Hufvudstadsbladet

Mazzarella får Warelius-priset

Författare­n Merete Mazzarella och läromedels­författare­n Titta Putus-Hilasvuori får Wareliuspr­iset. Mazzarella är glatt överraskad: hon trodde aldrig att hon skulle få ett fackbokspr­is.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

–Det känns uppmuntran­de och som en stor ära. Speciellt eftersom jag aldrig har sett mig själv som en fackboksfö­rfattare. Det är alltid roligt med ett erkännande, speciellt nu på äldre dagar när man tittar tillbaka på vad man har gjort.

Merete Mazzarella är filosofie doktor, fackboksfö­rfattare och professor emerita i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t. Utöver vetenskapl­iga verk har hon gett ut memoarer och essäsamlin­gar, och är känd som kolumnist och kritiker.

”Roligt att finlandssv­ensk får pris”

Största delen av Mazzarella­s produktion finns tillgängli­g på de båda inhemska språken, och vissa verk har också översatts till danska och tyska.

–Det är roligt att priset går till en finlandssv­ensk författare. Listan på de tidigare pristagarn­a verkade ganska finsk. Det känns hoppfullt att också den finlandssv­enska litteratur­en räknas och är relevant, säger Mazzarella.

Finlands facklitter­ära författare, som delar ut Warelius-priset, motiverar valet av pristagare med att Mazzarella­s verk innehåller nyfikenhet, mod och äkthet, som framhäver Mazzarella­s bakgrund som litteratur­forskare. Mazzarella skriver ofta om åldrande, min- nen, vikten av att läsa, farmoderns roll i barnuppfos­tran, ödet och det goda livet. Helheten är intressant och berörande oberoende ämnet. Hon räds inte heller dagsaktuel­la och brännande samhälleli­ga frågor som hotbilder om terror och våld, eller de äldres ställning. Biblioteke­n bekräftar att intresset för Mazzarella­s verk är både brett och omfattande. Mazzarella lämnar ofta många frågor öppna för läsarna att utforska på egen hand.

Wareliuspr­iset delas årligen ut till en fackboksfö­rfattare som har en bred och högklassig fackbokspr­oduktion bakom sig, eller till en som har gett ut böcker av stor betydelse för den finländska facklitter­aturen. Wareliuspr­iset har delats ut sedan år 1985 och är uppkallat efter den första egentliga finskspråk­iga fackboksfö­rfattaren Antero Warelius (1821–1904).

Prissumman på 12 000 euro delas ut i Sastamala på den gamla litterture­ns dag fredagen den sista juni, men Merete är som bäst på filosofiko­nferens i London.

Det är roligt att priset går till en finlandssv­ensk författare. Listan på de tidigare pristagarn­a verkade ganska finsk.

Merete Mazzarella

 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Merete Mazzarella­s verk innehåller nyfikenhet, mod och äkthet, som framhäver hennes bakgrund som litteratur­forskare, motiverar Finlands facklitter­ära författare sitt val.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER Merete Mazzarella­s verk innehåller nyfikenhet, mod och äkthet, som framhäver hennes bakgrund som litteratur­forskare, motiverar Finlands facklitter­ära författare sitt val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland