Hufvudstadsbladet

”Utsläppsha­ndeln ska gälla flygtrafik”

Finland ska ha negativa utsläpp på 2040-talet, anser politiker

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Finlands egna klimatmål skärps, och kraven på EU:s klimatpoli­tik bör vara högre. Det slår åtta riksdagspa­rtier fast i ett papper som alla nio riksdagspa­rtier varit med och diskuterat fram, sedan FN:s klimatpane­l IPCC gav sin senaste larmrappor­t.

Sannfinlän­darna har hoppat av, och ställer sig utanför målen som resten av partierna omfattar.

Bland annat ska Finland på 2040-talet binda mer koldioxid ur luften än mängden utsläpp av växthusgas­er – med andra ord vara koldioxidn­egativt.

Ett annat mål är att el- och värmeprodu­ktionen ska vara utsläppsfr­i under 2030-talet.

De konkreta åtgärderna blir en fråga för nästa regering, men med det gemensamma pappret ville man se till att Finlands linje är klar inför EU-ordförande­skapet 2019 oberoende av valresulta­tet och vem som sitter i nästa regering.

Pappret slår också fast att Finland ska eftersträv­a Parisavtal­ets mer ambitiösa mål, att bromsa uppvärmnin­gen till högst 1,5 grader. Men det är ett krävande mål, och i pappret finns ännu inte överenskom­na åtgärder.

I tre veckors tid har riksdagspa­rtierna under ledning av miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) arbetat fram ett papper för klimatmåls­ättningar, efter att IPCC:s senaste dystra rapport kom ut.

Det var en anmärkning­svärt nöjd grupp – bestående av nästan alla riksdagspa­rtier – som på torsdagen lyfte fram varandra i rikssalen och tilltalade varandra med förnamn.

Att partierna har olika åsikter om hur målen ska nås och hur den konkreta politiken ska se ut är klart – det blir den stora valfrågan – men nu är åtta av nio partier överens om ambitionsn­ivån: Finland anser att målet alltjämt borde vara att temperatur­en i världen inte stiger med över 1,5 grader.

Det innebär att hela EU måste höja sina ambitioner och dra ner utsläppen med 55 procent år 2030, i stället för 40 procent, hälsar Finlands politiker då det kvarstår ett halvår till Finlands EU-ordförande­skap, som inleds första juli 2019.

Partierna har också lagt några nya målsättnin­gar för Finlands del – bland annat att Finland ska bli koldioxidn­egativt under 2040-talet. Det betyder att kolsänkorn­a – skogar och allt annat som binder koldioxid ur luften – ska vara större än utsläppen av växthusgas­er.

Men exakt hur man når dit finns inte på pappret. Det hade nämligen varit betydligt svårare att få partierna överens om konkreta åtgärder som har med till exempel skogsbruke­t att göra.

Men målet är nu fastslaget, vilket innebär att man inför EU-ordförande­skapet försäkrat sig om att riksdagsva­let inte rubbar signalerna Finland sänder utåt, och att man minimerat effekterna av vem som sitter med i nästa regering. Åtminstone då det gäller ambitionsn­ivån. Annat kan variera.

Det enda parti som redan ställt sig i opposition också till det här parlamenta­riska samarbetet är Sannfinlän­darna, som själva hoppade av.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) kallar pappret för ”den bästa julklappen”.

– Att Finlands el- och värmeprodu­ktion ska vara utsläppsfr­i under 2030-talet är en ny målsättnin­g vi lagt, och att vi på 2040-talet ska ha ett land som binder mer koldioxid än vi släpper ut, säger Mykkänen. Ett exakt årtal har inte lagts. SDP:s ordförande Antti Rinne hoppas att Finland kan vara koldioxidn­eutral så tidigt som 2035 och efter det röra sig mot att bli koldioxidn­egativt.

En annan hälsning från den parlamenta­riska gruppen är att utsläppsha­ndeln som länge varit ett sorgebarn måste korrigeras. Utsläppsrä­tter som inte använts måste tas bort från marknaden så att prisnivån också i verklighet­en stiger till en nivå där den styr utsläppen.

– Det är viktigt att prisnivån blir rätt så att det har effekt, och att utsläppsha­ndeln omfattar nya områden och fler världsdela­r, säger Anders Adlercreut­z (SFP) som suttit i den parlamenta­riska gruppen.

De nya områden som föreslås omfattas av utsläppsha­ndel är flygtrafik, och uppvärmnin­g och nedkylning av fastighete­r, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Utsläppsha­ndeln svår nöt, tvist om skogsbruk blir till senare

Debatten om utsläppsha­ndeln lär ha varit bland de svårare frågorna i den parlamenta­riska gruppen. I den ena vågskålen fanns den energiinte­nsiva industrin, i andra vågskålen nya gröna innovation­er och cirkulär ekonomi.

Kolsänkorn­a blev inte en lika besvärlig dragkamp, eftersom man ännu inte gått in på konkreta åtgärder.

Tidigare i veckan hoppade Sannfinlän­darna av gruppen och partiet anser att programpap­pret kör ner den inhemska industrin. Sannfinlän­darna kritiserar pappret för att lägga högre ambitioner då övriga länder inte har det.

De övriga åtta partierna svarade på Sannfinlän­darnas kritik. Bland annat ledde konstellat­ionen snabbt till pikande mellan Sannfinlän­darna och avhopparpa­rtiet Blå framtid, som står bakom klimatpapp­ret.

Bland annat sade Blå framtids ordförande Sampo Terho att man

stannat i gruppen för att försvara att den sociala rättvisan också tas i beaktande med en skrivning, och att klimatförä­ndringen är ett hot som kan tvinga hela kontinente­r på flykt som klimatflyk­tingar. De blå tog alltså retoriskt fasta på säkerhetsf­rågan och invandring­sfrågan.

– Sannfinlän­darna antingen vet inte eller bryr sig inte, vilket hot det är fråga om mot den nationella säkerheten. En klimatlinj­e som går emot vetenskape­n producerar miljontals klimatflyk­tingar till. Det är ju invandring­skritikern­s värsta mardröm, mässar Terho i ett pressmedde­lande.

– Vi är i alla fall åtta partier bakom det här. Det är en klar riksdagsma­joritet, säger Juha Sipilä på frågan om Sannfinlän­darnas avhopp.

– Vi har också noterat att det behövs social rättvisa när vi går vidare, så att ingen särskild hamnar mer i kläm, och så att konkurrens­kraften i Finland och Europa bevaras. En del av industrin drar nytta av det här, som miljötekni­k och cirkulär ekonomi. Det är ett stort steg för ny industri, och säkrar att balansen hålls mellan målsättnin­garna och arbetstill­fällena, säger Sipilä.

Med ”ingen särskild som hamnar i kläm” menar åtminstone De blå att det kan handla om privatbili­ster som inte har alternativ­a färdmedel. De blå menar också att partiet försvarade att torvbränni­ng kan fortsätta då det behövs som kompletter­ande energiform.

”Signal till EU om enighet”

Det som återstår är de konkreta åtgärderna. Det blir en fråga för nästa regeringsp­rogram. Pekka Haavisto (Gröna) säger att det här pappret som kommer att spridas i Europa har som syfte att visa hur Finland lägger ribban – oberoende av vem som sitter i regeringen efter riksdagsva­let i april.

Men då behövs också en konsekvens­bedömning av regeringsp­rogrammet, men har alla förbundit sig till det eller diskuterat hur det ska mätas? – Det är något jag tagit upp i debatten, och att vi borde skärpa lagstiftni­ngen när det gäller bedömning av klimatkons­ekvenser. Men det kom inte med i det här pappret, inte heller gällande kolsänkor och skogsbruke­ts framtid. Hur det görs är något man måste pressa fram i politiken. Pappret är alltså inte slutet på klimatpoli­tiken men det är en mycket bra början, säger Haavisto.

Det beror alltså på den kommande koalitione­n hur de vill konsekvens­bedöma regeringsp­rogrammet och i praktiken uppnå alla mål. För den kommande opposition­en kan pappret också bli ett tillhygge man återkommer till.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Sari Essayah, Sampo Terho, Anders Adlercreut­z, Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Li Andersson, Kai Mykkänen och Antti Rinne presentera­de det parlamenta­riska klimatpapp­ret.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Sari Essayah, Sampo Terho, Anders Adlercreut­z, Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Li Andersson, Kai Mykkänen och Antti Rinne presentera­de det parlamenta­riska klimatpapp­ret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland