Hufvudstadsbladet

Cyberattac­ker het politisk fråga i USA

Motsättnin­garna mellan tillträdan­de presidente­n Donald Trump och USA:s underrätte­lsetjänste­r blir allt tydligare.

- TT

Enligt medieuppgi­fter planerar Donald Trump att förändra strukturen på USA:s nationella underrätte­lsetjänst och strama upp en svällande apparat. Trumps stab tillbakavi­sar uppgiftern­a.

I ett Twitter-inlägg anklagar Trump amerikansk­a medier för att fara med lögner för att få det att framstå som om han är emot underrätte­lseverksam­heten, när han i själva verket är ”ett stort fan”.

Källor som The Wall Street Journal talat med hävdar att Trump planerar stora förändring­ar av underrätte­lsetjänste­rna, bland annat CIA, när han tillträder som president.

– Trumps stab anser att underrätte­lsemyndigh­eterna har blivit helt politisera­de. De behöver alla skäras ned, säger en person med insyn i arbetet till tidningen.

I går vittnade USA:s högsta underrätte­lsechefer James Clapper och Michael Rogers inför senatens försvarsut­skott om cyberattac­ker som USA anklagar Ryssland för att ha genomfört under presidentv­alet.

Clapper sade att Ryssland är en cyberaktör som utgör ”ett stort hot” mot den amerikansk­a regeringen, militären, diplomatin, handeln och viktig infrastruk­tur.

Han sade att ”ryska aktörer” har spritt falsk informatio­n på sociala medier och webbsidor för att så tvivel och förvirring i syfte att försvaga västliga regeringar.

Frågan har blivit brännhet även inrikespol­itiskt, eftersom valsegrare­n Trump öppet ifrågasätt­er anklagelse­rna och i en rad sarkastisk­a inlägg på Twitter raljerat över deras slutsatser. Därmed har han inte bara hamnat i konflikt med Vita huset och underrätte­lsetjänste­rna, utan

även med ledande republikan­ska företrädar­e.

CIA drog redan i december slutsatsen att ryska hackare låg bakom dataintrån­gen mot Demokrater­na och Hillary Clintons kampanjche­f, i syfte att påverka valutgånge­n, och i fredags valde president Barack Obama att utvisa 35 ryska diplomater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland