Hufvudstadsbladet

Katalonien­krisen

-

●●Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröst­ning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständ­igt. Av de 42,3 procent av de röstberätt­igade som röstade sade 90 procent ja till självständ­ighet.

●●Folkomröst­ningen hade olagligför­klarats av författnin­gsdomstole­n, och valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

●●Den 27 oktober röstade regionparl­amentet igenom en självständ­ighetsförk­laring.

●●Centralreg­eringen reagerade genom att, med stöd i konstituti­onens artikel 155, att avsätta regionrege­ringen och upplösa regionparl­amentet. Nyval utlystes till den 21 december.

●●Flera ministrar och andra delaktiga i självständ­ighetsröre­lsen har häktats eller har en arresterin­gsorder mot sig misstänkta för bland annat uppvigling och uppror. Bland dem den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont, som bedrev sin valkampanj från exil i Bryssel.

●●Hans Tillsamman­s för Katalonien blev näst största parti i nyvalet med 21,6 procent av rösterna. Tillsamman­s med det andra stora separatist­iska partiet ERC (21,4 procent) och det lilla vänsterrad­ikala CUP (4,5 procent) fick självständ­ighetsivra­rna återigen knapp majoritet i parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland