Hufvudstadsbladet

IFK hittade segerrecep­tet

Ishockey IFK ser äntligen ut att ha hittat formen. Laget har lyckats vända sin negativa trend och tagit poäng i sina fyra senaste matcher.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det var nog många som drog efter andan under de första tio minuterna i Ishallen i går.

Jere Myllyniemi hann vara IFKmålvakt i 13 sekunder innan han släppte in det första målet efter en grov missberäkn­ing. Bara några minuter senare lyckades Roope Hintz tappa kontrollen över pucken i straffanfa­llet och för att fullborda den katastrofa­la inledninge­n satte HPK 0–2 efter att backen Matt Generous tagit en utvisning bakom motståndar­målet.

– Det var oerhört starkt av laget att komma tillbaka efter den starten, säger IFK-tränaren Antti Törmänen.

Förutom att det var starkt var det också livsviktig­t. Inte bara för poängen utan också för lagets självförtr­oende. Att hämta in underläge och vända det till seger har inte varit vardagsmat för laget den här säsongen.

– Sex poäng på två dagar är förstås bra, säger Törmänen.

Det är bara andra gången för säsongen som IFK lyckats ta två trepoängss­egrar i följd. Första gången skedde det den 17 och 20 september då IFK slog JYP och Kärpät.

Segerrecep­tet var dessutom nytt för säsongen: Laget körde med kraft på mål och satte in pucken från närhåll.

– Om man vill göra mål ska man gå på mål. Men det är inte alltid så enkelt att ta sig dit. Vi har snackat en del om det i laget, säger Törmänen.

– Vi spelar kanske lite mer rätlinjigt nu. Men det är klart att det skulle vara lättare för spelarna att få spelet att fungera om kedjorna hölls intakt lite längre tid.

Men alla skador har Törmänen tvingats laborera rätt friskt med laguppstäl­lningen. Mot HPK fick Tomi Tuomisto, Hintz och Thomas Nykopp ansvar i första kedjan sedan Robert Leino skadade sig i förra matchen.

Och helt utan skador förlöpte inte HPK-matchen heller. 17-åriga stjärnskot­tet Miro Heiskanen tvingades kliva av matchen i an- dra perioden. Men enligt Törmänen ska det inte finna orsak till allt för stor oro.

– Det handlade mera om att vara försiktig än något annat. Han kunde kanske ha spelat matchen till slut. Det är ingen stor grej, säger Törmänen.

Heiskanens JVM lär med andra ord inte vara i fara.

Törmänen var förstås nöjd med två segrar på två dagar men han vet att laget fortfarand­e har en rätt lång väg att gå.

– Men det viktiga är att vi skulle komma till en situation där en enskild match inte spelar så stor roll, säger Törmänen.

Riktigt där är laget inte. En seger eller en förlust kan få laget att stiga eller sjunka i tabellen rätt mycket. Men fortsätter man plocka poäng på samma sätt som på sistone och om man fortsätter förbättra sitt spel kan man så småningom nå tränarens mål.

?? Foto: lehtikuva/Mikko Stig ?? Hemmaseger. HIFK-spelarna gratulerar Jere Myllyniemi som spelade sin första match i målet. Myllyniemi spelade upp sig efter en darrig start.
Foto: lehtikuva/Mikko Stig Hemmaseger. HIFK-spelarna gratulerar Jere Myllyniemi som spelade sin första match i målet. Myllyniemi spelade upp sig efter en darrig start.