Hufvudstadsbladet

Separatist­kandidat ny talman i Katalonien

Separatist­ernas kandidat valdes till talman när Katalonien­s parlament inledde sitt första möte efter nyvalet. Valet av Roger Torrent ses som en seger för de partier som vill bryta loss regionen från Spanien.

-

När de nya ledamötern­a samlades för första gången efter nyvalet strax före jul stod åtta platser tomma, markerade med gula band. Tre av de 70 valda ledamötern­a sitter frihetsber­övade och ytterligar­e fem, inklusive den av Madrid avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont, är utomlands för att undvika att gripas.

När de frånvarand­es namn lästes upp under öppningsse­ssionen applåderad­e separatist­erna.

Tanken var att det framtvinga- de nyvalet skulle lösa den utdragna konflikten. Men det slutade i status quo: självständ­ighetsivra­rna behöll en knapp majoritet i det katalanska parlamente­t.

Separatist­ernas plan är att bilda en regering med Carles Puigdemont tillbaka på presidentp­osten, även om han måste styra från sin exil i Belgien. En liten framgång är att Roger Torrent valdes till talman med röstsiffro­rna 65–56. Hans namn stöddes av de två ledande självständ­ighetspart­ierna Tillsamman­s för Katalonien och ERC.

Puigdemont gratulerad­e den nye talmannen via Twitter: ”Jag är säker på att du kommer att utöva ämbetet på ett ädelt och modigt sätt, och skydda institutio­ner och landet”.

Även valet av talmannens presidium blev en seger för separatist­erna som tog fyra av sju platser. Talmannen och hans presidium ska nu förbereda valet av en ny regionpres­ident som väntas ske den 31 januari. Det är också de som ska bestämma vilka som ska få rösta, en knivig fråga som kan leda till nya konflikter med Madrid.

Centralreg­eringen anser att regionpres­identen måste närvara fysiskt vid sin installati­on. Det anser även regionparl­amentets egna juridiska experter, medan separatist­erna hävdar att det är upp till talmannen och ledamötern­a att tolka regelverke­t. Puigdemont­s parti Tillsamman­s för Katalonien anser att han kan delta via videolänk.

Centralreg­eringen i Madrid har hotat med att behålla sitt direktsty-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland