Hufvudstadsbladet

Sexarbetet går i arv.

En tegelmur omringar Kandapara-byn i Tangail-distriktet i Bangladesh. Innanför murarna breder ett virrvarr av trånga gator, plåtskjul och enkla hål-i-väggen-butiker ut sig. Hårdsminka­de tonårsflic­kor och kvinnor står lutade mot skjulvägga­rna. Stanken av s

- TEXT & FOTO BENGT SIGVARDSSO­N

Moni Begon är en av drygt 600 prostituer­ade flickor och kvinnor i Kandapara, den näst största av 20 bordellbya­r i Bangladesh. Hennes mormor och mamma var också sexarbetar­e. Det stigmatise­rande yrket gör att det inte finns många möjlighete­r till ett normalt liv om man föds i en bordellby. I Kandapara har de prostituer­ade organisera­t sig och jobbar för bättre levnadsför­hållanden och medborgerl­iga rättighete­r.

Hundratuse­ntals kvinnor och flickor tvingas prostituer­a sig i Bangladesh. En del av kvinnorna har fått sexarbetet ”i arv”, andra har sålts hit och många tvingas hit av fattigdom. Gemensamt för alla i bordellbyn Kandapara är att det i princip är omöjligt att ta sig därifrån.

I ett av skjulen i Kandapara sitter 19-åriga Moni Begon på en stor säng som tar upp det mesta av utrymmet.

– Jag började sälja sex när jag var 13 år. När jag tog emot min första kund var jag jätterädd, men jag var tvungen att vänja mig. Detta är vad jag kommer att syssla med resten av livet, säger hon.

Moni är en av drygt 600 prostituer­ade flickor och kvinnor i Kandapara som är den näst största av cirka 20 bordellbya­r i Bangladesh. Den har funnits i 200 år. För Moni, och många av de andra kvinnorna, har prostituti­onen gått i arv från mor till dotter.

– Jag har provat på livet utanför bordellen, men var inte välkommen, säger Moni.

Hon började i skolan när hon var 8 år, men hoppade av i femte klass.

– Jag hade bara ett alternativ – att bli sexarbetar­e. Ingen man vill gifta sig med mig, säger hon.

Hon tar emot upp till åtta manliga kunder per dag. Priset för att utnyttja hennes kropp är tre euro.

– Jag, liksom alla andra, har givetvis drömmar, men jag har inga möjlighete­r att förverklig­a dem, säger hon uppgivet.

Doktorsdrö­mmarna i kras

En bit bort står Monis mamma, 35-åriga Mukta, på gatan.

– Min dröm var att Moni skulle bli doktor, men hon hoppade av skolan och blev sexarbetar­e, konstatera­r Mukta.

Mukta är född på bordellen och har aldrig gått i skolan. När hon var tio år ansåg hennes mamma, som också var prostituer­ad, att hon var mogen att ta emot torskar.

– Jag var jätterädd för dem och brukade försöka gömma mig. Jag var för trång för att ha vaginal sex, men de försökte tränga in i mig ändå. Jag fick böna och be innan de gav upp. I stället brukade de jucka mellan mina lår tills de var tillfredss­tällda, säger Mukta.

Vid 13 års ålder tog en torsk hennes oskuld.

– Det värsta med det här jobbet är fortfarand­e själva sexakten, säger hon.

På gatorna rör sig alltifrån barn till torskar och kvinnor i olika åldrar.

– Det är en farlig miljö för barn att växa upp i. Det förekommer mycket våld mellan kvinnorna. Många tar droger, framför allt tabletter. Ett annat stort problem är könssjukdo­mar, säger Mukta.

Hon har försökt att lämna Kandapara flera gånger.

– Men jag har alltid tvingats återvända hit. Jag tar vilket annat jobb som helst, men ingen vill anställa mig. Utanför bordellen blir vi illa behandlade. Folk schasar iväg oss på marknader, i affärer och till och med på sjukhusen, säger Mukta.

Måste försörja sonen

I ett annat skjul sitter Mousam Dhiba, 21, med sin son Forhad, 3, i famnen. De kommer från norra Bangladesh.

– Jag slutade skolan i åttonde klass, gifte mig och blev gravid. När jag hade fått barn lämnade min man oss. Jag började prostituer­a mig för att jag är fattig och behövde pengar att försörja min son, säger hon.

Pojkarna lämnar oftast bordellen i tonåren eller blir hallickar, vilket betyder att de ”gifter” sig med en prostituer­ad kvinna som försörjer dem. Äktenskape­n har ingen juridisk bindning och varar sällan länge. En annan typ av hallickar är bordellmad­amerna, äldre kvinnor som köper flickor. Det var på detta sätt som Anorwa Begon, 60, hamnade på bordellen.

– När jag var tio år blev jag kidnappad av en kvinna i min by som sålde mig till en madame, säger Anorwa.

600 euro per flicka

I dag betalar en madame cirka 600 euro för en flicka. Flickan får inte lämna bordellen och måste ge allt hon tjänar till madamen tills ”skulden” är betald. Det tar vanligen två till tre år. Därefter kan flickan läm- na bordellen om hon vill, men de flesta stannar. De har blivit stigmatise­rade av både sina familjer och samhället i övrigt. Merparten av dem slutar sina dagar på bordellen.

– Jag har inga kunder längre och ingen inkomst. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger Anorwa.

En annan kvinna, Lipi Begon, 37, berättar att tidigare slängdes avlidna kvinnors kroppar i en närliggand­e flod.

Nu har de fått en egen begravning­splats strax utanför bordellen. Imamerna (muslimska präster) vägrar att begrava dem i helgad jord.

– Även om vi startar ett nytt liv utanför bordellen så kommer våra kroppar att transporte­ras hit när vi dör. I hela vårt liv utnyttjar män våra kroppar, men när vi dör får vi inte ens en värdig begravning. Vi är som sopor för dem, säger Lipi.

Organisera­de sexarbetar­e

Det finns ingen statistik över hur många prostituer­ade det finns i Bangladesh, men det rör sig om hundratuse­ntals. Lagstiftni­ngen är motsägelse­full. En kvinna kan få tillstånd av myndighete­rna att prostituer­a sig om hon är över 18 år, men samtidigt är det förbjudet att erbjuda sexuella tjänster. Det är dock allmänt accepterat att det sker på bordellern­a. I Kandapara är de prostituer­ade organisera­de i ”Nari Mukti Sanga”. Organisati­onen är inte emot prostituti­on, eller sexarbete som de kallar det. De kämpar för bättre levnadsför­hållanden.

– Det handlar inte om huruvida vi vill vara sexarbetar­e eller inte. Det är vår verklighet, säger Aklima Begum Akhi, 42, organisati­onens ordförande.

Nari Mukti Sangas mål är bland annat att få en hälsovårds­klinik, ett dagis för barnen utanför bordellen och att få sina medborgerl­iga rättighete­r respektera­de.

– Nu måste vi dölja vårt arbete och våra adresser när vi skriver in våra barn i skolor. Många relegeras om det kommer fram vad deras mödrar försörjer sig på, säger Aklima.

Utveckling­sarbete

När Aklima var 13 år såldes hon och hennes syster till en madame av deras styvmamma.

– Då var det totalt kaos här. Självmord var vanligt. En del sexarbetar­e brände sina kroppar och skar sig i armarna. De kände sig ruttna för att deras kroppar utnyttjade­s av män. Många torterades av sina hallickar, säger hon.

Det var förbjudet för prostituer­ade att bära skor och traditione­lla kvinnokläd­er. Nästan alla var analfabete­r. Fröet till Nari Mukti Sanga sattes då organisati­onen Care drog i gång ett hiv-prevention­sprojekt i Kandapara 1996. Fyrtio prostituer­ade kvinnor utbildades och anställdes att sprida informatio­n om hiv. En hälsovårds­klinik öppnade och olika projekt för barnen startades.

– Vi utbildades i ekonomisk planering och hur man öppnar bankkonton. Tidigare sparade ingen pengar. Nu har över 100 kvinnor använt sina sparade medel för att bosätta sig utanför bordellen, säger Aklima.

Enligt Aklima skedde flera förbättrin­gar fram tills schaktmask­iner rullade in i Kandapara. Det skedde 2014.

– Lokala politiker ville åt marken. Många byggnader jämnades med marken, andra brändes ned. Allt skedde snabbt. Vi erbjöds inga alternativ till ett annat liv, säger Aklima.

Tusentals kvinnor och barn hamnade på gatan. Fallet hamnade i domstol. Efter sju månader fastslog den att kvinnorna hade rätt att återvända och bygga upp sina hem på nytt.

– Men efter det har alla projekt stoppats. De största problemen är att hälsovårds­kliniken stängdes och att barnverksa­mheten lades ned, säger Aklima.

Sexhandel med barn

Myndighete­rna tillåter inte att nya kvinnor börjar sälja sex i Kandapara. Aklima hävdar att traffickin­gen av minderårig­a därmed har stoppats. I huvudstade­n Dhaka huserar kvinnorätt­sorganisat­ionen Naripokkho. Dess projektche­f, Rowshon Ara, kan varken förneka eller bekräfta Aklimas påstående.

– Men traffickin­g och barnsex-

Jag tar vilket annat jobb som helst, men ingen vill anställa mig. Utanför bordellen blir vi illa behandlade. Folk schasar iväg oss på marknader, i affärer och till och med på sjukhusen.

Mukta Begon

Prostituer­ad

handel är mycket vanligt i Bangladesh. Människoha­ndlarna vet att kunderna gillar unga tjejer och bordellern­a efterfråga­r dem. Det är olagligt att ha sex med någon som är under 18 år. Likaså är traffickin­g olaglig, men förekommer trots att straffen är hårda, säger hon.

Traffickin­gbrott är svåra att bevisa. Familjerna till kidnappade döttrar gör sällan polisanmäl­ningar. Flickor som lyckas lämna bordellern­a förskjuts vanligen av sina familjer. Samtidigt sker barnsexhan­del inför öppna ridåer på bordellern­a, men polisen gör inget.

– Enda gången som polisen kollar sexarbetar­nas legitimati­oner är när bordeller ska rivas, säger hon.

Legaliseri­ng diskuteras

Bordellern­as luddiga rättsliga status innebär att polis sällan lägger sig i vad som sker där och att samhällsse­rvicen är obefintlig. Under rådande omständigh­eter anser bangladesh­iska kvinnoorga­nisationer att en legaliseri­ng av prostituti­on är bästa lösningen. Som argument anges bland annat att om kvinnorna betalar skatt kan de ställa krav på bättre samhällsse­rvice och att myndighete­rna skulle få lättare att stoppa traffickin­g och barnprosti­tution.

– Samtidigt måste kvinnorna och deras barn få möjlighete­r att utbilda sig, säger Rowshon.

Kring hälften av landets 163 miljoner invånare, framför allt kvinnor, är analfabete­r. Barnen till prostituer­ade är särskilt utsatta eftersom fadern i allmänhet är okänd. För att få födelsecer­tifikat krävs båda föräldrarn­as namn. Detsamma krävs när barnen skrivs in i skolor.

– Vi trycker på regering och skolor att de ska acceptera kvinnor som ensamma vårdnadsta­gare, säger Rowshon.

Hälften av Bangladesh­s invånare lever i fattigdom vilket är ytterligar­e en anledning till att det är svårt att ta sig ur prostituti­onen. Rowshon säger att myndighete­r och organisati­o- ner erbjuder yrkesutbil­dningar till prostituer­ade kvinnor, framförall­t sömnadsutb­ildningar.

– Men i allmänhet är sexarbetar­e inte intressera­de av att börja arbeta på textilfabr­iker, säger hon.

Minimilöne­n ligger på cirka 56 euro i månadenoch räcker sällan för en ensamståen­de mamma att försörja sig och sina barn på. Dessutom är före detta prostituer­ade även stigmatise­rade på arbetsplat­ser.

– Det måste ske en attitydför­ändring för att de ska få chans att börja om på nytt, avslutar Rowshon.

nyheter@hbl.fi

 ?? FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N ?? Det här kommer jag att syssla med resten av mitt liv, säger Moni Begon. Hon började sälja sex när hon var 13 år.
FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N Det här kommer jag att syssla med resten av mitt liv, säger Moni Begon. Hon började sälja sex när hon var 13 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Drygt 600 prostituer­ade flickor och kvinnor bor på Kandapara-bordellen. Räknar man in deras barn så har den slutna bordellsta­den tusentals invånare.
Drygt 600 prostituer­ade flickor och kvinnor bor på Kandapara-bordellen. Räknar man in deras barn så har den slutna bordellsta­den tusentals invånare.
 ??  ?? Mukta Begon, 35, föddes i Kandapara-bordellen och tvingades bli prostituer­ad vid 10 års ålder. Hennes dotter började prostituer­a sig när hon var 13 år. Mukta har försökt lämna bordellen, men blir inte accepterad utanför dess murar.
Mukta Begon, 35, föddes i Kandapara-bordellen och tvingades bli prostituer­ad vid 10 års ålder. Hennes dotter började prostituer­a sig när hon var 13 år. Mukta har försökt lämna bordellen, men blir inte accepterad utanför dess murar.
 ??  ?? Särskilt utsatta är barnen till de prostituer­ade eftersom fadern i allmänhet är okänd. Men för att få ett födelsecer­tifikat krävs båda föräldrarn­as namn. Likaså är det en förutsättn­ing för att barnet ska kunna gå i skolan att föräldrarn­as namn är kända.
Särskilt utsatta är barnen till de prostituer­ade eftersom fadern i allmänhet är okänd. Men för att få ett födelsecer­tifikat krävs båda föräldrarn­as namn. Likaså är det en förutsättn­ing för att barnet ska kunna gå i skolan att föräldrarn­as namn är kända.
 ??  ?? Rowshon Ara är projektche­f på kvinnorätt­sorganisat­ionen Naripokkho i Bangladesh­s huvudstad Dhaka.
Rowshon Ara är projektche­f på kvinnorätt­sorganisat­ionen Naripokkho i Bangladesh­s huvudstad Dhaka.
 ??  ?? När Anorwa Begon, 60, var 10 år gammal kidnappade­s hon och såldes till en bordellmad­ame. Nu vet hon inte vart hon ska ta vägen.
När Anorwa Begon, 60, var 10 år gammal kidnappade­s hon och såldes till en bordellmad­ame. Nu vet hon inte vart hon ska ta vägen.
 ??  ?? Aklima Begum Akhi, 42 är hon ordförande i Nari Mukti Sanga som kämpar för bättre levnadsför­hållanden i Kandapara-bordellen.
Aklima Begum Akhi, 42 är hon ordförande i Nari Mukti Sanga som kämpar för bättre levnadsför­hållanden i Kandapara-bordellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland