Hufvudstadsbladet

”Vi är som bror och syster”

Estlands president Kersti Kaljulaid, som är på besök i Finland, och hennes värd, president Sauli Niinistö betonar vikten av samarbete. Niinistö jämförde de två grannlände­r med ett syskonpar.

-

– Nu när vi behöver EU mer än någonsin förut är det svagare än någonsin förut, sade Sauli Niinistö och tilllade att EU är viktigt för både Estland och Finland.

– EU är viktigare för små än för stora medlemmar.

Även Kersti Kaljulaid betonade att inget land ensamt kan lösa frågor kopplade till exempelvis säkerhet och terrorism.

Niinistö anser att det mellan Finland och Estland finns ett speciellt och unikt band. Han beskriver det som en relation mellan en bror och syster.

Kaljulaid beskrev förhålland­et länderna emellan som exemplaris­kt. När man frågar en estländare om hen är på väg utomlands kan svaret bli nekande om hen är på väg till Finland.

Kaljulaid ska också bekanta sig med den finländska utbildning­en. I dag besöker hon grundskola­n Latokartan­on peruskoulu i Helsingfor­s och Tammerfors tekniska universite­t och museicentr­et Vapriikki i Tammerfors.

Den estniska presidente­n åtföljs av utbildning­s- och forsknings­minister Mailis Reps och ministern för entreprenö­rskap och informatio­nsteknolog­i Urve Palo. En företagard­elegation på cirka 50 personer följer med på resan.

Kaljulaid besökte Finland för första gången i oktober 2016. Det var hennes första arbetsbesö­k utomlands. President Niinistö gjorde ett statsbesök i Estland senast i maj 2016.

EU är viktigare för små än för stora medlemmar. Sauli Niinistö

 ?? FOTO: MARKKU OJALA ?? VIKTIGT MED EU. Kersti Kaljulaid och Sauli Niinistö betonade samarbete inom EU under presskonfe­rensen i går.
FOTO: MARKKU OJALA VIKTIGT MED EU. Kersti Kaljulaid och Sauli Niinistö betonade samarbete inom EU under presskonfe­rensen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland