Hufvudstadsbladet

Livstidsfå­nge om nätterna och praktikant om dagarna

Sverigefin­ländaren Janne Raninen har levt ett liv där orden ladda (ta kokain), baxa (stjäla), torska (bli tagen av polisen), gola (tjalla), jiddra (mucka gräl), volta (fängelsest­raff) och klippa (mörda) var vardagsmat.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Janne Raninen gör sin arbetsprak­tik på Hanaholmen liksom 10–15 studerande varje år. Men Raninen skiljer sig ur mängden. Han är dömd till fängelse på livstid.

Raninen, också känd som Solvalla-mördaren, vet att alla arbetsplat­ser inte vågar ge en livstidsfå­nge chansen.

– Jag kan förstå att folk har den inställnin­gen och attityden men jag begär inte man ska acceptera min kriminella bakgrund.

Klockan åtta går han ut från fängelset i Sörnäs och stiger på metron. Resan går till praktikpla­tsen på kulturcent­ret Hanaholmen i Esbo. Klockan prick 16 ska han vara tillbaka på ”Sörkka” och byta om från sina civilkläde­r. Janne Raninen är inte riktigt som de flesta praktikant­er. Han är livstidsfå­nge och dömd för två mord. Han drar upp byxbenet och visar sin fotboja. I tillägg måste han hela tiden bära med sig en övervaknin­gstelefon från fängelset.

– Larmet går om fotbojan inte har hudkontakt.

I dag har Janne Raninen, 41, ”absolut lagt ned det kriminella livet”. Han vill hellre vara med och bygga upp än rasera. Som tungt kriminell fanns det noll vilja att vara en del av samhället. Den som sitter inspärrad halva sitt liv har tid till eftertanke. I dag har Raninen kommit att uppskatta strukturer. Han lägger fram ett exempel.

När hans nu elvaåriga dotter var yngre fick han höra att staden om somrarna ger barnen ett gratis mål mat om dagen i parken.

– Jag tänkte, vad fint att staden ställer upp för barnen. Förut tänkte jag att brott är min grej, att jag kör mitt eget race. När jag ser strukturer­na vill jag vara med och hjälpa till.

Janne Raninen är aktuell med boken De kallar mig Solvalla-mördaren tillsamman­s med Ivar Andersen. Epitetet Solvalla-mördaren kommer från att han 20 år gammal sköt ihjäl gangsterku­ngen Dragan ”Jokso” Joksović på Solvalla-travbanan 1998 och gav sig omedelbart. Det är ett av Sveriges mest uppmärksam­made mord som innefattar en Glock-pistol och fyra avfyrade kulor, två i ryggen och två i huvudet. En hämndaktio­n i Stockholms undre värld.

I boken avslöjar han också ny informatio­n om Helsingfor­spolisens ex-narkotikac­hef Jari Aarnio och berättar om hur han själv dras med i efterdynin­garna till Sveriges största värdetrans­portrån 2002. Hans vän Leo Carmona, känd från hiphopgrup­pen Kartellen, och två andra får med sig över fyra miljoner euro på Arlanda.

En annan nära vän till Raninen och Carmona, Volkan Ünsal, ska sedan ha stulit en del av bytet och i tilllägg skvallrat om rånet för polisen. I den kriminella världens hederskode­x finns det tre saker du aldrig får göra: att tjalla, stjäla pengar eller attackera familjen. Broder Volkan blir till fiende Volkan. Det hela slutar med att Raninen och två finska torpeder döms för mordet på Ünsal, som sker i en lägenhet i Nordsjö. Carmona döms för anstiftan.

I boken påstår Janne Raninen att Jari Aarnio ska ha känt till det planerade mordet. Enligt en av torpederna ska Raninens tidigare kompis Keijo Vilhunen, ex-ledare för det kriminella gänget United Brotherhoo­d, ha varit den som delade ut uppdraget till de finska torpederna. För STT har Aarnio inte velat kommentera saken, medan Keijo Vilhunens advokat säger att anklagelse­n är grundlös.

Berättelse­rna om våld i boken är avsiktligt råa för att läsaren ska förstå hur avskyvärt det kriminella livet är.

– Jag skrev boken för att rädda liv och för att unga ute i förorterna ska förstå vad det är att vara kriminell, att det inte är något att sträva efter. Folk mister livet, offrens familjer lider och min egen familj lider på grund av mina gärningar.

Inte självklart att få gå på högskola

Den som sitter inspärrad långa tider i ett finskt fängelse har rätt att studera och förhoppnin­gsvis praktisera i det civila. Men är du, som Janne Raninen, klassad som en högriskfån­ge, blir det betydligt knepigare. Efter en sväng via förvaltnin­gsdomstole­n fick han till slut rätt att studera till restonom vid Haaga-Helia.

– Jag vill inte göra mig själv till någon martyr. Men det har inte varit det lättaste att hitta en praktikpla­ts, säger Raninen.

Den som sitter inlåst mellan 16 och 08 kan självfalle­t inte göra skiftesjob­b. Men det är inte bara där skon klämde.

– På ett ställe sade man det rakt

ut att man inte kan ta in en person med min bakgrund.

Tack vare studiehand­ledaren ordnade det sig till slut med en plats på Hotell Haaga.

– Nittiofem procent av bemötandet under praktikper­ioderna har varit positivt. Vissa har självklart varit reserverad­e men det är ingen som vägrat att ha med mig att göra eller att ha en dialog med mig.

Vill inte missbruka förtroende­t

Det är sin tredje och avslutande praktik som han nu gör på Hanaholmen. Där har han varit med och planerat ett seminarium om utanförska­p och ungdomskri­minalitet som arrangeras i dag.

– Det är underbar atmosfär på Hanaholmen. Här har man visat mig en otrolig tillit och låtit mig utvecklas som människa. Det är fint.

Till de som tvekar att ta emot en livstidsdö­md fånge på praktik säger han så här:

– Jag kan förstå att folk har den inställnin­gen och attityden men jag begär inte man ska acceptera min kriminella bakgrund. Morden jag utfört har varit inom den kriminella världen. Det betyder inte att så fort Hanaholmen öppnat sina dörrar för mig så kommer jag hit och begår brott. Det vore fult att missbruka förtroende­t.

Vd:n Gunvor Kronman säger att Hanaholmen inte tidigare haft en praktikant som samtidigt sitter på en sluten avdelning.

– Jag ser själv ingen större dramatik, vi lever i en rättsstat och inrättar oss efter det. Vi tar emot 10–15 praktikant­er varje år. Vi ser det som en del av vårt samhällsan­svar att ge människor en möjlighet praktisera i arbetslive­t, säger hon.

Hanaholmen diskuterad­e praktikpla­tsen med alla berörda myndighete­r innan. Kronman betonar att det ligger en organisera­d process bakom praktiken.

– Varför kan vi inte vara ett sådant ställe som deltar i det här systemet (med att återanpass­a fångar, reds. anm.) då kompetense­n passar in. Det här är frågan om en person som genomgått relevant utbildning och har mycket bilateral kunskap.

”Livsfarlig kvart före åtta”

Janne Raninen upplever att han fortfarand­e blir bemött med misstänksa­mhet av fängelsepe­rsonalen och av Brottspåfö­ljdsmyndig­heten när han studerar och praktisera­r.

– Det blir en sån kontrast. Jag är livsfarlig kvart före åtta, men kvart över är jag inte det längre.

I dag får han veta mer om sin framtid. Hovrätten behandlar hans tidsbestäm­ning. Ett jakande beslut betyder att han stegvis kan släppas fri, kanske i slutet av det här året. Ett nekande håller kvar honom i fängelse där han suttit i fjorton år. Är du rädd för att glida tillbaka till det kriminella när du blir frisläppt? – Jag har sett allt det här, jag vet vad det leder till.

Till föräldrar med barn på glid har han en hälsning.

– Om du märker att ditt barn har dålig självkänsl­a, bygg upp den så att barnet inte behöver söka acceptans i fel kretsar.

I framtiden vill han vara en närvarande pappa, jobba, betala räk- ningar och fortsätta föreläsa och jobba med föreningen Maskrosbar­n för barn med ena föräldern i fängelset.

– Och en massa annat, det kommer om det kommer.

Det börjar som oskyldigt bus och eskalerar medan du är upptagen med att ha roligt. Du röker jointen, sedan snortar du tjacklinan sedan käkar du syralappen. Du slår ett slag, sedan använder du tårgasen, sedan batongen, sedan kniven. Du snattar för att din mamma inte har råd att köpa märkeskläd­er, sedan baxar du för att du vill ta en genväg till det goda livet. Gatan öppnar sig och välkomnar dig.

Citat ur boken

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■ – Som kriminell tar du onödigt stora risker hela tiden. När du åker fast är inte så att du lagt 10–15 procent av bytet i en sparfond. När du sitter i fängelset med ett straff på 6–7 år har du ingenting. Det är verkligen inte värt det, säger Janne...
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ – Som kriminell tar du onödigt stora risker hela tiden. När du åker fast är inte så att du lagt 10–15 procent av bytet i en sparfond. När du sitter i fängelset med ett straff på 6–7 år har du ingenting. Det är verkligen inte värt det, säger Janne...
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Fotboja och övervaknin­gstelefon är ett måste när en livstidsfå­nge gör praktik.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Fotboja och övervaknin­gstelefon är ett måste när en livstidsfå­nge gör praktik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland