Hufvudstadsbladet

HIFK krossade reservbeto­nat JYP

Ett mål i numerärt underläge och fem mål på powerplay för HIFK lämnade ingen tvekan över segraren i mötet mellan HIFK och JYP. Med en 6-0 seger ångar Helsingfor­slaget för fullt mot slutspelen.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Någon högklassig batalj mellan HIFK och JYP blev det inte i Helsingfor­s då hemmalaget obarmhärti­gt tog hem segern med en sex måls marginal. Gästernas beslut att byta ut 17 av 21 spelare från truppen som mötte Tappara i onsdags visade sig ödesdigert. Valet att låta nyckelspel­are vila var dock motiverat, eftersom JYP spelar fem matcher inom loppet av åtta dagar – varav en är finalen i Champions Hockey League.

– Allt har sin grund i CHL-matchen. Det är en såpass stor grej för oss både sportmässi­gt och ekonomiskt. Vi vill ge så lite utjämning åt motståndar­en som möjligt, förklarar JYP-tränaren Marko Virtanen.

Han klandrar inte sin trupp trots brakförlus­ten.

– Vi var lite efter genom hela drabbninge­n, men jag är stolt över att laget spelade aktivt och modigt och njöt av stunden.

Även HIFK:s tränare Ari-Pekka Selin prisade motståndet.

– Det var definitivt ingen enkel match. JYP kämpade beundransv­ärt med en ungdomlig trupp, säger Selin.

– Det glädjer mig att laget spelade profession­ellt och att vårt powerplay var effektivt. Också Kevin Lankinen fortsätter med sina fina tag.

HIFK:s powerplay obarmhärti­gt

Ju längre matchen fortskred, desto bättre fick hemmalaget kontroll. I första perioden sökte HIFK fortfarand­e sitt spel men lyckades trots det näta en gång i numerärt underläge. Målet kom efter att gästernas målvakt Eetu Laurikaine­n var ute och seglade bakom sitt egna mål och IFK:s Vili Sopanen snott åt sig pucken och passat åt Juhani Tyrväinen som fritt fick lägga den i mål.

Till de två återståend­e perioderna satte hemmalaget i en till växel och utökade ledningen rejält. JYP tog sammanlagt fyra utvisninga­r i matchen och IFK stod för fem mål i powerplay. Under gästernas Olli Aitolas fem minuters utvisning nätade hemmalaget två gånger. Enligt försvarare­n Oliwer Kaski, som plockade åt sig två assists, finns det inga trollkonst­er bakom det lyckade powerplaye­t.

– Vi skjuter ofta och får därmed en hel del lösa puckar framför målet. Det gäller att vara enkel och inte försöka på onödiga finesser, berättar Kaski.

Kaskis framtid osäker

Den 23-åriga Kaski har axlat ett relativt stort ansvar i försvaret denna säsong på grund av HIFK:s problem med skador. Han har spelat 45 matcher och gjort 16 poäng – vilket är tredje bäst av lagets försvarare. Inför gårdagskvä­llens match kom HIFK ut med förlängda kontrakt för Joonas Rask, Teemu Eronen och Ryan O’Connor. Enligt sportchefe­n Tobias Salmelaine­n har laget nu ungefär 25 spelarkont­rakt för nästa säsong, men Kaski är ännu inte bland dem. Det ryktas om att försvarare­n är på väg till något annat ligalag och Kaski själv väljer att inte kommentera hans fortsättni­ng för tillfället.

?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? HIFK:s powerplay fick fira hela fem gånger i mötet mot JYP.