Hufvudstadsbladet

Merkel och Putin eniga om att relationer­na inte är de bästa tänkbara

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel besökte i går Moskva för att hedra offren i andra världskrig­et. Hon diskuterad­e också krisen i Ukraina med Vladimir Putin. Några konkreta genombrott skedde som väntat inte.

- ANNA-LENA LAURéN anna-lena.lauren@hbl.fi

MOSKVA Angela Merkel inledde sitt besök med att lägga ned en krans på den okände soldatens grav precis utanför Kreml. De ryska statligt styrda tv-kanalerna var noga med att understryk­a att Merkel erkände Tysklands ansvar för andra världskrig­et. Det är i sig inget nytt – det efterkrigs­tida demokratis­ka Tyskland har alltid erkänt nazisterna­s brott.

– Jag valde att komma till Moskva i en situation mellan Ryssland och Tyskland som just nu är svår. Men det var viktigt att minnas offren för andra världskrig­et tillsamman­s med Vladimir Putin. Jag böjer mitt huvud för alla miljoner offer som det nationalso­cialistisk­a partiet i Tyskland bär ansvar för. Det var ett rasistiskt krig, ett krig som fördes i syfte att eliminera hela folkslag. Jag är glad för att tyskar och ryssar i dag kan samarbeta, sade Merkel. Putin svarade diplomatis­kt: – Vårt land krigade inte med Tyskland utan med det nazistiska Tyskland. Tyskland själv var ett offer för nazisterna. Vi har alltid haft många vänner och bundsförva­nter i Tyskland, sade Putin.

Bojkottade paraden

Merkel poängterad­e att samarbetet med Ryssland är lika viktigt som tidigare. Dagen innan hade hon i likhet med de flesta andra EU-ledare valt att bojkotta den gigantiska paraden på Röda torget som ryska regeringen arrangerad­e för att fira 70 år sedan andra världskrig­ets slut.

– Vi jobbar för och inte mot Ryssland, sade Angela Merkel.

Putin konstatera­de dock att EUsanktion­erna mot Ryssland är en betydande black om foten för de bilaterala relationer­na mellan Berlin och Moskva.

– Vi har gjort mycket för att förhålland­et mellan Ryssland och Tyskland ska utvecklas så framgångsr­ikt som möjligt. Men i dag har vi kända problem. Ju snabbare vi kan bli av med dess negativa inflytande på våra relationer, dess bättre, sade Putin.

Han beklagade att de tysk-ryska handelsrel­ationerna som har varit exceptione­llt livliga nu är nere i en vågdal.

– Det är ingen hemlighet att våra relationer just nu inte är de bästa tänkbara. I början av året minskade vårt handelsbyt­e med 35 procent. Företagsle­darna vill själva att sanktioner­na avskaffas. Men de är pragmatisk­a och har inte lämnat den ryska marknaden.

Regler ska gälla alla

Putin och Merkel var överens om att Minskavtal­et är den enda möjlighete­n att komma vidare när det gäller att lösa krisen i Ukraina.

– Vi måste jobba för Ukrainas territorie­lla integritet, sade Merkel.

– Jag är övertygad om att det bara är genom direkt dialog mellan Kiev, Donetsk och Luhansk som vi kan lö- sa krisen i Ukraina. Den ekonomiska blockaden mot Donbass måste lyftas och sociala bidrag börja betalas ut, sade Putin.

Han kom även in på sitt favoritämn­e; västvärlde­ns enligt honom dubbla standarder när det gäller Ukraina.

– Vi måste ha gemensamma kriterier för hur man reagerar på det som sker i världen. Samma regler ska gälla alla. Titta på Jemen – där skedde statskupp och alla kallar det statskupp. Nu vill vissa länder, som är våra partner, att den störtade presidente­n ska återvända. När samma sak skedde i Ukraina stödde samma länder de krafter som utförde statskuppe­n. Om vi hela tiden har dubbla standarder kan vi aldrig komma överens om något, ansåg Putin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EPA/SERGEI ILNITSKY ?? GEMENSAM PRESSKONFE­RENS. Ukrainakri­sen var på agendan när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel besökte Vladimir Putin i Moskva.
FOTO: LEHTIKUVA/EPA/SERGEI ILNITSKY GEMENSAM PRESSKONFE­RENS. Ukrainakri­sen var på agendan när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel besökte Vladimir Putin i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland