen har ändå ingenting med skolan att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland