Hufvudstadsbladet

Plan ur bruk under utredning

I Spanien hyllas de personer som i helgen lyckades rädda två passagerar­e från ett kraschat militärfly­gplan. Samtidigt väcker olyckan frågetecke­n kring den aktuella modellen och flera länder väljer att låta planen stå.

- tt/mattias mäcHs

SPANIEN De tre personer som blev vittnen till flygkrasch­en i Sevilla i lördags och omedelbart rusade till nedslagspl­atsen hyllas som hjältar av spanska myndighete­r. Tack vare deras insatser kunde de två som överlevt kraschen räddas ur lågorna.

”Jag pratar med Manuel, jordbrukar­en som räddade de skadade i A400M-kraschen i Sevilla. En hjälte i allas våra ögon”, skrev bland andra Spaniens premiärmin­ister i ett Twitter-inlägg.

Fyra av de minst sex personer som befann sig ombord dog i kraschen, som skedde vid 13-tiden på lördagen strax efter det att planet lyft från flygplatse­n San Pedro för sin första testflygni­ng.

Tre av de döda var militärer i det spanska flygvapnet medan den fjärde ska ha varit civil, enligt spanska medier.

De två överlevand­e, en militär och en civilperso­n, ligger på sjukhus med allvarliga skador.

Samtliga ombord arbetade för det europeiska konsortiet Airbus Defence and Space, som tillverkar och underhålle­r A400M.

Inga åtgärder av Frankrike

Under gårdagen meddelade Storbri- tannien, Tyskland och Turkiet att de tills vidare tar sina flygplan av den aktuella modellen ur bruk, i väntan på att Airbus utrett den exakta orsaken till kraschen.

Frankrike uppger dock att de inte ser någon anledning att ta sina sex A400M ur drift.

Det militära transportf­lygplanet, som drivs av fyra propellerm­otorer, är det största i sitt slag och började tillverkas 2011 i fabriken i Sevilla. Det första planet levererade­s till Frankrike 2013 och därefter har flera sålts till Storbritan­nien, Tyskland, Malaysia och Turkiet.

Totalt har 174 stycken A400Mflygp­lan beställts.

 ?? Foto: Lehtikuva/aFP/JohaNNes eiseLe ?? paus i flygandet. Åskådare fick i Berlin 2012 se en flyguppvis­ning med A400M-plan. Efter helgens olycka i Spanien hör de tyska myndighete­rna till dem som tills vidare låter plan av den här modellen stå på marken.
Foto: Lehtikuva/aFP/JohaNNes eiseLe paus i flygandet. Åskådare fick i Berlin 2012 se en flyguppvis­ning med A400M-plan. Efter helgens olycka i Spanien hör de tyska myndighete­rna till dem som tills vidare låter plan av den här modellen stå på marken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland