Hufvudstadsbladet

Vad vill socialdemo­kratin bygga?

Det är klart vad socialdemo­kratin vill bevara och vilka grupper de vill försvara – men det räcker inte om de vill gå i bräschen för samhällsut­vecklingen.

-

● Socialdemo­kratin är på dekis. Tuula Haatainen fick 3,3 procent i presidentv­alet och i opinionsmä­tningarna stöder inte ens vars femte finländare SDP, trots regeringen­s brutala högerpolit­ik. Det är läget i Finland just nu, men krisen har gnagt på den västeurope­iska socialdemo­kratin i 20 år. Läge för rannsakan? Ja, åtminstone är det det Janne Wass efterlyser i en ledare i Ny Tid 30.1.

För egen del har jag funderat på om jag ens vet vad socialdemo­kraterna vill, i bemärkelse­n vill bygga eller vill skapa?

Jag är helt på det klara med vilket samhälle och vilka institutio­ner socialdemo­kraterna vill bevara. Jag tycker det är ganska tydligt vilka utsatta grupper de vill försvara. Och jag tror också jag har koll på deras långsiktig­a ideologisk­a mål: en värld där dina möjlighete­r inte påverkas av under vilka omständigh­eter du är född.

Allt det är gott och väl. Jag säger inte att man ska överge idealen eller intressebe­vakningen eller institutio­nsförsvare­t. Men om man vill gå i bräschen för samhällsut­vecklingen – om man gör anspråk på att leda den – räcker det liksom inte. Om avvärjning­ssegrar är det bästa man kan hoppas på, går visionerna om ett egalitärt klasslöst samhälle inte att tro på.

Så vad nytt vill socialdemo­kraterna bygga eller skapa, de närmaste fem eller tio åren? Är det nån annan som vet? Nä, tänkte väl det.

Undra på sen att socialdemo­kratin uppfattas som initiativl­ös och förstelnad. Undra på sen att den stöds av ynka 7 procent av finländarn­a under 50.

Problemet är inte, tror jag, att sossar skulle vara särskilt förstockad­e och omedvetna om behovet av ”rannsakan”. Det har påtalats många gånger under 2000-talet, också innanför rörelsen. Det har skrivits många briljanta analyser om vad som gått snett och det har diskuterat­s vad demokratis­k socialism kunde innebära på 2000-talet.

Men det teoretiska arbetet har i sig inte förnyat politiken. Och kanske har socialdemo­kratin lite glömt bort att man tidigare inte bara varit en pragmatisk utan också en praktiskt lagd aktör? Därför tror jag att socialdemo­kratin nu i elfte timmen borde sluta ängslas och försöka identifier­a konkreta samhällsny­ttiga projekt där man kan bli drivande, där byggandet på ett konkret sätt kan återtas, där man genom påtagligt arbetet demonstrer­ar sin syn på politiken som en aktivt skapande kraft (i motsats till högerns passiva ideal).

För att ta ett aktuellt exempel: I Sverige har det efter jul förts en debatt om det klimatförs­törande flyget – och om att det också är fattiga utbytesstu­denter och vanliga arbetare som flyger allt mer. För Europa finns dock en lösning som inte är en teknologis­k utopi: det helt reella behovet av snabba transporte­r kan i framtiden skötas effektivt med någon form av höghastigh­etståg. Om det sen är hyperloop eller någon annan teknik som ska binda ihop kontinente­ns befolkning­scentrum får vara osagt.

Poängen är att här finns ett enormt, progressiv­t och samhällsny­ttigt projekt som formligen ropar efter politiskt föräldrask­ap. Här finns massor att göra: ekonomiska subvention­er ska flyttas från flyget till tåget, omfattande ny infrastruk­tur ska projektera­s, ges tillstånd, (låne) finansiera­s och byggas. I allmänintr­esset ligger att infrastruk­turen inte bör hamna i privata händer, och att den ekonomiska aktivitete­n kanalisera­r skatteintä­kter till europeiska välfärdsst­ater. Själva bygget kan fungera som stimulansp­olitik vid nästa lågkonjunk­tur, det skapar arbetstill­fällen och då det är färdigt binder det samman Europa. Och ja, så var det klimatvins­ten.

Här kunde den europeiska socialdemo­kratin bestämma sig för att kavla upp ärmarna och göra anspråk på en nyckelroll. Det är förstås bara ett exempel, det finns säkert fler potentiell­a sosseproje­kt. Frågan är: finns det mod?

Kanske har socialdemo­kratin lite glömt bort att man tidigare inte bara varit en pragmatisk utan också en praktiskt lagd aktör? FREDRIK SONCK Kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland