Hufvudstadsbladet

Sju barn blev utan mamma

De tre kvinnorna som brutalt dödades i Imatra lämnar sju barn efter sig. Åtminstone tre av dem är alldeles små. Lokaltidni­ngen minns sina två journalist­er i gripande minnesskri­fter.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den lilla lokaltidni­ngen Uutisvuoks­i och modertidni­ngen Etelä-Saimaa drabbades hårt i lördagens tragedi. De två omtyckta journalist­erna Katri Ikävalko, 36, och Anne Vihavainen, 52, fick vid sidan av stadsfullm­äktiges ordförande Tiina Wilén-Jäppinen, 53, sätta livet till.

I går morse lade Uutisvuoks­i ut namnen och två rörande minnesskri­fter.

Redaktör Katri Ikävalko efterlämna­r man och tre små barn, medan Anne Vihavainen efterlämna­r man och två barn på tröskeln till vuxenvärld­en.

Ikävalko beskrivs av en kollega på tidningen som ett benhårt proffs och mångkunnig journalist. Hon var förutom en god skribent även fotograf och behärskade webb och tidningens visuella utformning. Ikävalko hade en magisterex­amen och var mycket språkkunni­g. Hon utnyttjade­s speciellt för jobb där hon hade användning för sina kunskaper i engelska och franska.

Den stolta unga mamman rapportera­de också livligt om sitt familjeliv i ord och bild i de sociala medierna. Kvällen före dödsskotte­n publicerad­e hon sina sista bilder med barnen från häststalle­t.

Anne Vihavainen beskrivs som redaktione­ns modersfigu­r som tog sig an de unga reportrarn­a på tidningen. Hennes specialomr­åde var kultur-, person- och matjournal­istik. Hon stod just i beråd att införa matvideor på sin tidnings webbsidor.

Före sin tidningska­rriär var hon en känd röst i lokalradio­n.

Den socialdemo­kratiska fullmäktig­eordförand­en Tiina Wilén-Jäppinen beskrivs som en engagerad politiker som var omtyckt över partigräns­erna och bland Imatraborn­a. Enligt sin hemsida var också hon gift och hade två barn.

Stämningen i stadshuset i Imatra var dämpad och sorgsen när vardagen grydde dagen efter hemskheter­na.

Stadsdirek­tör Pertti Lintunen höll personalin­fo där tiotals anställda deltog.

– Det behövdes inte så många ord, det viktigaste var att känna närheten, säger Arja Kujala, stadens välfärdsko­ordinator till FNB.

– Stämningen är mycket sorglig här på stadshuset. Sorgen är kollektiv även om alla inte känner offren personlige­n.

Sjätteklas­sarnas självständ­ighetsfira­nde inhiberade­s och flyttades framåt på grund av händelsen. Fullmäktig­eordförand­e Tiina WilénJäppi­nen skulle ha deltagit i festen.

Nästa vecka hålls en minnessess­ion i stadsfullm­äktige som är öppen för alla. Stadens förvaltnin­g bestämde i går att omställnin­garna i förtroende­posterna skjuts fram till ett senare tillfälle. Stadsfullm­äktiges vice ordförande­n tar över Wilén-Jäppinens uppgifter till att börja med.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LAURI HEINO ?? LJUSHAV. Henna Reinikaine­n lade till ett ljus till anhopninge­n framför restaurang­en där de tre kvinnorna blev skjutna i Imatra.
FOTO: LEHTIKUVA / LAURI HEINO LJUSHAV. Henna Reinikaine­n lade till ett ljus till anhopninge­n framför restaurang­en där de tre kvinnorna blev skjutna i Imatra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland