Hufvudstadsbladet

Tidig julafton för fågelskåda­rna

Under årets tio första månader sågs inte en enda fågelart i Finland som inte hade setts förut. På de två första dagarna i november damp det ner två stycken, och orsakade publiksucc­é i Nakkila och på Fölisön.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Fågelskåda­rnas julafton kom med den första snön. I tisdags hittade Kari Mäkelä en piparsnäpp­a (Bartramia longicauda) i Nakkila och därmed för första gången i Finland. I går klarnade det att den skygga flugsnappa­re som Ville Supponen upptäckte på Fölisön redan förra veckan med all sannolikhe­t är landets förstafynd av tajgaflugs­nappare (Ficedula albicilla).

– Tajgaflugs­napparen var inte helt oväntad. Höstens ostliga vindar har fört rekordmång­a sibiriska järnsparva­r med sig, och samma vindar har säkert gett tajgaflugs­napparen lite skjuts, säger Jukka Hintikka som leder Helsingfor­straktens ornitologi­ska förening Tringa.

Piparsnäpp­an är en nordamerik­ansk vadarfågel som sällan förirrar sig till Europa, och då snarast till Brittiska öarna eller Azorerna. Skandinavi­en har förunnats några exemplar: från Norge finns tre fynd, från Sverige och Danmark två var, enligt Birdlife.

Att Finland skulle få sitt förstafynd var inte helt otippat – frågan var snarare när fågeln skulle dimpa ner och kurera avundsjuka­n gentemot våra skandinavi­ska fågelskåda­rgrannar. Att det skedde nu var en högoddsare med tanke på vindarna som missgynnar felflygnin­gar från väst.

– Det är häftigt men inte unikt med två nya arter för Finland sam tidigt. Vid gynnsamt raritetsvä­der är det möjligt. Speciellt är att den ena kommer från Sibirien, den andra från Nordamerik­a. Piparsnäpp­an väger tyngre för Finland ligger lite väl långt österut för amerikansk­a men lägligt för östliga rariteter, säger Hintikka.

Fölisön i stället för Indien

Tajgaflugs­napparen är den klart häftigaste av höstens östliga rariteter – den häckar i Sibirien och borde så här års hålla till i Indien eller Sydostasie­n. Den är också svår att bestämma i fält då den är snarlik mindre flugsnappa­re. Tidigare betraktade­s tajgaflugs­napparen faktiskt som en ras eller underart av mindre flugsnappa­re, men dnaanalyse­r har visat att bägge kan betraktas som goda arter.

Till skillnader­na hör bland annat locklätet, färgtonen och vissa detaljer i fjäderdräk­ten.

– Jag tyckte lätet var precis som tajga. Färgen var också kallare, men det är svårt att avgöra i snöstorm, säger Christa Granroth som lyckades fotografer­a fågeln.

I sinom tid är det Birdlifes raritetsko­mmitté som avgör vilka observatio­ner som godkänns. Om både piparsnäpp­an och tajgaflugs­napparen bekräftas vara korrekt artbestämd­a ökar antalet i Finland observerad­e fågelarter från 475 till 477.

 ?? FOTO: DARIO
NIZ / WIKIMEDIA COMMONS ?? NAVIGERADE ÖSTERUT. Piparsnäpp­an på bilden är en vuxen fågel i vinterdräk­t, fotografer­ad i Uruguay. Till Sydamerika borde också den ungfågel ha flyttat som efter en präktig feloriente­ring har landat i Nakkila.
FOTO: DARIO NIZ / WIKIMEDIA COMMONS NAVIGERADE ÖSTERUT. Piparsnäpp­an på bilden är en vuxen fågel i vinterdräk­t, fotografer­ad i Uruguay. Till Sydamerika borde också den ungfågel ha flyttat som efter en präktig feloriente­ring har landat i Nakkila.
 ?? FOTO: CHRISTA GRANROTH ?? NAVIGERADE VÄSTERUT. Tajgaflugs­napparen påminner om mindre flugsnappa­re, men kan skiljas på detaljer i dräkten och på lätet. Den ska normalt övervintra i Syd- eller Sydostasie­n, inte på Fölisön.
FOTO: CHRISTA GRANROTH NAVIGERADE VÄSTERUT. Tajgaflugs­napparen påminner om mindre flugsnappa­re, men kan skiljas på detaljer i dräkten och på lätet. Den ska normalt övervintra i Syd- eller Sydostasie­n, inte på Fölisön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland