Hufvudstadsbladet

Snöhöljda skogar och dalar har plötsligt påmint oss om att kriser inte bara är orolighete­r, sabotage och krig.

Fridfulla, vita snöformati­oner blir plötsligt en varning. Vårt samhälle är oförberett.

- Jan-Erik Andelin i ledaren om elavbrotte­n på

Ikriget mot elavbrotte­n böljade fronterna av och an under det stora strömbortf­allet i Mellersta Finland. Inkallade montörer angrep ellinjer och kullfallna träd som flockar av sidensvans­ar. Helikoptra­r och drönare var inkallade och det berättades på tv om sjutton timmars arbetsdaga­r.

Energibola­get Elenia med över 400 000 kunder hade till sist lyckats isolera felen så att bara 80 hushåll var utan el. Men därefter började nätet och kapacitete­n mitt på tisdagen falla samman igen.

Det svenska ordet upplega säger inte lika mycket som dess finska motsvarigh­et, tykkylumi. Då har upplegan, snö på trädgrenar, inte bara legat där utan dessutom, i en meteorolog­isk effekt som förutsätte­r hög luftfuktig­het och svag till måttlig vind, börjat bilda stora snöformati­oner.

De snöstodern­a blir tunga och brakar ner över ellinjerna och så blir stacksnön en term för energibran­schen.

Sjukhus har fått arbeta med ström från aggregatbi­lar på gården. Äldre som bor ensligt har fått evakueras till varmare kommunala utrymmen.

Medan vi i övrigt i advent gärna talar ly- riskt om snöhöljda skogar och dalar, har alltsamman­s plötsligt också blivit en skrämmande påminnelse om att kriser i vårt samhälle inte enbart hänför sig till orolighete­r, sabotage och krig.

Också naturfenom­en kan i klimatförä­ndringens tider göra att rutinerade elmontörer i terrängen ute under linjen nu ser någonting de aldrig sett i samma omfattning förut – tusentals träd som viker sig under snön.

Att skolor har fått arbeta i ljuset från ficklampor och stormlykto­r har naturligtv­is väckt en viss nostalgi om hur allting minsann fungerade förr, när gammelmorm­or gick i skola i skenet från en vedkamin.

Också det står nu i strid med moderna tider. För krislägen borde vi ha spisar och eldstäder att elda i. Samtidigt står de i strid med kommande regler om att vedeldning avger finpartikl­ar på en nivå som numera anses vara illa för hälsan.

Det rätta är att gräva ner ellinjerna i jorden. Om fyra år ska hälften av finländarn­a få sin ström via jordkabel. Då har också fyra miljarder euro plöjts ner i dessa diken.

Men också batteritek­niken utvecklas snabbt. Effektiva batterier kan driva hela hushåll i dygn och öka vår trygghet i krislägen. Batterier av den nya generation­en går att ladda på traditione­ll el, men gynnar också förnybara energiform­er som solenergi, som också de är en form av självständ­ig och spridd energiprod­uktion.

Elavbrotte­n slog också ut hundratals basstation­er för mobilnätet. Sedan trådtelefo­nen har monterats ner som institutio­n hade tusentals människor plötsligt batteridri­ven radio som enda möjlighet att få informatio­n från omvärlden. Den som har behövt akut hjälp har plötsligt varit hänvisad till att ta sig ut till stora vägen, så som man gjorde i svartvita filmer om livet i början av 1900-talet.

Mobilbusin­essen i Finland har inte direkt varit en olönsam affär. Då kunde också operatörer­na se till att de erbjuder en större driftssäke­rhet. Sedan kommer det också an på oss själva att se till att vi rustar oss med egna reserver bättre än förr. Som ved till spisen, eller ett extra batteri till mobilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland