Hufvudstadsbladet

IFK:s Ax: ”Vi är favoriter i vår”

Inför vårens slutspel är det ombytta roller i FMserien. I år är det HIFK som är favorit att ta hem titeln medan Dicken får agera utmanare – en rollfördel­ning som passar båda lagen.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Om man måste dra några slutsatser efter vårens matcher mellan HIFK och Dicken skulle man lyfta fram IFK som favorit inför vårens slutspel.

I de två senaste mötena mellan giganterna har laget varit klart bättre än de regerande mästarna och seglat upp som favorit till titeln i vår.

– Vi vill ha guldet väldigt mycket. Det finns inte plats för fler silver i prisskåpet, säger Kathlen Ax.

Hon bidrog starkt till att IFK tog en imponerand­e seger i Dickens hemmahall och samtidigt säkrade segern i den övre slutserien och hemmaplans­favör i vårens finaler.

– Det är viktigt att få hemmaplans­favör hela vägen i vår. Och att vinna i deras hemmahall känns väldigt bra, säger Ax.

Att hennes IFK tagit två segrar i följd över Dicken inför vårens viktiga matcher ger också laget en fördel inför fortsättni­ngen.

– Vi har ett litet övertag på dem för tillfället och det hjälper oss i vår. Men vi måste fortsätta jobba hårt och satsa för fullt i de här matcherna. Men vi är favoriter inför våren, slår Ax fast.

Efter att Dicken tog ett par klara segrar i höst har IFK höjt sig flera nivåer samtidigt som Dickens anfallsspe­l vållar en del problem. IFK genomgick stora förändring­ar inför säsongen då flera nyckelspel­are lämnade laget, man värvade ersättare och samtidigt bytte tränare.

– Allt var nytt för oss i höst så man ska inte se så mycket på de resultaten. Nu har vi fått spelet att fungera och vi har fått in mycket nytt i laget. Vi är mer rörliga och gör inte så många misstag och så har vi ett anfallsspe­l med bra tempo och många körningar, säger Ax.

– Vi utnyttjar hela planen och har en bra bredd då vårt spel inte bara handlar om öppningsse­xans spelare. Och vi kämpar bra för varandra.

Dicken får slå ur underläge

I Dickenlägr­et var det allvarliga­re miner också om den starkare andra halvleken, som Dicken tog hem, gav en viss tro inför kommande matcher.

– IFK gör i dag mål där vi inte gör mål och då de gör mål kommer vi inte åt att kontra. Nu har vi förlorat två matcher i följd mot dem men i finalerna vänder vi på det, säger Carolina Böckelman.

– Det spelar ingen roll att de vunnit två matcher nu. I andra halvlek i dag fick de inte mycket gjort. Om vi haft två sådana halvlekar skulle vi vunnit.

Trots att det blev förlust och laget tvingas inleda på bortaplan i eventuella finaler mot IFK i vår ser hon positivt på utgångsläg­et inför slutspelet.

– Efter det här är de förhandsfa­voriter medan vi får slå ur underläge. Det är en bra sak, säger Böckelman.

Samtidigt påminner hon om att laget har semifinale­r på programmet innan man kan börja tänka på att ta revansch på IFK.

– Det spelar ingen roll vem vi möter i de matcherna. Vi måste spela bra där. Efter det kan vi tänka på finaler och IFK, säger hon.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Ella Holopainen­s IFK har ett litet övertag på Dicken inför slutspelet i vår.
FOTO: FSC MEDIA Ella Holopainen­s IFK har ett litet övertag på Dicken inför slutspelet i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland