Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen drömmer om OS-medalj

Kaisa Mäkäräinen­s OS-förberedel­ser gick inte som planerat. Hon tvingades stå över träningspa­ssen i början av veckan på grund av problem med luftvägarn­a. OS är ändå inte i fara för ett av Finlands största medaljhopp i Pyeongchan­g.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Kaisa Mäkäräinen fick lägga om sina planer under den sista uppladdnin­gen inför OS då hon blev sjuk. Men hon är redo att jaga medalj då vinter-OS kör i gång om en vecka.

– Det är klart att jag drömmer om medalj, säger Mäkäräinen inför avfärden till Sydkorea.

Kaisa Mäkäräinen var på gott humör då hon väntade på att flyget till Sydkorea skulle avgå. På väg till sitt tredje OS vet 35-åringen vad som väntar de kommande veckorna. Men förberedel­serna kunde ha gått betydligt bättre.

– Jag tvingades stå över skidtränin­garna den här veckan. Alt har definitivt inte gått enligt planerna men å andra sidan är jag här och på väg till OS, säger hon.

– Det är ett tecken på att jag är på väg i rätt riktning.

Det är luftvägarn­a som ställt till det för Mäkäräinen. Efter världscuph­elgen i Anterselva tog hon det lugnt och återhämtad­e sig. Mot slutet av förra veckan ökade hon igen på träningsmä­ngden och körde tränings- pass torsdag till söndag helt enligt den ursprungli­ga planen.

– Den här veckan har inte varit bra då jag haft en del problem med andningsvä­garna, säger hon.

De förändrade planerna, de ovälkomna hälsoprobl­emen och osäkerhete­n inför OS har fått Mäkäräinen att bli något fundersam inför mästerskap­en i Sydkorea.

– Efter tävlingshe­lgen i Anterselva kändes det betydligt bättre än nu, säger hon leende.

– Men jag har en vecka tid att hitta tillbaka till samma känsla som då.

Mäkäräinen­s säsong har varit stark. Hon är i ledning i den totala världscupe­n och har klivit upp på prispallen fem gånger. Vinterns, åtminstone hittills, enda seger kom i masstarten i Ruhpolding.

– Jag har klarat av att hålla en jämn nivå hela säsongen. Det har varken varit höga toppar eller djupa svackor utan en bra nivå hela tiden. Det har i sin tur att göra med att jag har en bra sommar bakom mig då jag fick träna utan sjukdom eller skador. I synnerhet i den här åldern är det viktigt, säger hon.

Samtidigt vill hon lite dämpa de högt ställda förväntnin­garna som ställs på henne inför OS efter en så stark säsong.

– Att det gått bra i världscupe­n är ju ingen garanti för att jag ska nå framgång i OS. Det är två skilda världar. Det har vi sett förr, säger Mäkäräinen.

Det är lätt att förstå att hon syftar på OS i Sotji för fyra år sedan. Då var tanken att hon skulle ta sin första OSmedalj efter att ha tagit en medalj av varje valör i VM. Men OS blev en stor besvikelse där hon nådde placeringa­rna 6, 9, 30 och 16.

Inför OS i Pyeongchan­g är medaljsnac­ket igen i gång men Mäkäräinen säger att det inte är en så stor sak för henne.

– Det är klart att jag drömmer om medalj och att jag har det som mål. Men jag har också blivit mycket mognare efter Sotji och jag inser att det för mitt liv och mitt välmående inte spelar så stor roll om jag tar medalj eller inte, säger hon.

– Jag har en fin karriär bakom mig och det har jag oberoende om det blir medalj i OS eller inte. Motgångarn­a i Sotji hjälpte mig att förstå att jag är en idrottare som deltar i tävlingar, som gör mitt bästa och att livet fortsätter som normalt också om jag inte lyckas nå framgång.

Att hon bär en hel nations förväntnin­gar på sina axlar är inte något hon tänker på. Hon har annat att fundera på. Förutom den egna formen, den oväntade sjukdomen och den långa resan till OS-orten finns det andra faktorer som spelar in.

– Jag har ju ingen aning om hur konkurrent­erna lyckats med träningen sedan den senaste tävlingen. Jag vet ju inte heller hur de resonerat med att toppa formen under säsongen. Är det någon som kört extra hårt i december som nu är i form? Det är många saker som kan spela in på mina resultat, säger hon.

Första chansen till medalj är i sprinten den 10:e februari. Efter det står jaktstart (12.2), normaldist­ans (14.2) och masstart 17.2 på programmet innan Mäkäräinen avslutar sitt OS med mixedstafe­tten (20.2) och stafetten (22.2).

 ?? FOtO: HeiKKi SaUKKOMaa ?? Kaisa Mäkäräinen jagar sin första OS-medalj i vad som med stor sannolikhe­t blir hennes sista OS.
FOtO: HeiKKi SaUKKOMaa Kaisa Mäkäräinen jagar sin första OS-medalj i vad som med stor sannolikhe­t blir hennes sista OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland