Hufvudstadsbladet

Orpo lovar lägre skatt

Vårdreform­en ger lägre skatt, säger finansmini­stern. Andra varnar för högre vårdavgift­er.

-

Finansmini­ster Petteri Orpo håller fast vid att vård- och landskapsr­eformen leder till skattelätt­nader på kring 235 miljoner euro.

Men alla är inte överens med finansmini­stern om att vårdreform­en kommer att spara pengar.

Vänsterför­bundet varnar exempelvis för att vårdavgift­erna kan stiga om inte landskapen får beskattnin­gsrätt. Också Svenska folkpartie­t tror att reformen kommer med ”kostnadsmä­ssiga risker”.

– Det här är en ytterst komplex hel- het. För att kunna förverklig­a den har det lett till det där (skattelätt­naden på 235 miljoner euro), sade finansmini­ster Petteri Orpo (Saml).

Förändring­en i beskattnin­gen skulle ge något mindre inkomstkly­ftor eftersom låg- och medelinkom­sttagarnas skatter skulle sänkas lite mer än höginkomst­tagarnas. För en som tjänar exempelvis 20 000 euro

om året skulle skatteproc­enten sjunka med 0,17 procentenh­eter.

– En av utgångspun­kterna för regeringen­s planering har varit att modellen ska vara skattemäss­igt neutral så att beskattnin­gen inte ökar för någon på individniv­å, säger Orpo.

Regeringen har inte lyckats nå målet fullständi­gt eftersom det i enstaka fall kan bli skärpt beskattnin­g.

I reformen kommer intäkterna av kommunalsk­atten och samfundssk­atten till kommunerna att minska eftersom social- och hälsovårds­ansvaret försvinner från kommunerna. Samtidigt kommer statsbeska­ttningen att skärpas eftersom staten finansiera­r landskapen­s uppgifter.

Det går inte att tillförlit­ligt räkna ut hur reformen påverkar kommu- nalbeskatt­ningen enligt regeringen­s förslag. Enligt förslaget kan kommunerna höja sina skattesats­er ifall reformen orsakar oförutsedd­a svårighete­r.

Beskattnin­gsrätt för landskapen

Opposition­en fortsatte kritisera det enorma lagförslag­et om vård- och landskapsr­eformen i riksdagen i går.

Största delen av opposition­spartierna önskar att landskapen ska få beskattnin­gsrätt. SDP tycker att landskapen­s självstyre blir bristfälli­gt när de inte får beskattnin­gsrätt eller allmänna befogenhet­er.

– När finansieri­ngen frånsett klientavgi­fterna hänger på statens barmhärtig­het kommer vi att ställas inför situatione­r där landskapen inte klarar av sina uppgifter, sade Sirpa Paatero, som höll SDP:s gruppanför­ande.

Inom regeringen skulle Centern tidigare ha velat ge landskapen beskattnin­gsrätt men Samlingspa­rtiet motsatte sig det.

Veronica Rehn-Kivi (SFP) kritiserad­e landskapsm­odellen.

– Det finns risk för att landskapsm­odellen blir ett tungrott och byråkratis­kt system som tappar patientper­spektivet, sade RehnKivi i Svenska riksdagsgr­uppens gruppanför­ande.

Gruppen anser också att bolagiseri­ngsprocedu­ren som regeringen planerar innehåller för många risker, både kostnadsmä­ssigt och med tanke på patientsäk­erheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland