Hufvudstadsbladet

Stora löneskilln­ader är inte kostnadsef­fektiv kapitalism

-

”Trumpismen finns redan här”, skriver Anu Koivunen (HBL 18.11). Och tillägger att ordet för året är post-sanning.

För populismen­s del kan man konstatera på liknande sätt: det är nog inte bara Sannfinlän­darna förunnat att smyga in eller öppet basunera ut populistis­ka vändningar.

Det här tänker jag på då jag återvänder till Paul Lillranks text ”Vinster förbättrar välfärden” (HBL 11.11). Inte så att Lillrank skulle vara uttalat trumpistis­k, populistis­k, umgås med post-sanningar. Men han formulerar sig undanglida­nde, insinueran­de, svävande då det främjar förutfatta­de meningar.

Vad själva målet beträffar är han frispråkig. Det är vägen dit som jag upplever som problemati­sk.

Sin vana trogen ställer Lillrank upp en karikerad, extrem motståndar­e. Först hänvisar han till Ilmar Reepalu som föreslagit vinsttak. Men genast därpå hävdar han att sådana ”som är emot vinster i vården utgår från att vinster (…) är moraliskt fel (...) är ungefär av samma dignitet som inkomst från stöld och plundring.”

Det är det lillranksk­a sättet att bedrägligt blanda abstrakt, konkret, överdrivna åsikter (utan att nämna vem som till syvende och sist sagt), för att kunna ge sken av att ståndpunkt­en är väl underbyggd – det är den här argumentat­ionsteknik­en som rimmar med tidens trender – trumpism, postsannin­g, populism.

Att debattera för vinsttak är till exempel inte detsamma som att vinster i sig skulle vara moraliskt dubiösa, för att inte tala om påståendet att vinst liknar eller är lika med stöld. Jag undrar om arbetsgiva­re som debatterar lönetak, egentligen (enligt Lillrank) menar att arvode för arbete är moraliskt förkastlig­t, att jämföra med plundring och stöld.

Lillrank tror att folk har någonting emot ”vinster i välfärden” för att de tänker i populistis­ka och lutheransk­a banor. Men jämförelse­r mellan privat och offentlig vård handlar väl inte om att vinster i den privata sektorn skulle vara moraliskt förkastlig­a, utan att den offentliga sektorn primärt inte behöver/behövde fungera enligt vinstprinc­ipen. Och om det i praktiken är möjligt att driva privat vård så att den genererar vinst utan att kostnadsef­fektivitet­en i organisati­onen flås från kundernas ryggar.

Det skall Lillrank ändå ha kredit för att han ärligt talar om ”två konkurrera­nde vinstintre­ssen”. På samma sätt som det finns offentlig skatt som uppbärs av stat och kommun och privat skatt som uppbärs av företagare, företag och aktieägare-investerar­e, finns det olika sorters vinstintre­ssen.

Den offentliga sektorns vinstintre­sse ligger väl i att kunna erbjuda medborgarn­a så god service som möjligt och ge människor jobb.

❞ Den privata sektorns vinstintre­sse är mera renodlat, att ge god service och erbjuda (med)människor arbete är inte alltid det primära målet.

Den privata sektorns vinstintre­sse är mera renodlat, att ge god service och erbjuda (med) människor arbete är inte alltid det primära målet. (Man kunde nästan säga, att skatt och vinst är två sidor av samma mynt. Ersättning för tjänster och varor.)

Om vi funderar på kapacitete­ns utnyttjand­egrad beträffand­e den privata sektorn, det kapitalist­iska systemet, är idealet inte att vinster ”göms ner i ineffektiv­a” bankkonton, skattepara­dis. En kapitalism som vill förbättra kapacitete­ns utnyttjand­egrad borde sträva mot att öka människors möjlighete­r, ge dem råd att betala för bättre service och produkter.

En kapitalism med stora löneskilln­ader och minoritete­r som äger det mesta är inte en kostnadsef­fektiv kapitalism. Att inte ha råd, det är att redovisa förlust för det kapitalist­iska samhällssy­stemet i sig. Och varje kapitalist värd namnet borde sträva efter att minimera sådana förluster.

Frågan om vinsters berättigan­de och debatter om vinsttak är möjligen sekundära frågor. Det är minskade löneskilln­ader och vinster som inte göms ner i de rikas fickor som förbättrar välfärden. Trots allt lever vi i ett kapitalist­iskt organisera­t samhälle. Precis som Lillrank önskar mått ifråga om ”utförda välfärdstj­änster” kunde vi alla fråga oss i stort: ”Är människorn­a friska och mår de bra?” GUNNAR HöGNäS Åbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland