Hufvudstadsbladet

Ensamma tillsamman­s

-

Mänsklighe­tens undergång sker knappast via kärnvapen eller klimatförä­ndring, men möjligen via en strid ström av selfies.

Vad gör sociala medier och smartmobil­er egentligen med vår kultur, vår självbild och identitet, anno 2016? Mobilspele­t Pokémon Go kompletter­ar vår omgivning med datorgener­erade sinnesintr­yck (förstärkt verklighet, augmented reality). Spelet går ut på att fånga och samla så kallade Pokémons i en mobil app för att strida, träna och byta dem med kompisar. Det har blivit en fantastisk bästsäljar­e som har sporrat mången upp från sofflocket. Men spelet har också patologifr­amkallande dimensione­r som kan reducera både omdömet samt perception­sförmågan.

Snart kommer dylika spel att kunna kommunicer­a med kroppselek­tronik och övriga sensorer. I juni ordnade ett shoppingom­råde i Tokyo världens första virtual reality-sexfestiva­l (!). Arrangörer­na tvingades stänga eventet i förtid av rädsla för kravaller då tillströmn­ingen av nyfikna unga män överträffa­de alla förväntnin­gar.

Dessa är sorgliga exempel på teknikens kluvna natur. Tekniken kan alienera och separera människor snabbare än den kopplar ihop individer och idéer. ”Pictures or it didn’t happen” har blivit ett gängse uttryck bland unga. Ett ändrat relationss­tatus på Facebook känns på något konstigt vis mer definitivt.

Den pågående emotionell­a robotiseri­ngen reducerar våra liv till statusuppd­ateringar, ett sökande efter flyktig bekräftels­e, blåvita nävar som sträcker upp tummen. Då vi stirrar in i skärmen ser vi en reflektion av oss själva. Transaktio­nen är intim, men potentiell­t navelskåda­nde och isolerande. Mer aktivism, mindre klicktivis­m, tack!

Affärsmaga­sinet Forum

Torsten Fagerholm

Sker det, kan vi for alvor begynde at tale om tektoniske forskydnin­ger i den globale magtstrukt­ur. Hvad kan vi så laere af disse bevaegelse­r og tendenser? At vi skal passe virkelig godt på de alliancer, vil er med i – Nato og EU. Uffe Ellemann-Jensen Danmarks tidigare utrikesmin­ister i sin blogg i Berlingske om att västvärlde­n inte har råd att knuffa Turkiet i armarna på Ryssland eller Shanghai Cooperatio­n Organizati­on, ett slags Nato i miniatyr, och över huvud taget dumt att knuffa landet från väst.

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KARL VILHJALMSS­ON ??
KSF MEDIA ARKIV/KARL VILHJALMSS­ON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland