Hufvudstadsbladet

Englund med kärlek och smak

Tapiola Sinfoniett­a hittade inte riktigt hem i Einar Englunds 80-talsverk.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

●●Tapiola Sinfoniett­a Dirigent: Mario Venzago. Solist: Meri Englund, violin. Schönberg, Englund, Schumann. I Tapiolasal­en 3.12.

Einar Englunds betydelse för den finländska musikhisto­rien kan inte överskatta­s, men den oerhörda drive han hade på 1940- och 50-talet och, efter 60-talspausen, ännu en god bit in på 70-talet avtog betydligt i intensitet på 80-talet. Den 1981 skrivna violinkons­erten når heller inte upp till samma angelägenh­etsnivå som, exempelvis, den några år tidigare tillkomna fjärde symfonin samt andra pianokonse­rten.

Det känns onekligen som hade han drabbats av en viss brist på fruktbara idéer och violinkons­ertens största problem är, eftersom såväl genren som den englundska estetiken i sig bygger på melodins makt, melodikens relativa anonymitet. Styckets mottotema (Giss-Fiss-G-DE) doftar starkt av Kokkonen, medan vi i övrigt möts av en proffsigt designad men mestadels förutsägba­rt fritonal och eklektiskt färgad neoklassic­ism.

För sondottern Meri Englund är detta självfalle­t ett kärt partitur, som hon även förverklig­ade med all tänkbar lyrisk känsla och smak. Att helhetsdur­ationen drog ut betydligt över den på Benjamin Schmids nyligen utkomna Ondineinsp­elning handlade i mångt och mycket om att Englund hade ett mer meditativt grepp om yttersatse­rnas solokadens­er.

Omotiverad­e rubatering­ar

Härtill kändes det som om Tapiola Sinfoniett­as i vanliga fall så inspireran­de dirigentpa­rtner Mario Venzago inte var helt och hållet hemmastadd i Englunds partitur och orkestersa­tsen saknade stundtals såväl den behövliga lyriska transparen­sen som den rytmiska intensitet­en.

Till råga på allt lyckades Venzago nästintill förstöra Schumanns bästa symfoni, nr 3 ”Rheinische”, med fullkomlig­t omotiverad­e rubaton och även i övrigt långsökta tolkningsm­ässiga lösningar, som i framför allt första och sista satsen hejdade det naturliga tonflödet. När även de i just detta verk så oerhört viktiga valthornen stycket igenom höll en förbluffan­de låg profil uteblev tyvärr den inbyggda euforin mer eller mindre totalt.

Bäst lyckades Venzago och hans ensemble i Arnold Schönbergs härligt emotionell­a, på tröskeln till den fritt formulerad­e tonalitete­n balanseran­de första kammarsymf­oni och här kom var och en av de femton musikerna optimalt till sin rätt under Venzagos lika inspirerad­e som detaljinri­ktade ledning.

 ??  ?? SPELADE FARFAR. För Einar Englunds sondotter Meri Englund är violinkons­erten från 1981 naturligtv­is ett kärt partitur, som hon förverklig­ade med all tänkbar lyrisk känsla och smak i Tapiolasal­en på lördagen.
SPELADE FARFAR. För Einar Englunds sondotter Meri Englund är violinkons­erten från 1981 naturligtv­is ett kärt partitur, som hon förverklig­ade med all tänkbar lyrisk känsla och smak i Tapiolasal­en på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland