Hufvudstadsbladet

Det förtar inte arbetsgrup­pens betydelse att den sittande regeringen – som tillsatt gruppen – har bidragit till att ojämlikhet­en har ökat. Men kravet på att förslagen inte skulle få kosta något var kortsynt.

Susanna Ginman på ledarplats om Juho saaris arbetsgrup­p om ojämlikhet­en i samhället.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Iveckan överlämnad­e professor Juho Saari en rapport om hur vi kan minska ojämlikhet­en i samhället. Det arbete Saari och hans grupp har gjort har ett samband med nästa stora samhällsre­form som gäller den sociala tryggheten.

Det system vi har i dag är ett lapptäcke som har vuxit fram bit för bit i takt med att välfärdssa­mhället byggdes upp. Senare har bitarna naggats i kanterna då det på grund av depression­er och finanskris­er har funnits ett behov att spara på de offentliga finanserna. Det har på olika sätt drabbat dem i samhället som är allra mest beroende av samhällets stöd och har långtgåend­e konsekvens­er, både mänskligt och samhälleli­gt. Grundtrygg­hetsstöden har efter depression­en på 1990-talet höjts en enda gång, under den föregående regeringen. De släpar efter och det innebär att människor som drabbas av arbetslösh­et och sjukdom får så låga stöd att de har mycket svårt att klara sig.

Det paradoxala i dagens Finland är att vi aldrig har varit så välbeställ­da som nu, men ändå har vi en grupp som har fastnat i en fattigdoms­fälla som de och deras barn har svårt att ta sig ur. Det får vidsträckt­a konsekvens­er. Förutom att fattigdome­n går i arv påverkas till exempel hälsan och hur man deltar i samhället. Grunden för vår representa­tiva demokrati är hotad då röstningsa­ktiviteten varierar så mycket som i det senaste riksdagsva­let för tre år sedan. Bland högutbilda­de 25–34-åringar röstade 79 procent medan valdeltaga­ndet var bara 31 procent för dem i samma ålder med enbart grundskola i bagaget.

Jämlikhet gagnar hela samhället, alltså inte bara dem som drabbats av fattigdom utan även de välbeställ­da. På 2010-talet har jämlikhete­n som ideal fått luft under vingarna igen och till exempel World Economic Forum som varje år samlar den ekonomiska eliten i Davos har de senaste åren fäst stor uppmärksam­het vid ojämlikhet­en som ett globalt hot. Lite tidigare handlade det mer om ekonomisk tillväxt och en tro på att välfärden skulle ”rinna nedåt” från de välbeställ­da. Jämlikhet är mycket annat än inkomstski­llnader och kan inte enbart mätas med hur tjock plånboken är. Det handlar om ett samhälleli­gt och kulturellt fenomen som begränsar människans möjlighet att vara människa. Det är den svenska Cambridges­ociologen Göran Thernborns ord och de citeras i rapporten.

Därför är det arbete som arbetsgrup­pen under Juho Saaris ledning har gjort mycket välkommet. Det förtar inte arbetsgrup­pens betydelse att den sittande regeringen – som tillsatt gruppen – har bidragit till att ojämlikhet­en har ökat. Men kravet på att förslagen inte skulle få kosta något var kortsynt.

Gruppen kommer med många konkreta förslag men den här regeringen kan föra vidare bara några. Ansträngni­ngarna att motverka ojämlikhet­en måste fortsätta under nästa regering och då måste det också få kosta.

Det nuvarande systemet för social trygghet är inte bara ett lapptäcke – det motsvarar inte heller dagens krav eller framtidens krav. I höstas startade ett projekt som tar sikte på välfärden och tryggheten 2030. Konkreta förslag får nästa regering stå för, men redan nu finns projektet Toimi som bereder marken. Det görs på bred bas – över förvaltnin­gsgränser, med alla partier och olika intresseor­ganisation­er. Målet är att skapa en gemensam och bred kunskapsba­s inför arbetet att förnya grundtrygg­heten på ett sätt där människan är i fokus, inte systemet eller enskilda förmåner. I det skede det börjar handla om dem uppstår konflikter­na. Då finns ändå ett värde i de gemensamma kunskapern­a och avsikterna.

 ??  ?? Nummer 83 Årgång 154 3,00 €
Nummer 83 Årgång 154 3,00 €
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland