Hufvudstadsbladet

God fantasi räddar distansför­hållandet

I vår globala värld måste allt fler par få sina förhålland­en att fungera på distans. Om den ena parten sitter i Sverige och den andra i San Francisco ställer det krav som inte enbart kan lösas med teknikens hjälp. Ärlighet, fantasi och luktsinne är viktig

- BJöRN EWENFELDT/TT

Det finns inte mycket forskning om kärlek på distans och ingen på området sociologi. När Iveta Jurkane-Hobein för några år sedan hamnade i ett sådant förhålland­e beslutade hon sig för att fylla den luckan. Resultatet blev avhandling­en ”I imagine you here now” och för några veckor sedan blev hon ”doktor i kärlek” som någon pr-bevandrad människa vid Södertörns högskola uttryckte det. Avhandling­en bygger på djupinterv­juer med 19 personer i Lettland med erfarenhet­er på området. Det finns ingen anledning att tro att de lettiska erfarenhet­erna skiljer sig från andra länder, påpekar hon.

Fem-tio procent särbor

Det är en säker gissning att antalet förhålland­en av det här slaget ökat dramatiskt det senaste decenniet. Det uppskattas att mellan fem och tio procent av befolkning­en i olika länder är särbor. I takt med den ökade globaliser­ingen blir det allt vanligare att människor flyttar utomlands för arbete eller studier. Många tvingas också att flytta inom landet när jobben försvinner på hemorten och i samtliga fall betyder det att relationen måste skötas på distans under kortare eller längre tid.

– När den ena parten flyttar så är framtidspe­rspektivet det viktigaste. Hur länge kommer man att leva isär? Handlar det om ett år i Bryssel så är det ganska lätt att hantera. Men om det handlar om ett fast jobb blir det mycket svårare, säger Iveta Jurkane-Hobein.

– Det är också viktigt att paret är överens om framtidsut­sikterna. Vill båda leva i ett förhålland­e av det här slaget eller är det bättre att bryta upp?

Fantasi viktigt

För dem som väljer att leva ihop på distans har hon några goda råd. Så täta kontakter som möjligt via mejl, sms och till exempel Skype, är förstås viktigt, men inte till den grad att det blir betungade eller ett krav. Viktigast av allt är att använda sinnena.

– Att paren är tillsamman­s i fantasin är det enskilt viktigaste svaret på hur de får förhålland­ena att hålla. Genom att föreställa sig den andres doft eller röst håller de intimitete­n vid liv. Man bör också vårda gemensamma minnen, det kan till exempel handla om musik eller mat.

Viktigt är också att paren träffas så ofta som omständigh­eterna tillåter. Alltså ”in real life” (IRL), som det heter på nätspråk.

– Det går inte att ange hur många gånger man ska försöka träffas på riktigt, men det är klart att de tillfällen­a är betydelsef­ulla. Paret måste också försöka bestämma tidpunkt för en ny återföreni­ng innan de skiljs åt. Det är viktigt att skapa den förväntnin­gen.

– Jag har pratat med par som träffas väldigt sällan och par som kanske träffas varannan vecka och i båda fallen säger de att det är svårt.

Inkomst påverkar

Avgörande faktorer i det sammanhang­et är utbildning och inkomst. En välbetald dataprogra­mmerare har förstås mycket större möjlighete­r, inte bara att utnyttja ny teknik, utan också betala för hem- och semesterre­sor än en låginkomst­tagare.

– Det finns de som knappt har tillgång till internet och det gör förstås det hela svårare. Jag har också märkt att det uppstår problem om mannen har en lägre inkomst. Det finns en föreställn­ing om att mannen ska betala för det mesta och saknar han de resurserna så känner han sig otillräckl­ig och det skapar spänningar i förhålland­et.

Eva Rusz, relationse­xpert med egen spalt i Aftonblade­t, får ofta frågor om distansrel­ationer, inte minst efter det stora genomslage­t för nätdejting, säger hon.

– Kärlek är en unik företeelse för oss människor som förutsätte­r kontakt och beröring, dofter, ögonkontak­t och att man är nyfikna på varandra. Doft och beröring faller bort när partnern är långt borta, men via Skype kan man se varandra i ögonen och man kan också vara väldigt utforskand­e, nyfiken och ställa frågor till varandra, säger hon.

Om paren har startat sin relation på ett ”normalt” sätt har de en fördel jämfört med människor som träffats på nätet och kanske inte hunnit utforska varandra IRL, påpekar hon.

– Men det finns i alla fall en risk för att man tar varandra för givna och tror att man behärskar tankeläsni­ng. Det behövs en frekvent kontakt och kommunikat­ion i ett långdistan­sförhållan­de där man berättar som sina dagliga upplevelse­r.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? DOKTOR KäRLEK. Iveta Jurkane-Hobeins forskning om långdistan­sförhållan­den började med att hon själv hamnade i en
sådan relation.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT DOKTOR KäRLEK. Iveta Jurkane-Hobeins forskning om långdistan­sförhållan­den började med att hon själv hamnade i en sådan relation.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? TEKNIK OCH FANTASI. Ny teknik som till exempel videosamta­l är bra hjälpmedel för att hålla ett långdistan­sförhållan­de vid liv. Men det viktigaste är att använda fantasin och minnas den andres doft eller röst.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT TEKNIK OCH FANTASI. Ny teknik som till exempel videosamta­l är bra hjälpmedel för att hålla ett långdistan­sförhållan­de vid liv. Men det viktigaste är att använda fantasin och minnas den andres doft eller röst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland