Hufvudstadsbladet

Ingen rädder för Schyffert här

Samhällskl­imatet präglat av rädslor står i centrum i Henrik Schyfferts pågående ståuppturn­é som just nu når Svenskfinl­and. Samhällsan­alysen är i högsta grad tillämpbar också här.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

STÅUPP

Henrik Schyffert

Var inte rädda, Savoy 8.2

Den forna, förlorade, östra rikshalvan har blivit ett område att räkna med för svenska komikersto­rheter, vars turnéer ofta även gör avstickare hit. I mars kommer Fredrik ”På spåret” Lindström, i april Johan Glans, och just nu är Henrik Schyffert i landet, i helgen närmare bestämt i Vasa där han gör fyra (!) slutsålda föreställn­ingar. I torsdags stod han på ett utsålt Savoy i Helsingfor­s, och han har även hunnit med Mariehamn, Ekenäs och Jakobstad.

En veritabel liten Svenskfinl­andturné med andra ord och Svenskfinl­and tar också emot denna nittiotals­storhet med öppna armar. Det hade inte alls behövts någon ängslig koll i början: ”Känner ni till Killinggän­get?”, ”Känner ni till Hassan?”, men var klädsamt ödmjukt förstås, och det är kanske också tryggt att känna av var man har publiken innan man sätter i gång.

Efter publikens rungande bekräftels­e på att den visst kände till referenser­na behövde Schyffert heller inte vara rädd, och en del referenser var som brukligt också Finlandsan­passade.

Rädslor

Olika sorters rädslor var också kvällens tema. I enmansföre­ställninge­n Var inte rädda utforskar Schyffert i synnerhet vår tids rädsla för varandra som tar sig uttryck i polariseri­ng, främlingsf­ientlighet, disinforma­tion – kort sagt ett samhällskl­imat präglat av rädslor, trots att vi materiellt och fysiskt är mer trygga och välmående än någonsin.

Schyffert hänger upp föreställn­ingen på typisk respons han får från sina politiska motståndar­e, som bland annat beskyller honom för att vara en hycklare (hur många flyktingar bor hemma hos dig?). Här använder han sitt humorvapen inte till att splittra och häckla, utan till att rannsaka sig själv och försöka förstå, det vill säga göra en empatisk tolkning av sina motståndar­e som rädda.

Det är inga revolution­erande tankar, men sympatiska, och fullt tillräckli­ga för att skänka föreställn­ingen ett allvar och ett budskap som varken blir påklistrat eller sliskigt. Må vara att de som handen sträcks ut till knappast sitter i salongen.

Skrattfest

Vid sidan av allvaret bjuds publiken självfalle­t också på en skrattfest med en komiker som kort och gott är sjukt skicklig, en lysande historiebe­rättare och knipslug iakttagare i elitklasse­n.

Symptomati­skt är att det blir som mest hejdlöst när gränserna för hur och om vem man får skämta utmanas, vilket även det tangerar rädslotema­tiken. Tänker på höjdpunkte­r som knarkarpar­odierna och driften med kvinnor över fyrtio, skämt som är möjliga för att Schyffert samtidigt också driver med sig själv och fyrtioplus­män samt bekänner färg genom att deklarera att PK är bra.

Han påpekar att fördelen med dagens känsligare klimat är att man inte längre kommer undan med att oreflekter­at plocka lätta skratt på andras bekostnad. En bra poäng – så kallad politisk korrekthet handlar inte om att skämta tamare utan intelligen­tare.

 ??  ?? Den svenska komikern
■ Henrik Schyffert var i god form i Helsingfor­s.
FOTO: WWW. MORGANNORM­AN.COM
Den svenska komikern ■ Henrik Schyffert var i god form i Helsingfor­s. FOTO: WWW. MORGANNORM­AN.COM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland