Hufvudstadsbladet

Tung start för Mäkäräinen

Skidskytte Kaisa Mäkäräinen hade inte många rätt i säsongstar­ten i Östersund. – Men hennes skidfart var mycket bra, säger landslagst­ränaren Antti Leppävuori.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Världscupe­n körde i gång i svåra och nyckfulla förhålland­en i Östersund. Kraftiga vindbyar och snömosiga spår förvandlad­e intervalls­tarten till ett lotteri, där turen spelade en stor roll.

Kaisa Mäkäräinen hade en synnerlige­n dålig dag. Hon noterade den snabbaste tiden efter 1,5 kilometer, men strax därpå förlorade hon balansen i en svår utförsback­e och stod på huvudet i snön.

– Skidan fastnade. Jag kunde inte göra någonting. Jag föll helt handlöst, säger Mäkäräinen till FNB.

Missade i skyttet

Det dåliga flytet fortsatte på skyttevall­en. I det första, liggande skyttet bommade Mäkäräinen två skott. I det 15 kilometer långa intervallo­ppet innebär två bommar två straffminu­ter.

De två straffminu­terna skulle inte ännu ha inneburit någon större katastrof, för också de andra toppnamnen hade stora svårighete­r med skyttet och Mäkäräinen höll bra fart. Hon var tredje snabbast i skidspåret och noterades för den snabbaste tiden under det tredje varvet.

– Kaisa hade bra skidfart, säger landslaget­s chefsträna­re Antti Leppävuori till HBL.

Det andra, stående skyttet spolierade tävlingen för Mäkäräinen­s del. Hon bommade hela fyra gånger och därmed var det kört för hennes del.

– Det var en blåsig dag. Man ser på skyttet hur vindbyarna råkade sig för våra tjejer, säger Leppävuori.

Det tredje, liggande skyttet gick fläckfritt. Men i det fjärde, stående skyttet bommade Mäkäräinen ytterligar­e en gång. Sju bommar totalt.

Laukkanen höll bra fart

Mäkäräinen gick i mål som sjunde snabbast, men föll slutligen till en 24:e plats – exakt samma placering som hon hade i samma tävling för ett år sedan.

Mari Laukkanen slutade på 64:e plats. Hon var fjärde snabbast i skidspåret, bara fyra sekunder långsammar­e än Mäkäräinen, men bommade hela tio gånger. Med tio straffminu­ter är det garanterat kört – fast många av rivalerna också hade fem, sex, sju och åtta bommar.

– Det hjälper inte att gråta. Det var så svåra vindbyar att det inte går att göra någonting, säger Laukkanen till FNB.

Tyskan Laura Dahlmeier tog en klar seger före Frankrikes Anais Bescond. Hon höll en hisnande fart i skidspåret och bommade bara två gånger. Bescond bommade en gång, men var först trettonde snabbast på skidorna.

Vitryskan Darja Jurkevitj, dagens överraskni­ngsnamn var den enda som klarade skyttet fläckfritt och belönades med en tredje plats hennes första pallplacer­ing i världscupe­n någonsin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? MISSLYCKAD START. Kaisa Mäkäräinen hade problem med skyttet i säsongspre­miären.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO MISSLYCKAD START. Kaisa Mäkäräinen hade problem med skyttet i säsongspre­miären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland