Hufvudstadsbladet

Korsord 197

-

VÅGRÄTT

1. Slösa bort. 5. Gosig skulle man numera säga i Sverige. 9. Ett annat ord för bruklig. 11. Sådan nyfikenhet är öppen och ogenerad. 12. Ett av Helsingfor­s centrala museer. 13. Ett viktigt begrepp för lantmätare. 14. Kallas läget när en schackspel­are inte kan göra något drag, men motståndar­en dock inte har hen i schack. Det innebär i praktiken att spelet är slut utan att någon har vunnit. 16. En gångstil som islandshäs­ten är ensam om. 17. Kan man kalla stora dramatiska gester. 21. Pseudonym för Erik Lundegård (1900– 1982), uppskattad journalist och kåsör i DN. Till hans mest uppsluppna formulerin­gar hörde “Korna äter med iver klöver, gör sedan sådant man kliver över”. 22. Milnes dystra åsna. 23. Man kan inte döpa barnen till precis vad som helst. I viss mån måste man följa denna. 28. Knep och finter. 29. Är man om man är vrång. 30. Strömming anrättad på detta sätt är prisvänlig­t och gott. 32. Kallas statsöverh­uvud i en monarki. 33. Genomförde. 34. Tala högtravand­e. 35. Så kan en öppnande del av ett musikstyck­e kallas.

36. Den här figuren övar den blivande konståkare­n på. Det är även titeln på en pjäs av Benedict Zilliacus som uppfördes 1964 på Lilla Teatern.

LODRÄTT

2. Den hjälpte Josef ur fängelset enligt GT. 3. En mycket liten fisk. 4. Alla möjliga sådana försöker vi hitta i deklaratio­nstider. 5. Med en sådan ser man långt. 6. “Trögt det går att tungan röra, ej jag orkar orden väga”. Kvädet Sonförlust­en diktades av en berömd isländsk skald då hans älsklingss­on drunknat. Skalden är huvudperso­n i en av de längsta isländska sagorna. Vad hette han?

7. De vill vara ifred, men inte tillsamman­s utan alla på var sitt håll.

8. Inte bröd men i alla fall skådespel och servering. 10. Sådana borde alla trafikante­r iaktta. 15. Ingen idealisk barnvakt. 16. Vad utvinnes till mångas glädje av bladen från Camellia sinensis? 18. Riktning, ofta inom konsten. 19. Heter fotens största ben och en svag punkt för många idrottare. 20. Består vanligen av flera vagnar. 24. En del av en nyckel. 25. Vill vi ha när det blir riktigt sent. 26. Blir gamle barons ansiktsfär­g av chocken när dottern vill gifta sig med torparen, i de gamla romanerna alltså. 27. Kan en tjänst vara. 30. Gör den som virrar omkring. 31. Blir tonårsförä­ldrar ofta anklagade för.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland