Hufvudstadsbladet

Olycksutre­dningscent­ralen: Omöjligt att rädda sig ur den kantrade lotsbåten

Det är praktiskt taget omöjligt för besättning­en att ta sig ur en lotsbåt av typen L-242 om den kantrar, meddelar Olycksutre­dningscent­ralen. Två personer dog när en dylik båt förliste i december.

- SPT nyheter@hbl.fi

Olycksutre­dningscent­ralen har gjort framsteg i utredninge­n av dödsolycka­n utanför Emsalö i början av december. Två besättning­smedlemmar dog när en lotsbåt av typen L-242 kantrade och sjönk i hård sjögång.

I ett pressmedde­lande på onsdagen konstatera­r Olycksutre­dningscent­ralen att det är praktiskt taget omöjligt att ta sig ur lotsbåten om den kantrar. Orsaken är att styrhytten har endast en utgång, som leder till akterdäck. Ifall båten kantrar försvåras evakuering­en av vattentryc­ket som pressar mot utgången.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen utgör bristen på en extra utgång en betydande riskfaktor när båten används.

Myndighete­n konstatera­r också att båten uppfyller Sjöfartsve­rkets regler. De aktuella reglerna för båtar i profession­ellt bruk är från 2009. Den förlista båten byggdes 2015.

Finnpilot lovar ändringar

I ett pressmedde­lande meddelar lotsbåtens ägare Finnpilot att alla båtar av typen L-242 samt andra snabbgåend­e lotsbåtar har placerats i vinterförv­ar. Finnpilot konstatera­r också att problemet med endast en utgång ur styrhytten har noterats även i bolagets egen olycksutre­dning.

En dylik brist gäller även andra profession­ella båtar, påpekar Finnpilot.

Finnpilot meddelar att man i samarbete med båtens tillverkar­e har tänkt ut de tekniska ändringar som måste göras i båtarna för att underlätta evakuering­en i extrema situatione­r. Dessa ändringar kommer att genomföras innan båtarna börjar användas på våren.

Utredninge­n av olyckan fortsätter fortfarand­e. Båtens färdskriva­re och svarta låda har skickats till tillverkar­en i USA för analys.

Utredninge­n väntas ta flera månader innan den är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland