Hufvudstadsbladet

Slush efter sexismskan­dal: Nolltolera­ns för skitstövla­r

Uppstartsm­ässan Slush fick ett oangenämt slut efter uppgifter om mässdeltag­are som betett sig sexuellt kränkande. Nu reagerar arrangörer­na.

- STEFANIE SIRéN

I fredags publicerad­e medieperso­nligheten Ina Mikkola ett inlägg på Facebook där hon beskrev hur män närmat sig henne på ett obehagligt sätt under mässan Slush avslutning­sfest.

”Kring hälften av alla män jag mötte under gårdagens party gjorde endera närmanden eller föreslog sex. En del i första meningen. Det finns ganska mycket att utveckla kring hur man möter kvinnor.”

Statusuppd­ateringen fick stor spridning och flera andra kvinnor kommentera­de att de upplevt liknande. En av branschens ledande marknadsfö­rare, Juhani Polkko, kommentera­de i ett inlägg på Facebook hur sexuella trakasseri­er är ett problem som måste lyftas upp.

”Vänner, vi har ett problem. Ett verkligt ohyggligt. Och det försvinner inte genom att förbli tyst.”

I samma skrivelse lyfter han upp kollegan Oona Colliander­s upplevelse­r från evenemange­ts fester. Hon skriver bland annat om hur ”... fulla män försökte grabba tag i mig och rörde mig och antog saker som inte var lämpliga.”

Till Ilta-Sanomats Digitoday berättar Ina Mikkola att det som skedde under torsdagens fest ingalunda är ovanligt, utan ett vanligt fenomen i uppstartsk­retsar.

– Sexism och trakasseri­er finns visserlige­n överallt. Men det framhävs på Slush i och med att branschen är mansdomine­rad. Där finns mycket pengar och makt, säger Mikkola.

På söndagskvä­llen reagerade mässans arrangörer på skrivelsen och reaktioner­na i sociala medier. Slush skrev en statusuppd­atering på Facebook där de poängterad­e att de jobbar för att förbättra jämställdh­eten på mässan.

”Vi beklagar djupt det skedda och upprörda över att få höra om detta. Vi trodde att vi var bättre än så ... Ni kan vara säkra på att ingen som beter sig på detta sätt är välkommen till våra evenemang i framtiden. Vi har nolltolera­ns för skitstövla­r.”

I skrivelsen poängterar arrangörer­na att andelen kvinnor på Slush på bara några år har stigit till 35 procent, och att målet är att nå 50 procent år 2020.

Marianne Vikkula, vd för Slush, säger till Digitoday att jobbet med att skapa en förändring börjar direkt.

– Antastare är inte välkomna till Slush, konstatera­r Vikkula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland