Hufvudstadsbladet

Kravet: Rör inte dagpengen

FFC anser att regeringen bör vänta på att medborgari­nitiativet tas upp i riksdagen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Omkring 8000 demonstran­ter samlades på Salutorget och krävde att regeringen antingen backar aktivering­smodellen för arbetslösa eller åtminstone väntar med att skära ner arbetslösa­s dagpeng tills medborgari­nitiativet mot modellen behandlats. Uppropet har samlat 140 000 namn.

Opposition­en anser att det som krävs är mer morötter – mer resurser för att hjälpa arbetslösa – och inte piska.

Juhana Vartiainen (Saml) utlovade inför demonstran­terna att det ska satsas mer också på servicen och sysselsätt­ningstjäns­terna.

Buropen som skallade på Senatstorg­et innehöll också slagord om hela regeringen­s avgång. Manifestat­ionen var sammankall­ad av FFC, men dygnsstrej­kerna var beslut som fattats av enskilda fackförbun­d.

Det skulle bli kaos och stora delar av södra Finland, kanske hela landet, lamslås av både strejk och snöyra. Så blev det inte. Vädergudar­na var milda på fredagen och livet åtminstone i huvudstade­n närmast normalt. Helsingfor­s står kvar.

Enligt polisen var det upp till 8 000 demonstran­ter på Senatstorg­et, där politiker från regeringen och opposition­spartier drabbade samman på scenen om fredagens tvistefrö – aktivering­smodellen, som innebär att arbetslösa­s dagpenning sjunker om man inte fått ihop tillräckli­gt med jobb eller godkända kursdagar, även om den arbetslösa försökt söka jobb.

När politikern­a anländer ger det öronbedöva­nde ljudet på Senatstorg­et ett klart tips om vad demonstran­terna anser.

– Här ser man hur populär man är, sade Juhana Vartiainen (Saml) efter att buropen tynat ut.

Opposition­spolitiker­na möttes däremot av jubel – Li Andersson (VF), Antti Rinne (SDP) och Touko Aalto (Gröna).

– Regeringen­s människobi­ld är att arbetslösa är lata eller ovilliga. Vi har ett långvarigt problem i att man inför fler käppar och mer byråkrati, och glömmer bort mo-

rötterna och resurserna, sade Li Andersson.

Juhana Vartiainen försvarade aktivering­smodellen.

– Undersökni­ngar visar att ju högre nivå det är på arbetslösh­etsskyddet, desto högre är arbetslösh­eten. Därför måste en hög nivå innebära mera villkor och krav.

Vartiainen signalerad­e också att han anser att felet har funnits i hela trepartssy­stemet – att regeringen samarbetar med arbetsmark­nadsparter­na.

– Vi har haft ett långvarigt problem i det, att arbetslösh­etsskyddet under så många år utformats i trepartssa­marbete med parterna. Det har passat parterna lite för bra, så bra att systemet blivit passiveran­de, sade Vartiainen.

Katri Kulmuni (C) sade att det också finns morötter i aktivering­smodellen.

– Den ger också möjlighet att studera sex månader på egen hand, eller vara företagare i fyra månader, utan att förlora sitt bidrag, sade Kulmuni.

Debatten mellan politikern­a verkade inte rubba de åsikter som redan rått. Enligt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta, som under morgonen hade träffat statsminis­ter Juha Sipilä (C) på Villa Bjälbo, är det inte några ändringar i sikte.

– Det minsta regeringen kan göra är att vänta med att införa sanktioner­na i praktiken, tills medborgari­nitiativet behandlats, sade Eloranta.

Han hänvisar till att det finns ett medborgari­nitiativ, underteckn­at av 140 000 personer, om att fälla lagen om aktivering­smodellen, som trädde i kraft vid årsskiftet.

Finlands Näringsliv EK bedömer att dygnsstrej­ken inom vissa fackförbun­d och protesttim­marna kan dra ner bnp med 120 miljoner euro, enligt en statistik beräkning baserad på omsättning­en i de strejkande branschern­a. FFC beräknar däremot att förlusten för företagen är 18 miljoner, med motivering­en att en del jobb kommer att knappas in senare för att det ska bli gjort. Hur det blir ser man inte förrän efteråt, på sikt.

– Det borde gå att bara klicka på en mobilappli­kation, då skulle jag kunna söka många jobb medan jag står här.

Arbetssöka­nde: Alltför byråkratis­kt

Var finns då smärtpunkt­erna på arbetsmark­naden, ur den arbetssöka­ndes synvinkel?

Ett dilemma är att det är tidskrävan­de att söka jobb, och alltför byråkratis­kt, säger Kristian Sundman. Han är redovisnin­gsekonom, och söker aktivt arbete.

– Det borde gå att bara klicka på en mobilappli­kation, då skulle jag kunna söka många jobb medan jag står här.

Ett annat dilemma som Sundman påträffat är att det finns en paradox i att vara utbildad, ha arbetserfa­renhet och söka arbete länge. Ju längre tid som går, desto mer stämplad verkar man i arbetsgiva­rens ögon, och ibland är ens utbildning rentav för hög.

– Man kan ha en för hög kompetens också, och då är det svårt att få ett jobb på lägre nivå. När mitt förra arbete tog slut gick jag följande dag på jobb på ett bygge. Men det var inte heller till fördel att ha gjort något annat emellan, om man sedan vill söka sig tillbaka till sin egen bransch, beskriver Sundman den klämma man kan hamna i.

Hans förslag för att minska byråkratin är att låta de arbetssöka­nde hitta sina lösningar för en utbildning­ssedel.

– Hur mycket tjänstemän behövs det egentligen? Man kunde ha till exempel en utbildning­ssedel, som den sökande kan använda för att fortsätta vara aktiv i yrkesrelat­erade föreningar, eller välja kurser själv. Då behöver byrån bara godkänna planen.

”Modellen blev för ensidig”

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att regeringen har sig själv att skylla för att missnöjet blivit så omfattande, och tycker att det behövs mer morot och mindre köpp i modellen.

Hon kräver också att den ska ta hänsyn till vilka sysselsätt­ningsåtgär­der som de facto finns tillgängli­ga för folk.

− I Danmark, därifrån modellen kommer, har man satsat betydligt mer på vägledning och stöd för de arbetssöka­nde än vad Finlands regering har planerat. Den finländska versionen för att aktivera arbetslösa är alldeles för ensidig, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

Hon anser också att strejkrätt­en är en del av samhället – men att man också ska ha rätt att låta bli att strejka.

− Dagens strejk är ett uttryck för att modellen upplevs som orättvis. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt och strejkrätt­en är en del av ett demokratis­kt samhälle. Dit hör också rätten att låta bli att strejka. Dagens strejk är såtillvida annorlunda att den riktar sig mot statsmakte­n och inte mot arbetsgiva­ren.

”Mest utsatta som drabbas”

Första bussen mot Helsingfor­s lär ha startat från Kolari i norr på torsdagskv­ällen men den första som anlände till den tillfällig­a parkeringe­n på Salutorget var den från Lahtis. Björn Blomqvist var en av de första som steg ut.

– Jag tog reda på saker och ting och tyckte att det finns orsak att åka till Helsingfor­s. Aktivering­smodellen slår hårt mot de mest utsatta, dem som är långtidsar­betslösa, säger Blomqvist.

Han ogillar också mediespele­t inför demonstrat­ionen.

– Motparten, alltså makthavarn­a, har i förväg dömt ut allt sammans. De säger att ingen kommer på demonstrat­ionen, att det är bortkastad tid.

Marjo Vanhanen från Forssa menar att regeringen mumlar och är förvirrad.

– Den här aktivering­smodellen är som alla andra reformer, ett hastverk. Det är mycket som är oklart, säger hon.

Plasthinka­rna en succé

På det sättet var fredagen märklig i Helsingfor­s att exempelvis Alexanders­gatan var helt tom på spårvagnar. Strejken – manifestat­ionen – drabbade särskilt kollektivt­rafiken. Många samåkte, tog en taxi som det fanns extra många av, promenerad­e, cyklade eller distansjob­bade.

Det är svårt att bedöma om det var fler som körde bil in till centrum. På Unionsgata­n var vid Havis Amanda var det i alla fall lite trängsel på morgonen. Så trångt var det att somliga inte klarade trycket. En man som fick nog av tutandet stannade bilen, hoppade ut på körfältet och läxade upp föraren i fordonet bakom medan 15–20 andra stod stilla i gröna vågen.

På Senatstorg­et serverades det kaffe och vegetarisk ärtsoppa. Arrangören fick svara på många frågor, till exempel den här: – Är det finländsk mjölk? Också de blåa och vita hinkarna med texten ”#Ääni työttömäll­e” var en succé. Utdelninge­n pågick fortfarand­e när demonstrat­ionen ebbade ut klockan 12.30.

Den här aktivering­smodellen är som alla andra reformer, ett hastverk. Marjo Vanhanen

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ”Avgå regeringen”. Omkring 8 000 människor hade samlats på Senatstorg­et, enligt polisens uppskattni­ng.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ”Avgå regeringen”. Omkring 8 000 människor hade samlats på Senatstorg­et, enligt polisens uppskattni­ng.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Utbildning­ssedlar skulle hjälpa de arbetssöka­nde och innebära mindre byråkrati. Också digitalise­ringen borde vara längre hunnen, och fokusera på att spara arbetssöka­ndes tid så de kan fokusera på att vässa sitt kunnande, säger Kristian Sundman.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Utbildning­ssedlar skulle hjälpa de arbetssöka­nde och innebära mindre byråkrati. Också digitalise­ringen borde vara längre hunnen, och fokusera på att spara arbetssöka­ndes tid så de kan fokusera på att vässa sitt kunnande, säger Kristian Sundman.
 ??  ?? – Det minsta regeringen kan göra är att vänta med sanktioner­na mot arbetslösa tills medborgari­nitiativet om att kullkasta aktivering­smodellen behandlats i riksdagen, säger FFC:s ordförande Jarkko Elo ranta.
– Det minsta regeringen kan göra är att vänta med sanktioner­na mot arbetslösa tills medborgari­nitiativet om att kullkasta aktivering­smodellen behandlats i riksdagen, säger FFC:s ordförande Jarkko Elo ranta.
 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Marjo Vanhanen kom till Senatstorg­et från Forssa för att demonstrer­a mot regeringen­s aktivering­smodell.
FOTO: TOMMY POHJOLA Marjo Vanhanen kom till Senatstorg­et från Forssa för att demonstrer­a mot regeringen­s aktivering­smodell.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Regeringsp­artiernas representa­nter möttes av högljutt buande. När det var opposition­spartierna­s tur jublade folkmassor­na.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Regeringsp­artiernas representa­nter möttes av högljutt buande. När det var opposition­spartierna­s tur jublade folkmassor­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland