Hufvudstadsbladet

Fortsättni­ng följer – av någon annan

Huvudperso­ner byts ut och fokus läggs på en annan bit av handlingen. När klassiska romaner får fortsättni­ngar av andra författare kan vad som helst hända.

- ANNA HEDLUND/TT

När Karin Boye skrev sin dystopiska romanklass­iker Kallocain 1940 kunde hon inte ana att huvudperso­nen Leo Kalls hustru skulle få nytt liv i ett fristående verk 75 år senare. Men det har Linda Kall precis fått i Johanna Nilssons nya roman Det grönare djupet. I boken tar hon över stafettpin­nen i en berättelse som utforskar begrepp som lycka, frihet och demokrati.

Nilssons bok är bara en av många i det som får betraktas som en egen litterär genre.

– Fortsättni­ngsverket är ofta ett ifrågasätt­ande av originalet, till exempel kring en karaktär som man tycker förtjänar mer uppmärksam­het. Man för fram en annan idé, sätter ljuset på något som varit i det fördolda. Det blir ett sätt att skapa något nytt och att skriva in sig i en tradition, säger Maria Wahlström, litteratur­vetare och lektor vid Stockholms universite­t.

Litterär fantasi

Själv kallar Johanna Nilsson sin bok för en fri litterär fantasi. Planen var egentligen att skriva en bok om Karin Boye. Men orden och tonen ville inte infinna sig.

– Jag hade just läst Kallocain och det var så snopet på slutet. Vad händer sedan? Tänk om jag skulle skri- va en fortsättni­ng? Det står heller inte så mycket om Linda Kall i Kalloc cain. Så jag skapade henne som jag v ville ha henne. Men med respekt för K Karin Boye förstås, säger Johanna N Nilsson.

I Johanna Nilssons roman har Linda Kall funnit ett hem i den extremlibe­rala Ökenstaden, där varje individ, även minsta barn, är fri a att leva exakt som hen vill. Livet i Ökenstaden är helt Johanna Nilssons egen uppfinning. Men att skapa fritt efter ett original ger upphov till många tankar om konstnärli­g frih het och gränsdragn­ing.

– Jag måste ju skapa mitt eget, men samtidigt inte göra något som Karin Boye inte skulle ha gillat. Men jag inbillade mig väl att jag hade hennes välsignels­e, säger hon.

Komplexare människa

Bengt Ohlsson fick sitt stora genombrott med Gregorius, en parafras på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. I Ohlssons Augustpris­belönade tolkning blev Söderbergs onde pastor Gregorius en komplexare människa med motiv som faktiskt gick att förstå. Valet att skriva om Gregorius handlade om en sorts misstro: Kunde pastorn som Söderberg kokat ihop, verkligen vara så ovetande, så trubbig, så ond?

Eftersom Ohlssons bok mer är ett perspektiv­byte inom samma grundhisto­ria än en fortsättni­ng, var ramarna ganska givna.

– Gränserna var tydliga för mig, och det var handlingen i Doktor Glas. Alla yttre omständigh­eter skulle stämma överens i båda böckerna. Däremot kunde jag låta replikerna falla lite olika och exempelvis lämna fritt för att doktorn, pastorn och Helga kunde uppleva en situation på olika sätt, säger han och fortsätter:

– Men grejen är att från det ögonblick romanen börjar leva då är berättelse­n din. Då finns det inga betänkligh­eter längre, då ägnar du inte en tanke åt om någon kan känna

igen sig eller bli sårad eller ledsen, säger han.

Olika spår

Men fortsättni­ngsromaner kommer inte bara till av författare­ns personliga anledninga­r. Andra skrivs på direkt uppmaning av förlag eller den döde författare­ns släktingar.

Ett färskt exempel är författare­n Sophie Hannah som skrivit vidare på Hercule Poirots äventyr. Här i Sverige anlitades författare­n David Lagercrant­z att skriva den fjärde delen i Stieg Larssons Millennium- serie som kommer ut i augusti. Projektet har redan anklagats för att vara cyniskt.

Litteratur har alltid inspirerat­s av annan litteratur men att fortsättni­ngarna tycks vanligare i modern tid, kan hänga ihop med strömninga­r i samhället. Kanske har synen på det litterära verket genomgått samma förändring som synen på auktoritet­er och på oss själva, menar Maria Wahlström.

– Där har det skett en demokratis­eringsproc­ess. Man kan lägga sig i, man vågar ge sig på det kanonisera­de verket. Böcker är inte lika heliga i dag. Kanske har det med datorkultu­r att göra, som premierar den enskildes erfarenhet­er.

Jag måste ju skapa mitt eget, men samtidigt inte göra något som Karin Boye inte skulle ha gillat. Men jag inbillade mig väl att jag hade hennes välsignels­e.

Johanna Nilsson

författare

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ORIGINALET OCH UPPFöLJARE­N
ORIGINALET OCH UPPFöLJARE­N
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrati­on: Paloma Pérez lucero/tt Grafik ??  fortsättni­ng följer. Romaner som får en fristående fortsättni­ng är ett vanligt litterärt fenomen.
Illustrati­on: Paloma Pérez lucero/tt Grafik  fortsättni­ng följer. Romaner som får en fristående fortsättni­ng är ett vanligt litterärt fenomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland