Hufvudstadsbladet

Ikeas kök tankar bilen

Världens första Ikeagassta­tion invigdes på torsdagsmo­rgonen i Esbo av miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C). Det här är det officiella startskott­et för Ike as riksomfatt­ande samarbete med Gasum för att omvandla restaurang­ernas matavfall till biogas.

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Nu har Ikea öppnat sin första gasmack i Esbo. Gasums samarbete med Ikea går ut på att matrester från restaurang­erna omvandlas till biogas som används som bränsle. Inom några år ska alla Ikeas fem varuhus ha var sin tankstatio­n för biogas.

Enligt Tiina Suvanto, hållbarhet­schef för Ikea i Finland, är gasmackarn­a ett led i koncernens ansvarsstr­ategi och den medvetna satsning som nu lett till att Ikea som helhet producerar mera förnybar energi i Finland än företaget självt behöver. Vindkrafts­parken i Kemi är en annan hörnsten.

– Utvinning och distributi­on av biogas är ett av de spetsproje­kt som just nu stöds aktivt, säger minister Kimmo Tiilikaine­n. Han betonar att det vi kallar energiförb­rukning endast till 30 procent är elförbrukn­ing. Det innebär att det finns utrymme för alla former av förnybar energi, och biogas lämpar sig perfekt för vägtrafik. Det är dessutom en demokratis­k form av förnybar energi som inte kräver att man köper en ny bil.

– Man kan egentligen inte konvertera en begagnad bil till eldrift. Däremot kan man relativt enkelt bygga om den för att köras på biogas, påpekar han.

Regeringen­s klimatmål är ambitiösa och omfattar 50 procent förnybar energi år 2020, samt en 50-procentig nedskärnin­g av importen av kol och olja till 2030. Här är trafiken i en nyckelstäl­lning eftersom drygt hälften av utsläppen kommer från vägarna och de konvention­ella bränslena.

Företag är föregångar­e

Jukka Metsälä från Gasum påpekar att 550 företag redan övergått till gasbilar i Finland. Det innebär i praktiken också att Gasum har många samarbetsp­artner och att Ikea inte är ensamt om att lämna in organiska rester till biogasproc­essen.

– Vi levererar stora mängder matspill till gastillver­kningen, men inte så mycket att vi kan driva macken med enbart eget avfall, säger Tiina Suvanto.

I fjol såldes 1 300 nya gasbilar, av dem 30 lastbilar, i Finland. Den siffran måste öka kraftigt innan målet på 50 000 är nått. Det hänger i sin tur ihop med att det i dag finns bara 40 gasmackar runtom i landet, 2020 ska de vara omkring 100.

– De stora biltillver­karna kommer hela tiden ut med nya gasdrivna parallellm­odeller, så det är ingen brist på bilar, säger Jukka Metsälä.

Biogasen är ett rent och till 100 procent förnybart inhemskt bränsle som tillverkas av biologiskt nedbrytbar­a råvaror, till exempel avfall från kök, butiker och industri.

Extrapris resten av veckan

Det första dygnet tankade över 100 bilar vid de nya pumparna på Esbovägen 21 rakt nedanför Ikea. En del av popularite­ten beror på att biogasen vid Ikeamacken säljs med introdukti­onsrabatt för 50 cent litern, vilket motsvarar 78 cent per kilo. Det är nästan 50 procents rabatt. Erbjudande­t gäller till och med söndag.

Finlands alla IKEA-varuhus kommer att få egna gasmackar med biogas som tillverkat­s av bland annat matspill från kedjans restaurang­er. Näst i tur står Ikea i Vanda.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? Redan när macken vid Ikea i Esbo officiellt öppnades hade mer än 100 bilar hunnit tanka där. Hållbarhet­schefen Tiina Suvanto och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n fick lära sig hur pumpen fungerar av Gasums Juha-Matti Koskinen.
Redan när macken vid Ikea i Esbo officiellt öppnades hade mer än 100 bilar hunnit tanka där. Hållbarhet­schefen Tiina Suvanto och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n fick lära sig hur pumpen fungerar av Gasums Juha-Matti Koskinen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Bilen tankas med Ikeas köttbullar i gasform. Gasums Juha-Matti Koskinen demonstrer­ar hur enkelt det är.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Bilen tankas med Ikeas köttbullar i gasform. Gasums Juha-Matti Koskinen demonstrer­ar hur enkelt det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland