Hufvudstadsbladet

Döda fiskar ska begravas i marken

Döda fiskar som flyter i sjön är inget att oroa sig för. Men det är viktigt att göra sig av med dem på rätt sätt.

- SPT

Fiskar dör av för varmt vatten. Denna vecka har döda fiskar och musslor dykt upp på många ställen.

I Arolammink­oski i Riihimäki har fiskar dött på grund av syrebrist. På olika håll i sjön Pyhäjärvi, som ringlar mellan flera kommu- ner i landskapet Birkaland, har döda fiskar flutit omkring.

Fast fiskdöd är ändå inget nytt fenomen. Däremot har den höga medeltempe­raturen gjort att vattnet har varit ovanligt varmt. Förhålland­ena kan variera stort i en och samma sjö.

Enligt Statsrådet och Evira beror fiskdöden på värmen, syrebrist och alger. Enligt nuvarande uppgifter har man inte kunnat hitta någon smitta eller farliga kemikalier i de döda fiskarna.

Statsrådet och Evira kommer med några råd. Man kan göra sig av med döda fiskar genom att gräva ner dem i marken. Det lönar sig att använda skyddshand­skar när man hanterar fiskarna. Redskap som används ska tvättas noggrant. Om det finns en stor mängd döda fiskar är det bäst att kontakta kommunens miljönämnd.

– Man får inte mata djur med döda fiskar eller musslor. Fiskarna ruttnar snabbt. Därför är det bäst att gräva ner dem så snabbt som möjligt, säger Eviras överinspek­tör Sanna Toivanen i ett pressmedde­lande.

Gropen ska vara minst en meter djup. Den ska vara minst 250 meter från en brunn och inte heller på ett grundvatte­nområde.

 ?? Foto: tapani kangas ?? Enligt Statsrådet och Evira beror sommarens fiskdöd på värme, syrebrist och alger. På bilden syns laxar som dött av en svampinfek­tion i huden.
Foto: tapani kangas Enligt Statsrådet och Evira beror sommarens fiskdöd på värme, syrebrist och alger. På bilden syns laxar som dött av en svampinfek­tion i huden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland