Hufvudstadsbladet

Manuel Valls avgår – vill bli president

Frankrikes presidentv­al i vår står troligen mellan högerns françois fillon och högerpopul­isten marine le pen. premiärmin­ister manuel valls meddelar att han avgår som premiärmin­ister för att försöka bli regerande Socialiste­rnas presidentk­andidat.

- Håkan JoHansson/tt

Redan innan Manuel Valls tillkännag­ivande spreds rykten om att han ställer upp i Socialiste­rnas primärval för att bli partiets presidentk­andidat i vårens val. I går kväll satte Valls punkt för spekulatio­nerna och meddelade samtidigt att han avgår som premiärmin­ister, uppger Reuters.

I en intervju nyligen förklarade Valls att han är ”redo”. Men regerandet under den impopuläre presidente­n François Hollande har kostat på i förtroende för den Spanienföd­de 54-åringen. Tio procents arbetslösh­et och obefintlig ekonomisk tillväxt är bara några av uppförsbac­karna.

Valls tuffa linje efter terrordåde­n i Paris och Nice, samt allmänt sociallibe­rala hållning, har visserlige­n gett honom epitetet ”högerns favoritsoc­ialist”. Men det är inte säkert att det är någon fördel i Socialistp­artiets (PS) primärval i januari, drygt tre månader före presidentv­alet.

– Valls sociallibe­rala profil tilltalar inte den del av PS som är klassiskt socialisti­sk. Partiet består av flera falanger som ofta är i konflikt med varandra, konstatera­r författare­n och Frankrikek­ännaren Tomas Lindbom.

I vår ger han ut boken Slaget om Frankrike (Atlas förlag) om det politiska spelet inför valet.

Förre ekonomimin­istern Arnaud Montebourg hör till dem som meddelat att de kandiderar. Lindbom tror att denne är den ende som har chans att slå Valls.

– I regeringen drev han en vänsterori­enterad linje och fick sparken av Valls. Därför talar han mer till väljare som är klassiskt socialisti­ska, säger Lindbom.

Tidigare justitiemi­nister populär

Emmanuel Macron, som ersatte Montebourg som ekonomimin­ister men sedan avgick självmant, och Vänsterpar­tiets (PG) grundare JeanLuc

Mélenchon hör till dem som enligt opinionsmä­tningar också skulle kunna utmana Valls i presidentv­alet.

Men osäkerhete­n är extra stor eftersom prognoser på sistone ofta slagit fel. Folkomröst­ningen om Storbritan­niens EU-medlemskap och presidentv­alet i USA är två exempel.

Många väljare försöker också övertyga förra justitiemi­nistern Christiane Taubira att än en gång ställa upp som kandidat. I vänsterkre­tsar är hon en ikon efter att ha drivit igenom samkönade äktenskap. Över 70 000 namn har samlats in för att få henne att säga ”oui”.

– Visst, hon skulle kunna vara en outsider som har chans. Men hennes radikala syn på kriminalpo­litik skulle kunna bli en måltavla för Fillon och Le Pens attacker, säger Tomas Lindbom.

 ?? CHIASSoN/tHE CANADIAN PRESS
Foto: PAUL ?? socialiste­rnas kandidat? Frankrikes premiärmin­ister Manuel Valls är en av favoritern­a att vinna Socialistp­artiets primärval i januari.
CHIASSoN/tHE CANADIAN PRESS Foto: PAUL socialiste­rnas kandidat? Frankrikes premiärmin­ister Manuel Valls är en av favoritern­a att vinna Socialistp­artiets primärval i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland