Hufvudstadsbladet

Stockar det sig i huvudstade­n?

- SNELLMAN

Sverige var namnet på vårt fosterland i hundratals år. Det äldsta kända belägget på namnet finns i den fornengels­ka dikten Beowulf som härstammar från 700-talet. Namnet skrevs då Swiorice. Namnet blev småningom Sverike och sedan Sverige, möjligen på grund av dansk påverkan, på danska heter rike ju rige.

Men varför skulle svenskarna ha låtit namnet på sitt land påverkas av ett land som man ofta låg i krig med? Namnet Sverige betyder förstås ”svearnas rike”. Och svearna var det folk som bodde kring Mälaren och som spelade huvudrolle­n vid uppkomsten av det svenska riket för tusen år sen. Men redan för nästan tvåtusen år sen talade den romerska historiker­n Tacitus om folket suiones som bodde långt uppe i norr. Om namnen hör ihop betyder svear möjligen ursprungli­gen ”vi själva”. I så fall skulle namnet Sverige ursprungli­gen ha betytt ungefär ”vårt eget land”. Och det är inget konstigt med det. Det finns exempel på liknande betydelser av landsnamn både i Afrika och på Grönland.

Sveriges och vår långvariga huvudstad hette Stockholm. Ett enkelt och lättolkat namn tror kanske någon? En stock är en stock och en holme är en holme! Men faktum är att det har skrivits många böcker om namnet Stockholm: Vad är det för stockar och vilken holme är det som avses? Och är det alls fråga om stockar? De flesta forskare är överens om att slutleden holm syftar på en holme och att det troligen är Stadsholme­n, dagens Gamla Stan, som avses. Det har å andra sidan funnits också andra, mindre holmar i Norrström som också har kalllats just Stockholm.

Men stockarna då? Växande träd brukar inte kallas stockar. Då är det väl fråga om liggande stockar. Skulle man alltså ha haft virkesuppl­ag på holmen eller holmarna? Enligt andra teorier avser stockarna den pålkrans som under medeltiden har omgivit staden. Det var fråga om stockar som hade pålats ner i bottendyn och som skulle försvara staden mot fientliga flottor. De här pålarna finns att beskåda på målningar från 1500-talet.

Stockar i form av bommar kunde möjligen också ha använts för att avspärra Norrström, som var vägen in i landet. Eller så var det kanske fråga om fiskestock­ar, ett slags fasta fiskeanläg­gningar. Enligt en teori syftar stock i det här fallet på en gränspåle. Gränsen mellan Uppland och Sörmland har ju faktiskt gått tvärs genom Gamla Stan. Och det finns flera teorier: Man har hävdat att det handlar om stockar som fastnar i sunden. Och varför inte?

På äktfinskt håll ville man i alla fall för hundratio år sen döpa om Tukholma till Tukkisaari. En möjligen korrekt översättni­ng, men den slog inte igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland