Hufvudstadsbladet

”Att träna sjuk är att elda för kråkorna”

Har du feber, halsont eller muskelvärk i samband med förkylning? Då ska du absolut inte idrotta.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

– Han spelade med feber, precis som Matias Ojala, men orkade ändå prestera. Det gav laget tro.

Efter PS Kemis seger över SJK med 3–1 var tränaren Jari Åhman nöjd. Abdoully Mansallys och Ojalas insatser på gräset hjälpte Kemi till hemmaseger­n.

Samtidigt bevisade Åhman att det fortfarand­e finns idrottspro­filer som inte tar sjukdomssy­mtom på allvar. Stefan von Knorring är specialise­rad på idrottsmed­icin och förstår inte ett sådant tankesätt. Vad tycker du om att vissa ser det som en prestigesa­k att alltid vara med? – Det är helt förkastlig­t. Har man feber är man inte i skick för att idrotta och man riskerar hälsan, säger von Knorring.

von Knorring påpekar att det också är helt fel för lagidrotta­re att spela som sjuka, eftersom den beslutsfat­tande förmågan försämras och det påverkar laginsatse­n.

Risk för hjärtmuske­linflammat­ion

Om man tränar eller spelar som sjuk kan hjärtat påverkas av infektione­n i kroppen. Det finns risker att hjärtat överbelast­as och då kan det leda till konsekvens­er.

Den svenska innebandys­pelaren Johannes Larsson lärde sig en läxa den hårda vägen. För två år sedan valde han att spela en semifinalm­atch trots att han hade feber. I en intervju med Dalarnas Tidningar sade han att han inte hade en tanke på att stå över matchen.

– I ett slutspel spelar många fast de är sjuka och man känner sig odödlig.

Men efter matchen kände sig Larsson yr och hade svårt att andas. Han diagnostis­erades med hjärtmuske­linflammat­ion och missade resten av slutspelet.

– Jag kommer aldrig att spela med feber igen, sade Larsson till DT efter diagnosen.

Om man har hjärtmuske­linflammat­ion får man idrottsför­bud i minst tre månader. von Knorring säger att hjärtmuske­linflammat­ioner är sällsynta, men om man idrottar som sjuk ökar risken att få inflammati­onen.

– Sjukdomsfö­rloppet blir förlängt och virus ökar kraftigare under ansträngni­ng. Att träna sjuk är att elda för kråkorna. Man drar ingen nytta och träningen är bara till skada.

Helhetsbil­den avgör

Stefan von Knorring har själv varit med om kniviga situatione­r i handbollsl­andslaget. I början av januari var Nico Rönnberg förkyld och fick klartecken att spela VM-kvalmatche­n mot Slovakien.

Efter uppvärmnin­gen undersökte von Knorring Rönnberg, som sade sig må bra. Rönnberg pangade in sex mål, men blev sjukare. Då fattade von Knorring direkt beslutet att Rönnberg inte fick spela i den efterfölja­nde bortamatch­en.

– Jag tillåter inte att någon spelar med feber.

Var går gränsen?

– Om man har ont i halsen, feber, muskelvärk eller känner sig allmänt svag är det tecken på att man inte kan idrotta. Det förstår alla.

Om man har varit sjuk ska man inte heller återvända till idrottspla­nerna direkt, påpekar von Knorring. Man ska ha minst en mellandag utan feber, gärna fler. De första dagarna av sjukdomsfö­rloppet är de mest kritiska. Det är då sjukdomen är aktiv och man löper störst risk för att få problem.

I ett slutspel spelar många fast de är sjuka och man känner sig odödlig. Johannes Larsson innebandys­pelare

 ?? Foto: SPt / SebAStiAN bAckMAN ?? Om man idrottar med feber riskerar man att få hjärtmuske­linflammat­ion.
Foto: SPt / SebAStiAN bAckMAN Om man idrottar med feber riskerar man att få hjärtmuske­linflammat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland