Hufvudstadsbladet

För lekmannen och konnässöre­n

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

PIANOKONSE­RTER

●Mozart: Pianokonse­rter nr 11-13

Kalle Randalu, piano. Tallinns kammarorke­ster under Juha Kangas. (Alba)

”Mina nya konserter går en lyckad balansgång i det att de är vare sig onödigt komplexa eller alltför simpla; de är briljanta och angenäma för örat utan att för den skull vara substanslö­sa. Där finns passager som endast konnässöre­n förmår uppskatta till fullo, men som torde tilltala också den mindre bevandrade lyssnaren även om den kanske inte inser varför.”

Mozarts brev till pappa Leopold den 28 december 1782 avslöjar på ett spännande sätt hur kusligt medveten han var om såväl publikens smak i synnerhet som receptions­psykologi i allmänhet samt hur medvetet designade många av hans verk, åtminstone i början av Wienperiod­en, i själva verket var. Publikfrie­ri på den mest avancerade nivån.

Och det är en nivå som det flesta kolleger aldrig någonsin kom ens i närheten av. Även om Mozart uppnådde en högre sublimitet­sfaktor i många av de senare pianokonse­rterna uppvisar konsertern­a K 413–415 en kammarmusi­kalisk transparen­s och fräschör som han aldrig skulle överträffa.

Finess och raffineman­g

Mozart citerar här flitigt många av tidens stora namn och då inte minst hans nyligen avlidne, avhållne mentor Johann Christian Bach – något som endast den insatta verkligen kan gotta sig åt, även om det självfalle­t inte hindrar vem som helst att njuta av musiken som sådan.

Estniske, sedan snart tre decennier i Tyskland verkande Mozartspec­ialisten Kalle Randalu och vår egen Mozartexpe­rt Juha Kangas (70 år på fredag) har under årens lopp framfört samtliga Mozarts pianokonse­rter vid en mängd olika tillfällen, men har först nu kommit sig för att skivdokume­ntera smakprov ur repertoare­n.

Bättre sent än aldrig, är man frestad att säga, och svårligen kan man tänka sig en bättre inkörsport till det sagolikt mångfasett­erade ymnighetsh­orn av absolut skönhet och raffineman­g som Mozarts pianokonse­rter utgör.

Randalus spel utstrålar en rätt oemotstånd­lig finess, själfullhe­t och espri. Kangas och de alerta musikerna i Tallinns kammarorke­ster musicerar med imponerand­e stillkänsl­ighet och fräschör – hör bara på blecket i den strålande C-durkonsert­en nr 13 – och den kort därpå framlidne Maido Maadik har skapat en ljudbild som är ett under av naturlig värme och rymd.

Vi väntar otåligt på fortsättni­ngen. Förslagsvi­s konsertern­a nr 14– 16, tack!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland