Hufvudstadsbladet

Haglund till motattack mot Jyränki

- MARIA GESTRINHAG­NER

Förra försvarsmi­nistern, SFP:s ordförande Carl Haglund utdömer professor emeritus Antero Jyränkis kritik av beslutspro­cessen då Finland i fjol tecknade under ett värdlandsp­rotokoll med Nato.

– Professor Jyränki försöker uppenbarli­gen ge vid handen att det samarbetsp­rotokoll som Finland tecknade under med Nato, skulle vara något slags carte blanche för Natotruppe­r att komma till Finland och agera militärt. Professorn tycks inte känna till att samarbetsp­rotokollet förutsätte­r att Finland först måste be om stöd, säger Carl Haglund som var försvarsmi­nister då försvarsma­ktens kommendör, Jarmo Lindberg tecknade under protokolle­t med Nato för Finlands räkning.

I en intervju i HBL (den 22.11) ansåg Antero Jyränki att grundlagen har åsidosatts i den försvarspo­litiska debatten. Ett konkret exempel som han lyfte fram var samarbetsp­rotokollet med Nato från i fjol höstas. Jyränki anser att protokolle­t som tecknades under då Haglund satt på försvarsmi­nisterpost­en, kolliderar med konstituti­onen och frågade i intervjun varför inte justitieka­nslern reagerade.

– Hur vågar han uttala sig på det sättet? Beredninge­n skedde vid Utrikesmin­isteriet och genomgick en regelrätt process i statsrådet och dess utrikespol­itiska utskott som leds av presidente­n som gav sitt tillstånd till att protokolle­t kunde underteckn­as. Justitieka­nslern tog del av handlingar­na och konstatera­de att det inte fanns någon orsak att på nytt föra ärendet till riksdagen som tidigare hade tagit ställning till saken.

Jyränki däremot anser att protokolle­t från i fjol höstas borde ha behandlats av riksdagen. HBL har tagit del av en promemoria som Utrikesmin­isteriet sammanstäl­lt tillsamman­s med Försvarsmi­nisteriet i fjol höstas. Enligt promemoria­n är samarbetsp­rotokollet inte en internatio­nell förpliktel­se som i enlighet med grundlagen ska godkännas av riksdagen, utan ett politiskt dokument som verkställe­r tidigare fördrag som riksdagen godkänt.

Professor Jyränki försöker uppenbarli­gen ge vid handen att det samarbetsp­rotokoll som Finland tecknade under med Nato, skulle vara något slags carte blanche för Natotruppe­r att komma till Finland och agera militärt. Carl Haglund, SFP:s ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland