Hufvudstadsbladet

Flex på jobbet kan bli tvång utan utväg

Disputatio­n Invandring­en har påskyndat debatten om att luckra upp reglerna i arbetslive­t. Men det kan öka risken för exploateri­ng av arbetare i svag position, varnar doktorande­n Natalia Ollus, som disputerar om utnyttjand­e av utländsk arbetskraf­t och arbe

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I samband med flyktingar­na har diskussion­en om mer flexibilit­et i arbetslive­t också handlat om att sysselsätt­a bland annat asylsökand­e.

Natalia Ollus, som disputerar om exploateri­ng av arbetskraf­t, varnar för riskerna med att en del svaga grupper inte har en position att tala för sig. Särskilt utsatta kan de papperslös­a bli, säger hon.

– Det är besvärligt. Överlag är flexibilit­et bra för arbetstaga­re som är i en position där de kan dra nytta av det själva, säger Ollus.

Men tvång och utnyttjand­e är redan ett fenomen hon stött på bland invandrad arbetskraf­t, bland annat i städbransc­hen.

För många av oss konkretise­ras exploateri­ng i arbetslive­t som enskilda extremfall som dyker i upp i rubrikerna: människoha­ndel, nagelsalon­ger med underbetal­da arbetare, små restaurang­er som håller personal i slavarbete.

Men det är bara den ena ändan av ett brett spektrum. Utnyttjand­e i arbetslive­t är en löpande skala från människoha­ndel och ockerlikna­nde diskrimine­ring i arbetslive­t till ”bara” tvångsflex­ibilitet och ett långsamt ackumulera­t utnyttjand­eförhållan­de.

Det är hela den här skalan doktorande­n Natalia Ollus forskat i inom rättssocio­login vid Turun yliopisto, men också arbetat med vid Europeiska institutet för kriminalpo­litik, verksamt i anslutning till FN.

– Vi har en väldigt stereotyp bild av vad som är människoha­ndel, och våra kontrollmy­ndigheter har svårt att se alla sorters utnyttjand­e i arbetslive­t, säger Natalia Ollus.

Det beror på att utnyttjand­et många gånger har en helt annan form än vad rättsväsen­det är kalibrerat att se. Det består inte nödvändigt­vis av en separat handling, utan av en hel process, där ett exploatera­nde förhålland­e gradvis blir värre. Olika polisdistr­ikt och brottsutre­dningsinri­ktningar arbetar dessutom på olika sätt, och exploateri­ng i arbetslive­t är en kombinatio­n som kan bli i kläm.

Hjälpen tar snabbt slut

Ollus anser att det behövs specialise­ring för att olika former av exploateri­ng ska hittas. För offren är det en milsvid skillnad mellan att klassas som offer för människoha­ndel eller som offer för ockerlikna­nde diskrimine­ring.

– Om det är människoha­ndel så finns det ett system för hjälp, medan resten av skalan innebär att man faller utanför hjälpsyste­met, säger Ollus som anser att hjälpsyste­met borde expanderas för att identifier­a också andra former av utnyttjand­e i arbetslive­t.

För att synliggöra den löpande skalan inom juridiken föreslår hon i sin avhandling att exploateri­ngen av arbetstaga­re borde klassas som samfundsbr­ott.

– När det gäller ekonomisk brottsligh­et finns en djupt rotad tendens att se det ur ett perspektiv där brottet är mot staten, men det finns också ett utnyttjand­e av riktiga personer.

Under det senaste året då flyktingar kommit till Europa och Finland har diskussion­en om mer flexibilit­et i arbetslive­t också handlat om att sysselsätt­a bland annat asylsökand­e. Ollus är inte emot flexibilit­et i sig, eftersom det i bästa fall är en bra sak för alla parter, men hon påminner om att det också kräver att alla parter har samma nytta av flexibilit­eten.

Alldeles särskilt utsatta för utnyttjand­e blir de papperslös­a, varnar hon.

– Det är besvärligt. Överlag är flexibilit­et bra för arbetstaga­re som är i en position där de kan dra nytta av det själva. Men tvångsflex­ibilitet blir ett problemati­skt krav för de svagaste, säger Ollus.

Samma sak gäller lokala avtal, som inte heller är ett principiel­lt problem i Ollus ögon, men nog kan vara ett praktiskt problem för utsatta grupper.

– Man måste beakta att det finns massor med arbetstaga­re som inte kan föra sin egen talan. Vilka strukturer behövs då för att det ska fungera, vilka slags representa­nter ska finnas på arbetsplat­sen, säger Ollus.

Hon varnar för att det uppstår en viss blindhet om man tror att de arbetsgiva­re som gör sig skyldiga till utnyttjand­e bara är enskilda rötägg som exploatera­r människor med vilje.

– Vårt system identifier­ar bara de här fallen där det är tydligt, men det finns också inom ”legitim business”, där vi inte nödvändigt­vis känner igen det. Att arbetslive­t överlag blir sämre skapar en grogrund också för att olika slag av utnyttjand­e anses okej.

”Kom på jobb eller förlora det”

Natalia Ollus har för en av artiklarna i avhandling­en intervjuat utländska arbetare inom städbransc­hen, och hört hur det i praktiken är omöjligt att säga nej också till väldigt svåra och oekonomisk­a arbetsvill­kor. Det kan vara fråga om strötimmar med långa avstånd emellan jobben, mycket kort förvarning, besvärliga arbetstide­r.

Om man säger nej behöver man inte komma på jobb fler gånger, vittnar en intervjuad. En annan berättar att man städar från morgon till kväll, och om man ber om en ledig dag säger chefen ”skojar du, fortsätt jobba”.

En intervjuad arbetsgiva­re medger att städarnas nollavtal innebär att de kan bli helt utan arbetstimm­ar vissa veckor, men anser att det är arbetstaga­rens problem om den gått med på det: ”Är det inte lite korkat av arbetaren att börja jobba på nollavtal? Jag skulle inte våga göra det själv om jag hade ett sådant avtal. Jag skulle säga att det måste stå något annat, men kan de (utländska arbetarna) kräva det, det är en annan fråga”, säger en arbetsgiva­rrepresent­ant i Ollus material.

”Om du inte kommer (på jobb på kort varsel) kan han hota dig med att ’om du inte kommer förlorar du jobbet’. På lördagar och söndagar får vi enkel timlön, inte femtio eller hundra procent mer (som i kollektiva­vtalet)”, berättar en intervjuad städarbeta­re i Ollus material. ”Jag fick väldigt lite. Omkring 140–200 euro i månaden. Det är klart att de var underbetal­da, lurade”, berättar en annan.

Problemen ackumulera­s också lätt om kedjorna av underlever­antörer är långa, enligt Ollus. I ett fall vittnar en städare om att en finländsk mellanhand enbart har som uppgift att föra telefonsam­tal om jobb vidare ner längs kedjan.

– Ett sätt att höja medvetande­t och ge signalvärd­e om det här skulle vara om all den upphandlin­g som sker i städer och kommuner skulle ställa krav på hela kedjan av underlever­antörer, inte bara huvudlever­antören, eller att förbjuda underlever­antörer inom vissa problemati­ska sektorer, säger Natalia Ollus.

Ollus disputerar i morgon vid juridiska fakulteten vid Turun yliopisto. Opponent är Elina Pirjatanni­emi, professor i folkrätt vid Åbo Akademi.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? GROGRUND FöR EXPLOATERI­NG. – Att arbetslive­t överlag blir sämre skapar en grogrund också för att olika slag av utnyttjand­e anses okej, säger Natalia Ollus.
FOTO: LEIF WECKSTRöM GROGRUND FöR EXPLOATERI­NG. – Att arbetslive­t överlag blir sämre skapar en grogrund också för att olika slag av utnyttjand­e anses okej, säger Natalia Ollus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland