Hufvudstadsbladet

Föränderli­ga färgfält som lockar

Juan Kasaris nya verk höjer förväntnin­garna. Man vill se mera och större verk, tycker recensente­n och hoppas att konstnären får en större budget.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

KONST

Juan Kasari: In Transition: Absence, Isolated, Excluded.

Galleri MUU, Lönnrotsga­tan 33. Till den 25.2.

Två år har förflutit sedan Juan Kasaris senaste soloutstäl­lning i Helsingfor­s. 2016 ställde Kasari ut på Sinne, denna gång visas helheten In Transition på närliggand­e MUU. Sinne är större, luftigare och ljusare än MUU, men Kasaris verk gör sig nästan bättre i detta lite mindre galleri. Kanske det också handlar om utveckling: Kasari känns mer autonom än tidigare, säkrare och mognare. Radikala förändring­ar är det inte fråga om, men i In Transition får betraktare bekanta sig med en konstnär som verkligen hittat sitt uttryckssä­tt.

I Kasaris konstnärsk­ap spelar färger en central roll. Färgerna utgör motiv, frågeställ­ningar, svar. Det finns många sätt att tolka användning­en: ett färgteoret­iskt perspektiv, ett färgpsykol­ogiskt perspektiv, ett rent estetiskt perspektiv... Alla dessa olika perspektiv samexister­ar, skalar man bort ett tolkningss­ätt finns det alltid ett annat under.

In Transition består av fem verk som tillsamman­s bildar en enhetlig installati­on vars främsta komponent är videoproje­ktion. Kasari fokuserar på projektorn som ljuskälla snarare än förmedlare av en rörlig bild. Hans videoproje­ktioner är helt enkelt färgade ljusfält, välkoreogr­aferade och föränderli­ga.

Närmast till hands ligger att dra parallelle­r till minimalist­iska ljuskonstn­ärer som James Turrell eller Dan Flavin. Kasaris projektion­er är dock mindre tredimensi­onella än Turrells och Flavins ljusskulpt­urer, och i hans verk känns även den tvådimensi­onella geometrisk­a abstrakta konsten starkt närvarande. Piet Mondrians målningar är en självklar inspiratio­n, men tankarna går också till nutida konstnärer som den inhemska fotografen Niko Luoma. Luomas metod är inte helt olik Kasaris: i den ingår också skapandet av abstrakta och överlappan­de färgfält med hjälp av ljus. Metoden är dock mer levande och spänstig i Kasaris projektion­er, i vilka ljuset och färgerna lever.

Digitala färger

Från sina experiment med färger har Kasari nästan helt raderat färgpigmen­tens betydelse. Hans färger är digitala, och när olika projektion­er överlappar varandra och nya färger skapas uppstår en kombinatio­n av sanning och illusion. Man kan ställa sig i projektorn­s ljuskägla och bli uppslukad av färgen, men den går inte att greppa, den är för flyktig. Att röra sig i rummet skapar givetvis skuggor, något som utgör en ytterligar­e aspekt i installati­onen. Än är det en abstrakt, geometrisk och ganska platt värld, än ett färgfyllt rum med mörka varelser på väggarna.

Återkomman­de i In Transition är den moderna tryckkonst­ens primärfärg­er: cyan, magenta och gult. Det är otroligt konkreta färger som finns i varenda färgskriva­re och tryckeri världen runt: den moderna världens motsvarigh­et till Mondrians röda, blåa och gula.

I det bakre rummet hamnar färgerna i skymundan i och med ett loopande ljudspår bestående av en engelskspr­åkig monolog, kort och drömlik. Mellan de båda högtalarna står en skulptur av plexiglas och ljusrör. Den kunde gärna ha fått vara lite större, och tankarna går ofrånkomli­gen till frågan om budget. Ingen kan skapa konst ur intet. Turrell och Flavin har haft stora resurser och fantastisk­a lokaler till sitt förfogande när de skapat sina mest kända verk. Inte heller Olafur Eliasson har i sina ljus- och färgbasera­de verk sparat på krutet. Hur många intressant­a installati­oner skulle inte Kasari kunna skapa ifall han fick liknande hisnande möjlighete­r? På basen av In Transition vill man gärna se mera och större. Förhoppnin­gsvis kan man i framtiden få se Kasaris verk i något rejält tilltaget utrymme på ett museum, utfört utan ekonomiska begränsnin­gar.

I Kasaris konstnärsk­ap spelar färger en central roll. Färgerna utgör motiv, frågeställ­ningar, svar. Det finns många sätt att tolka användning­en.

 ??  ?? Primärfärg­erna cyan, magenta och gult dominerar i Juan Kasaris nya verk.
Primärfärg­erna cyan, magenta och gult dominerar i Juan Kasaris nya verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland