Hufvudstadsbladet

Viveka Lindström gör sex mammors jobb

Hon har två pojkar med svår utveckling­sstörning. Hennes arbete motsvarar sex heltidstjä­nster. Viveka Lindström i Mariehamn är den enda mamman i Svenskfinl­and som får utmärkelse­n Finlands vita ros till mors dag i år.

- FNB

Viveka Lindström har fyra barn och mer än dygnet-runt-jour.

De två killarna med utveckling­sstörning, Kristian, 24 år, och Aron, 17, kräver hjälp med det mesta, som att äta. De har inget språk, de är rullstolsb­urna. Båda får dessutom epilepsian­fall ibland.

Det är alltså rätt oroligt hemma hos familjen, dag som natt.

– Det var för några år sedan tal om att Mariehamns stad skulle sänka mitt arvode som närstående­vårdare. Då visade utredninga­rna att om jag skulle neka att ta hand om killarna så skulle det behövas sex personer för att klara jobbet.

Kämpat

Frågan ”hur orkar du?”, verkar hon ha fått många gånger:

– Det är som det är. Det måste gå bara.

Viveka Lindström och hennes man Mikael Holm har på många sätt kämpat för sina söners bästa.

– Kanske har vi kämpat för mycket genom åren, funderar Viveka Lindström.

– Vi har gjort allt för att både våra pojkar och vi ska ha det bra. Nu fungerar allt. Vi har avlastning och annan hjälp.

Hemmet är som ett välsmort företag. Färdtjänst hämtar och läm- nar, det är assistente­r som kommer och går.

Sårbart

Pojkarna bor i ett eget rum. Till vardags är de på dagverksam­heten Hildas hus i Mariehamn.

– Vården där är jag jättenöjd med, säger Lindström.

Sedan 2008 står familjen i kö för att killarna ska få ett eget boende och till hösten ska det bli av. Den 1 oktober ska de flytta in i ett privat vårdhem i Mariehamn. För systemet i dag är sårbart. – Jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om jag blev sjuk. Det finns ingen backup, säger hon.

I familjen ingår också Andrea, 21 år, som pluggar till sjuksköter­ska i Åbo, och Klara, snart 15 år. Reser du till Helsingfor­s för att ta emot priset? – Nej, det funkar inte. För att få avlastning och organisera allt behövs lång tid, ungefär ett halvt år. Jag är hemma med familjen och firar mors dag. Det går lika bra.

Blir det restaurang­besök?

– Kanske inte, nej. Det är inte så roligt att sitta på restaurang och mata pojkarna och se dem härja på.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG ?? JOBBAR FÖR ANDRA. Viveka Lindström i Mariehamn får i dag ta emot Finlands vita ros. Här är hon hemma i soffhörnet med tre av sina fyra barn, Klara, Kristian och Anton.
FOTO: STEFAN ÖHBERG JOBBAR FÖR ANDRA. Viveka Lindström i Mariehamn får i dag ta emot Finlands vita ros. Här är hon hemma i soffhörnet med tre av sina fyra barn, Klara, Kristian och Anton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland