Hufvudstadsbladet

Nord Stream 2 oroar i Estland – fråga om miljölov i Finland

– Vi är inte så naiva att vi skulle tro att det enbart är ett ekonomiskt projekt, säger Estlands premiärmin­ister Taavi Rõivas om Nord Stream 2. Finlands statsminis­ter Juha Sipilä vidhåller att gasledning­en är en miljötills­tåndsfråga för Finland.

- anna SvarTSTrÖm 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

kÖpenHamn Rysslands planer på en gasledning i Östersjön mellan Ryssland och Tyskland, Nord Stream 2, väcker oro i Estland, och diskuteras också mer politiskt i de nordiska grannlände­rna än i Finland.

Det blir tydligt på Nordiska rådets session som pågår för tillfället i Köpenhamn.

– Det finns tydliga farhågor i många länder vad gäller projektet och vi är inte så naiva att vi skulle tro att det är enbart ett ekonomiskt projekt, utan det har en klar politisk dimension, säger Estlands pre miärminist­er Taavi Rõivas om Nord Stream 2.

Han anser dessutom att gasledning­en inte skulle ge ökad mångfald i energiförs­örjningen, snarare tvärtom.

Tillstånds­prövningen för ledningen ska göras i fem länder. Sverige är det enda land som hittills har fått en ansökan om tillstånd. Finland, Danmark, Tyskland och Ryssland står senare på tur.

Under sessionen har den konservati­va gruppen, med den svenska borgerliga moderata riksdagsle damoten Hans Wallmark i spetsen, krävt att de nordiska länderna granskar Nord Stream 2 kritiskt.

Sverige ska koordinera

Enligt medlemsför­slaget borde miljö, säkerhets, försvars och utrikespol­itiska aspekter beaktas – och det är den svenska regeringen som ska koordinera frågan med ”grannlände­rna i Östersjöom­rådet och lyfta den med EUkommissi­onen”, enligt förslaget.

Finlands statsminis­ter Juha Sipilä ser ändå att själva ledningen in te är kopplad till säkerhetsa­spekter.

– Man drar en ledning invid den som redan finns.

Enligt honom är Nord Stream 2 inte en politisk fråga för Finland, eftersom ledningen inte skulle gå i finskt territoria­lvatten.

– Det är en miljötills­tåndsfråga för oss.

Däremot vill han gärna att ledningen diskuteras på EUnivå, och då speglas mot om den är i enlighet med EU:s energipoli­tik. Finland har ändå inte ett större eget intresse att driva frågan eftersom ”vi inte finns vid ändan av ledningen eller är kunder till den”.

”Begränsade möjlighete­r”

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven vill också lyfta Nord Stream 2 till EUnivå.

– Det är viktigt för oss att säga till EUkommissi­onen att ni måste se till detta från ett EUperspekt­iv.

Där borde bland annat utvärderas om ledningen är i enlighet med unionens energipoli­tik.

På en presskonfe­rens med de nordiska och baltiska statsminis­trarna i går sade han att de svenska möjlighete­rna fatta beslut begränsas av att gasledning­en inte skulle gå genom svenskt territoria­lvatten.

– Vi behöver se till internatio­nell och svensk lag vilket dramatiskt begränsar våra möjlighete­r fatta beslut.

Tidigare i höstas kommentera­de han ledningen med att ”det är en fråga där regeringen känner oro”.

Danmarks statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen hänvisar också till vikten av en gemensam EUlinje och håller med Estland om att frågan också ha en geopolitis­k aspekt. Till skillnad från Sverige och Finland skulle ledningen dessutom gå genom Danmarks territoria­lvatten.

 ?? Foto: MatiaS Åberg ?? inte säkerHetss­politik. Själva ledningen är inte kopplad till säkerhetsa­spekter, anser statsminis­ter Juha Sipilä.
Foto: MatiaS Åberg inte säkerHetss­politik. Själva ledningen är inte kopplad till säkerhetsa­spekter, anser statsminis­ter Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland